UGIBANJA

Halo, Robert, tukaj Srečko

Objavljeno 18. december 2012 09.29 | Posodobljeno 18. december 2012 09.29 | Piše: Rok Tamše

Nogometna javnost vročično ugiba, ali bo Srečko Katanec sprejel vlogo selektorja.

Bomo še kdaj videli Milivoja Novakovića in Roberta Korena skupaj v reprezentanci (foto: Tadej Regent, Novice)?

BRDO PRI KRANJU – Medtem ko so nogometni strokovnjaki in poznavalci na včerajšnjem novoletnem druženju na Brdu pri Kranju potegnili črto pod leto 2012, sicer pa razpravljali predvsem o bližnji prihodnosti slovenskega nogometa, smo v zadnjem tednu slišali že mnogo tez o tem, zakaj bi Srečko Katanec sprejel ali pa zavrnil ponudbo Aleksandra Čeferina oziroma Nogometne zveze Slovenije. Če je res v igri nespodobno finančno in nadvse izzivalno nogometno povabilo iz Azije, zaradi katere bi se bil družinski mož Katanec pripravljen za nekaj časa tudi ločiti od družine, je to novo priznanje tudi za slovenski nogomet. Saj res, koliko slovenskih trenerjev se je že imelo priložnost preizkusiti v tujini, za koliko denarja in za kako dolgo?

Če je Srečko Nacionale pri sebi v bistvu že razčistil, da sprejme še drugi selektorski mandat na klopi slovenske reprezentance, potem verjetno že deluje vroča telefonska linija v dve smeri – v Anglijo in na Japonsko. Eno je namreč jasno: Katanec bo hotel v svoji slačilnici videti vse tiste fante, za katere meni, da so najboljši nogometaši pod slovenskim soncem v tem trenutku. Želi vedeti, ali so mu sploh vsi na voljo in so hkrati pripravljeni sprejeti njegov režim dela in njegove zahteve. Bere se preprosto, a če bi bilo res tako, bi za selektorski stolček lahko kandidiral vsakdo z ustrezno trenersko licenco.

Njegov odgovor odvisen od Roberta Korena in Milivoja Novakovića?

Torej Robert Koren in Milivoje Novaković, kapetan in prvi strelec generacije, ki je odšla na svetovno prvenstvo v Južni Afriki pred dvema letoma, sta ob Katancu najbolj vroči imeni v povezavi z izbrano vrsto. Z njima bi lahko selektor sestavil svoj mozaik želja in si ustvaril odlično izhodišče za nov zagon v apatiji izgubljenega moštva. Čeprav bi se vrnila stara mačka, bi pomenila svež veter v slovenski slačilnici. Brez dvoma bi njuna vrnitev dvignila adrenalin tudi zdajšnjemu kapetanu Samirju Handanoviću, ki očitno težko preklaplja v miselnosti med šampionskim Interjem in zgubaštvom, ki je v zadnjem obdobju zajelo reprezentanco. Ob tem sploh ni odveč pripomniti, da trojico Katanec-Koren-Novaković zaznamuje redko videna vztrajnost na dolge proge. Samo prikličite si v spomin krivuljo njihovih karier.

Morda šef prav zdaj počne to, česar ni storil njegov pomočnik Slaviša Stojanović iz njunega skupnega službovanja v Združenih arabskih emiratih, preden je pred dobrim letom prevzel reprezentanco. Prekaljeni strateg namreč najprej preveri, kakšno orožje bo imel, šele potem bo podpisal ponujeno licenco za ubijanje, če se lahko izrazimo v slogu Jamesa Bonda. In če še za trenutek ostanemo pri filmu o legendarnem agentu, ima šef že zagotovljeno polno podporo Q-ja v prenesenem pomenu, torej pomoč Zlatka Zahoviča. Koren in Novaković igrata stalno in sta v zelo dobri formi, njuna kakovost ni sporna, torej ju Katanec lahko vidi kot nadaljnja liderja fantov, ki so prehitro in brez ustreznega šolanja padli v najodgovornejše reprezentančne vloge. Če ne drugega, tako vznemirljivega pričakovanja novega nogometnega selektorja Slovenci še nismo doživeli.

Deli s prijatelji