LIGA PRVAKOV

Hladna vojna pred finalom

Objavljeno 05. maj 2013 14.12 | Posodobljeno 04. maj 2013 22.08 | Piše: Marko Uršič

V finalu nogometne lige prvakov se bosta na Wembleyju udarila Bayern in Borussia.

Mario Götze je zaradi poškodbe še vprašljiv za finale (foto: Reuters).

LONDON – Prvič v zgodovini elitnega tekmovanja najboljših evropskih nogometnih klubov se bo zgodilo, da bosta v finalu igrala dva nemška kluba. London oziroma legendarni in prenovljeni stadion Wembley bosta 25. maja gostila finalista lige prvakov – Bayern in Borussio iz Dortmunda. Bavarski klub je še ranjen od lanske sklepne tekme na svoji Allianz Areni v Münchnu, ko je po enajstmetrovkah izgubil s Chelseajem, 2010. še z Interjem, sicer pa je Bayern štirikratni zmagovalec tega prestižnega pokala, nazadnje leta 2001. V zlati dobi od 1974. do 1976. s Franzem Beckenbauerjem, Gerdom Müllerjem in zdajšnjim predsednikom Ulijem Hoenessom na čelu so ga osvojili celo trikrat zapored. Porurska Borussia je ligo prvakov osvojila v sezoni 1996/97, po rezultatskem in finančnem padcu sredi preteklega desetletja pa je pod novim vodstvom spet odločno zakorakala proti evropskemu vrhu. Leta 2003 je prav Bayern dortmundskemu klubu posodil dva milijona evrov, da bi v Borussii imeli za plače. Dve leti pozneje bi v Dortmundu spet skoraj bankrotirali, saj je vrednost njihovih delnic z 11 evrov padla kar za 80 odstotkov. Posledica je bila, da so nogometašem znižali plače za 20 odstotkov.

Brez objemov

Bayern in Borussia sta imela tik pred letošnjim polfinalom lige prvakov spet skupen posel, ki je hudo razjezil trenerja dortmundskega kluba Jürgena Kloppa. Njihov biser Mario Götze bo namreč od naslednje sezone nosil dres bavarskega kluba, v Münchnu pa bodo zanj plačali 37 milijonov evrov. S tem bo 20-letnik postal najdražji nemški nogometaš vseh časov. Je pa zaradi nategnjene stegenske mišice na povratni polfinalni tekmi proti Realu še vprašljiv za nastop 25. maja.

Oba kluba sta se včeraj kot uvod v londonski finale v Dortmundu spopadla v 32. krogu nemškega prvenstva, a dvoboj je bil le prestižne narave, saj si je Bayern že pred časom, šest tekem pred koncem prvenstva, zagotovil domačo krono, Borussia pa bo tudi v naslednji sezoni igrala v ligi prvakov.

Zaradi Götzeja pa se je tudi odnos Borussie do bavarskega velikana precej ohladil in generalni direktor dortmundskih rumeno-črnih Hans-Joachim Watzke pred včerajšnjo tekmo ni želel niti kositi z Bayernovim vodstvom. Watzke, ki je finančno preporodil Borussio, je namreč dejal: »Brez objemov kot včasih.« Bayern naj bi namreč Götzejev nakup izvedel brez stika z dortmundskim klubom.

Borussia je bila pred letošnjo sezono dvakrat zapored nemški prvak, lani je z zmago nad Bayernom osvojila še pokal, Bayern pa ima priložnost, da letos osvoji kar tri lovorike (prvenstvo, nemški pokal, v finalu 1. junija igrajo s Stuttgartom, pred tem so izločili Borussio, in ligo prvakov). Trener Klopp je marca Bayern obtožil, da z denarjem kupuje uspehe in da so podobni kitajskemu industrijskemu bumu. Bayernov kapetan Philipp Lahm pa o ključni tekmi pravi: »Za Nemčijo je odlično, da se bomo v finalu srečali z Borussio, a za nas to, s kom se bomo pomerili, ne igra nobene vloge.«

Deli s prijatelji