ZLOVEŠČI DVOM

Heroji v vijoličnem bi radi uničili zmajevo gnezdo

Objavljeno 17. november 2017 11.30 | Posodobljeno 17. november 2017 11.30 | Piše: Rok Tamše

Drevi v Ljudskem vrtu veliki derbi slovenskega nogometa med Mariborom in Olimpijo.

Napadalec Olimpije Issah Abass bo tudi tokrat branilca Maribora Marka Šulerja silil v napake. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Čeprav je hud poraz nogometašev Maribora proti Olimpiji v prvi četrtfinalni tekmi pokalnega tekmovanja oddaljen že teden dni, nad Ljudskim vrtom še vedno visi zlovešči dvom o zmožnostih vijolične čete proti zmajem na današnjem prvenstvenem derbiju 16. kroga Prve lige Telekom Slovenije. »Rezultat te tekme bo prvenstvo usmeril, nikakor pa ga ne bo odločil,« je lepo povedal levi bočni branilec Olimpije Dino Štiglec. Verjetno se s tem strinjajo vsi akterji drevišnjega obračuna (ob 20.20) največjih slovenskih rivalov v Ljudskem vrtu. Igralci Olimpije bodo v ta dvoboj šli samozavestno, optimistično, a tudi previdno. Vsekakor bodo poskušali dokazati, da zadnja prepričljiva zmaga proti prvaku in udeležencu lige prvakov ni bila naključje oziroma le posledica izrazito slabega dne Mariborčanov. Hkrati je jasno, da se tokrat Štajerci ne bodo mogli izgovoriti na pomanjkanje prave energije oziroma iskric v očeh v svoji slačilnici, s čimer so poskušali omiliti debakel v Stožicah. Najzvestejši navijači jim ne morejo priznati takšnega alibija, saj derbi ne glede na vso izčrpanost in manjkajoče igralce zaradi poškodb in reprezentančnih obveznosti terja od vsakega posameznika stoodstotno prizadevnost na igrišču.

Poprava slabe epizode

»Tekma v Ljubljani je bila zelo specifična, videli smo, kako se oni branijo. Tu bomo poskušali iskati še druge rešitve, da bi lažje prišli do gola, čeprav smo se že takrat zavedali, da ne bomo imeli veliko priložnosti. Po drugi strani pa je jasno, da bomo morali biti bistveno bolj agresivni, ko bo tekmec pred našimi vrati, tega nismo dobro izvajali na prvi tekmi. Če na omenjeni tekmi ne bi gledal izida, bi videl, da smo imeli posest žoge, da smo prevladovali, da smo želeli igrati napadalen nogomet, toda to ni dovolj. Za zmago se moraš tudi dobro braniti,« je še enkrat več ugotovil trener Maribora Darko Milanič, ki takole greje ozračje in srca navijačev iz najbolj nogometnega mesta: »Zame so fantje heroji ob vseh letošnjih dosežkih in se bomo močno potrudili, da tako ostane tudi v prihodnje. Imamo podporo navijačev, ki jo čutimo ves čas. To je za nas vedno velik plus in ob odličnem ozračju nas čaka še ena zanimiva tekma. Izkoristiti želimo lepo priložnost, da že danes pokažemo, da je bila sobotna tekma le ena slaba epizoda v naši uspešni zgodbi.«

Niso jih razbili, ampak ...

Tudi vodilna Olimpija še ne pozna poraza v tem prvenstvu. Trener Igor Bišćan je ustvaril granitno obrambo, ki je na 15 tekmah prejela le 6 golov (Maribor 8). Zeleno-beli odlično napredujejo tudi v zvezni vrsti, v napadu pa imajo v Issahu Abassu nepredvidljivega, ekstremno hitrega in drznega moža, ki ne beži od dvobojev s postavnimi branilci Maribora. Toda prva odlika zmajev je homogenost in vojaška disciplina v igri. Bišćan je v sobotni zmagi svojih fantov videl še nekaj več. »Ponosen sem na več stvari. Ponosen sem na energijo, disciplino, željo, trud. Še posebno iz drugega polčasa, v katerem smo celo zvišali raven agresije, gibanja v defenzivnem bloku, tako da si tekmeci niso mogli pripraviti priložnosti. Jasno pa mi je, da mi z igro nismo razbili Maribora, a glede na potek tekme to niti ni bilo potrebno. Maksimalno smo izkoristili dogodke na igrišču, se jim prilagodili, kar je bilo dovolj,« je pot do uspeha analiziral hrvaški strokovnjak, ki še poudarja: »Mislim, da ni treba posebej filozofirati o izbiri igralcev za današnji derbi. Moramo se držati svojega igralnega načrta. Če bomo v tem uspešni, imamo več možnosti za pozitiven rezultat. Ni pa izključeno, da bo nekaj sprememb v prvi postavi. Evforije pri nas ni, fantje so maksimalno profesionalni, odgovorni in resni. Moj posel je, da imam vse stvari pod nadzorom, saj bi vsaka pretirana sproščenost pomenila mini krizo, ki bi nam povzročila psihološke težave, te pa bi vplivale na igro. Tega ne smemo dopustiti. Če smo resni, smo konkurenčni vsem v vsakem trenutku. Zavedamo se, da je v naši igri še veliko prostora za napredovanje.« Preostale tekme 16. kroga so na sporedu jutri in v nedeljo: Ankaran – Celje (jutri ob 12. uri), Triglav Aluminij (jutri ob 14. uri), Rudar: Gorica (jutri ob 20.20), Domžale – Krško (v nedeljo ob 15. uri). 


Prva liga Telekom Slovenije

1. Olimpija 15 11 4 0 29:6 37
2. Maribor 15 11 4 0 28:8 37
3. Rudar 15 7 2 6 18:15 23
4. Domžale 15 6 4 5 30:16 22
5. Gorica 15 7 1 7 18:20 22
6. Celje 15 4 6 5 17:19 18
7. Krško 15 4 4 7 21:31 16
8. Aluminij 15 3 4 8 16:25 13
9. Triglav 15 2 5 8 14:27 11
10. Ankaran 15 1 4 10 12:36 7



Tavares lovi Škaperja

Na današnji in morebiti še na nekaj naslednjih tekmah bo v središču pozornosti tudi kapetan Maribora Marcos Tavares, ki lovi strelski rekord na lestvici strelcev slovenske prve lige. Trenutno je pri 128 zadetkih, aktualni rekorder Štefan Škaper jih je v 90. letih dosegel 130; 91 v dresu Beltincev in 39 v dresu Mure, skupno v devetih sezonah. Tavares je zvest vijoličnemu dresu od januarja 2008.

 

Deli s prijatelji