1. SNL

Guberac: Vse sodniške odločitve katastrofalne, v prid Mariboru

Objavljeno 28. april 2014 12.22 | Posodobljeno 28. april 2014 12.22 | Piše: Marko Uršič

Nogometaši Maribora v derbiju 30. kroga Prve lige Telekom Slovenije premagali Luko Koper in prednost povečali na osem točk.

Kapetan Marcos Tavares je v pristaniškem mestu Rudar vijoličnim prinesel pomembno zmago. Foto: Ljubo Vukelič

Derbi 30. kroga nogometne lige je bil na slovenski Obali, udarila pa sta se vodilni in drugi na lestvici, Maribor in Luka Koper. Vijolični so na Bonifiko prišli s petimi točkami prednosti, po zmagi, zadetek je po predložku Dareta Vršiča iz prostega strela, z glavo je preusmeril žogo, dosegel Marcos Tavares v 44. minuti tekme, pa so prednost pred Primorci in tudi Rudarjem povišali na osem točk in šest krogov pred koncem lige spet korakajo k novi slovenski zvezdici za naslov državnega prvaka.

Mariborski kapetan pa se je s 117. zadetkom v vijoličnem dresu na klubski lestvici strelcev izenačil tudi z Brankom Horjakom. Ob predstavi na zelenici v Koprskem zalivu je bilo še posebno burno po koncu tekme. Domači trener Rodolfo Vanoli in kapetan Ivica Guberac sta namreč imela precej pripomb; Italijan je imel opazke glede mariborskega stratega Anteja Šimundže, Guberac pa glede sojenja glavnega sodnika dvoboja Mateja Juga iz Tolmina. Prekrška nad Jean-Philippom Mendyjem in prostega strela ob zadetku Maribora naj ne bi bilo, Francoz naj bi v 33. minuti v svojem kazenskem prostoru igral z roko, Miroslava Čovila pa so v zadnji minuti na robu kazenskega prostora potegnili za dres, a spet ni bilo sodniškega piska in postavitve žoge na belo točko.

Dve, tri roke

»Nič, na igrišču sem videl le eno moštvo, to smo bili mi, igrali smo bolje. Trenerju Maribora bi sporočil, da nikoli ne ocenjujem nasprotne ekipe, nikoli ne kritiziram. Mariborski trener nima prav, da nas je kritiziral, da nismo igrali dobro. S tem se nikakor ne strinjam. Maribor je slavil iz nedejavne žoge, iz akcije, ki je bila na videz nenevarna. Ponavljam, v prvenstvo nismo startali, da bi ga osvojili. Fantje igrajo odlično in takšni so bili tudi tokrat. Menim, da prvenstvo še ni odločeno, videli bomo čez en mesec,« je po tekmi v italijanščini povedal trener Koprčanov Rodolfo Vanoli. Kapetan domače enajsterice Ivica Guberac je bil še posebno piker, kako so se na igrišču dosojale stvari v nasprotju s pravili igre: »Najraje bi bil kar brez komentarja. Smo profesionalci, športniki, moramo sprejeti tudi takšne tekme, kot je bila ta. Igrali smo tako rekoč skoraj proti dvanajstim, Maribor se je glede sodnikov dobro zaščitil. V vseh 90 minutah so bile zame vse sodniške odločitve katastrofalne, v prid Maribora. Gostje so imeli to polpriložnost, ne spomnim se njihovega strela na vrata. Vso tekmo smo odigrali zelo dobro, taktično discipliniramo, se držali vseh navodil trenerja, a spet ostali praznih rok. Spet nam je zmanjkalo malce športne sreče. A menim, da je dosti, dosti vplival sodnik, ko je delal takšne napake; ni videl dveh, treh najstrožjih kazni zaradi dveh, treh rok gostov, to te malce vrže iz tira. Ampak ne bi nas smelo, smo profesionalci, vedno moramo stremeti le k svojim igram. Malce smo padli pod vpliv sojenja. Glavo moramo dvigniti pokonci, boj za Evropo še ni izgubljen.«

Vijolični branilec Marko Šuler pa je z mariborske strani deloval racionalno umirjeno. »Morda za gledalce in kogar koli ob igrišču tekma ni bila to, kar naj bi bila, a pomembnejše so točke. Vedeli smo, kako bo igral Koper, na igrišču smo se tudi postavili drugače kot običajno in na koncu prišli do tega, po kar smo prišli, tri točke,« je bil zadovoljen z izkupičkom v derbiju kroga.

Rudar ujel Koprčane

V 30. krogu Prve lige Telekom Slovenije so bili doseženi naslednji izidi: Luka Koper : Maribor 0:1 (2500 gledalcev; Marcos Tavares 44.); Domžale : Gorica 1:1 (500 gledalcev; Sasha Alexander Aneff 21., Francesco Finocchio 65.; rdeči karton igralec Gorice Gianluca Lapadula v 84. minuti), Rudar : Celje 1:0 (750 gledalcev; Ivan Firer 18.; rdeči karton Tadej Vidmajer, nogometaš Celja, v 79. minuti), Zavrč : Triglav 5:1 (650 gledalcev; Matija Smrekar 70., 86. in 90., Josip Golubar 44. in 65.; Ernest Grvala 84.), Krka : Olimpija 1:0 (200 gledalcev; Zoran Zeljković 51.-11m; rdeči karton v 49. minuti za igralca Olimpije Matica Finka). Vrstni red na razpredelnici je naslednji: Maribor 61 točk, Rudar in Luka Koper po 53, Gorica 49, Zavrč 46, Domžale 40, Olimpija 36, Celje 30, Krka 26, Triglav 23. Pari naslednjega kroga: Celje : Luka Koper, Domžale : Krka, Gorica : Zavrč, Maribor : Olimpija (vse 3. 5.), Triglav : Rudar (4. 5.).

Pri Celju odstopil Rus

Po končani prvenstveni tekmi z velenjskim Rudarjem, ki so jo nogometaši Celja izgubili z 0:1, kar je bil zanje že četrti zaporedni poraz, je Miloš Rus nepreklicno odstopil s položaja trenerja članskega moštva Nogometnega kluba Celje. »Po četrtem zaporednem porazu, ko so igralci kljub vsemu pokazali precej boljšo predstavo kot na nekaterih prejšnjih tekmah, sem se v položaju, ko moštvo zagotovo potrebuje pomoč do konca prvenstva, odločil, da odstopim z mesta trenerja ter da moštvo tekmovalno sezono konča z novim obrazom. Kljub temu v moštvo in njegove sposobnosti verjamem,« je v odstopni izjavi zapisal Rus.

Deli s prijatelji