PREPOVED

Huda kazen zaradi rasističnih izjav za trenerja Olimpije

Objavljeno 14. april 2016 18.02 | Posodobljeno 14. april 2016 18.02 | Piše: STA, A. L., S. U.

Marko Nikolić je z opazko, ki spodbuja in razpihuje rasno nestrpnost, komentiral reakcijo igralca svoje ekipe.

BRDO PRI KRANJU – V torek je bil uveden disciplinski postopek zoper trenerja Olimpije Marka Nikolića, danes pa je disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Roman Rogelj sprejel odločitev o tem primeru.

Nikolić je na tekmi 29. kroga 1. SNL med Olimpijo in Zavrčem ob zadetku svojega moštva v 93. minuti z opazko, ki spodbuja in razpihuje rasno nestrpnost, komentiral reakcijo igralca svoje ekipe.

Disciplinski postopek, ki je bil uveden zaradi domnevnega nešportnega in neetičnega vedenja Nikolića, se je oprl na televizijski posnetek, s pomočjo katerega je bilo nedvoumno ugotovljeno, da je Nikolić proslavljanje izenačujočega zadetka svojega igralca Blessinga Elekeja pospremil z neprimernim glasnim vzklikom »vidi idiota crnog« (v slovenščini: »poglej idiota črnega«).

Po Rogljevem mnenju uporaba omenjene besedne zveze brez dvoma izraža in spodbuja rasno nestrpnost, ki pomeni najnizkotnejši način žaljenja osebnega dostojanstva posameznika in skrajno, obsojanja vredno ter sramotno dejanje. O tem pričajo tudi resolucija FIFA o boju proti rasizmu in diskriminaciji, zaveza NZS o vzpostavitvi ničelne tolerance do nesprejemljivih dejanj spodbujanja ali razpihovanja rasnega sovraštva ter obsežna, že dlje časa trajajoča medijska kampanja UEFA in FIFA proti izražanju rasne nestrpnosti.

Disciplinski organ NZS je tako, ob upoštevanju vsega navedenega, tudi pisne izjave Nikolića in nekaznovanosti pri dosedanjem opravljanju trenerske funkcije ter v skladu s predpisi NZS, trenerju Olimpije izrekel prepoved dostopa do garderob in uradnega tehničnega prostora na sedmih nogometnih tekmah in denarno kazen 1500 evrov.

Deli s prijatelji