RIVALSTVO

Hrvaška: Pušnik proti Keku

Objavljeno 03. junij 2016 17.45 | Posodobljeno 03. junij 2016 17.45 | Piše: R. T.

Obetajo se slovensko obarvani jadranski derbiji z Rijeko, ki jo uspešno vodi Matjaž Kek.

Marijan Pušnik. Foto: Aleš Černivec

Marijan Pušnik je od včeraj bili Marijan, saj je po novem strateg Hajduka iz Splita. V prihodnji sezoni bomo spremljali jadranske derbije med Hajdukom in Rijeko pod taktirko slovenskih trenerjev – Marijan Pušnik proti Matjažu Keku. Strokovnjak iz Dravograda je jeseni z Olimpijo vladal na slovenski nogometni sceni, potem pa je moral zapustiti zmajevo gnezdo, ker ni bil po okusu športnega direktorja Ranka Stojića. No, predsednik kluba Milan Mandarić je, žal prepozno, spoznal tudi, kdo je Stojić, zato ga je spomladi brez obžalovanja spodil iz Olimpije. Pušnik ni dolgo čakal na novo službo. Po dveh dneh pogovorov se je z novim vodstvom dalmatinskega ponosa, ki mu zdaj predseduje Ivan Kos, dogovoril dvoletno pogodbo s splitskim Hajdukom, padlim velikanom hrvaškega nogometa, ki se zadnja leta bori z velikim pomanjkanjem, v boju za golo preživetje pa poskuša kolikor toliko držati korak z bogatim zagrebškim Dinamom in vse bogatejšo Rijeko, ki jo že od začetka leta 2013 zelo uspešno vodi nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek.

Hitro in napadalno

V minuli sezoni je Hajduk vodil Damir Burić, zdaj je napočil čas za Pušnika, ki se je včeraj predstavil sedmi sili na kultnem stadionu Poljud, potem so sledili številni sestanki, saj bo že v sredo 8. junija začel priprave z novim moštvom. »V čast in privilegij mi je, da sem postal trener Hajduka. To je velik klub, je bil in bo tudi v prihodnje. Morda trenutno ni v najboljšem položaju, toda z novimi ljudmi bomo naredili rezultate. Lahko vam obljubim le strokovno delo in veliko energije. Prihajam čistih rok in obraza, dan in noč bom delal za boljši Hajduk,« je uvodoma povedal Pušnik. Hajduk je z mladim moštvom v minuli sezoni osvojil tretje mesto v hrvaški ligi, za prvakom Dinamom je zaostal za 24 točk, za drugouvrščeno Rijeko pa 16. S tem si je priigral kvalifikacije za evropsko ligo. Korošec ves čas podrobno spremlja nogometno dogajanje pri južnih sosedih, tako da ni prišel na povsem tuj teren, čeprav se bo srečal z zelo posebnim, strastnim nogometnim okoljem. »Moštvo poznam zelo dobro. O njem sem se pozanimal tudi pri kolegu Matjažu (Keku, op. p), spremljam vse na območju nekdanje Jugoslavije. Okrepitve so potrebne, toda tujec mora biti boljši od domačega igralca. Igrali bomo hitro in napadalno, to vam obljubljam. To je velik izziv. Sem smučar iz Slovenije, tudi trener košarke in plavanja, toda nogomet je moj posel. Ne bi govoril o imenih novincev, povedal sem jih Kosu in Bjelanoviću (pomočniku prav tako novega športnega direktorja, Portugalca Maria Branca, op. p.). Določene analize sem že opravil,« je pojasnil Korošec, ki si še ni izbral pomočnikov. In kateri so glavni cilji, ki jih mora izpolniti? »Bodimo realni, Hajduk mora igrati bolje in osvajati lovorike, toda ni imperativ, da to dosežemo v mesecu ali dveh. Hočemo osvojiti več točk kot v prejšnji sezoni, da bi igrali evropske tekme in poskušali osvojiti pokalni naslov. Seveda bi rad osvojil tudi državno prvenstvo. Sem realni optimist. Cilji so najvišji, ampak ne gremo na nož. Mislim, da smo se vse korektno dogovorili,« je Pušnik med vrsticami razkril, da nad njim ne visi zahteva po odličnih rezultatih za vsako ceno. Opraviti bo imel s pretežno mladimi igralci, ki jih mora ob lovu na čim boljše rezultate toliko vzgojiti, da bodo postali vaba za ugledne in premožne klube iz tujine.

Kdo je lahko
v slačilnici?

Dalmatinske novinarje je zanimalo, zakaj je dobil odpoved pri Olimpiji in ali je res, da je športni direktor redno prihajal v slačilnico. »To morate vprašati predsednika Mandarića. To je za mano. Tako so se odločili, jaz sem to športno sprejel,« je odgovoril na prvi del vprašanja, o Stojiću pa ni želel razpredati. »Če že ne nimam povedati česa dobrega o določenih ljudeh, ne mislim niti česa slabega. Kos je fizično močnejši od mene, bil je centerhalf, jaz pa levo krilo. Zanj je bolje, da ne prihaja v slačilnico. Ne morem verjeti, da ste vsi tako resni, ha, ha... V Iranu sem iz slačilnice vrgel šefa kluba. Dobil sem odpoved, ampak me je naslednje leto spet najel. Nekdo mu je moral to reči v obraz,« je Pušnik v šaljivem tonu pridobival simpatije ostrih dalmatinskih peres. Ko smo doajena hrvaškega športnega novinarstva Zdravka Reića iz Splita včeraj vprašali po prvih vtisih o Pušniku, je dejal: »Zelo prijetno sem presenečen. Predstavil se je kot srčen in energičen mož, ki pozna nogomet. Je zelo odprt in neposreden tip človeka, kar je našim ljudem všeč. Seveda pa bo svoje moral pokazati na igrišču. Za zdaj deluje kot prava izbira.«

 

Deli s prijatelji