DELOVEN

Guardiola na vratih Cityja

Objavljeno 15. januar 2013 15.36 | Posodobljeno 13. januar 2013 21.11 | Piše: Rok Tamše

Nekdanji trener Barcelone bo po enoletnem odmoru spet zavihal rokave.

Za Josepa Guardiolo imajo pri Manchester Cityju pripravljeno letno plačo 12 milijonov evrov (foto: Reuters).

MANCHESTER – Angleški tabloid Sun on Sunday je včeraj udaril z odmevno novico o tem, da bo nekdanji trener nogometašev Barcelone Pep Guardiola poleti sedel na klop Manchester Cityja. »Stoodstotno drži, da bo Guardiola poleti prevzel vodenje Manchester Cityja. Ko pravim 100-odstotno, ne mislim 99-odstotno,« je povedal neimenovani, a zanesljivi vir iz španskega nogometnega okolja. Potem ko je lani zapustil katalonskega velikana, si je vzel leto dni za počitek. Z Barcelono je 41-letni strokovnjak osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. V štirih letih je zbral 14 lovorik, med njimi kar dvakrat najprestižnejše klubsko tekmovanje na svetu – ligo prvakov. Tako ne preseneča, da so zanj ogreti skoraj pri vseh evropskih nogometnih velikanih. Mediji so poročali tudi o zanimanju Manchester Uniteda, Chelseaja, Bayerna in Milana za Španca.

Šele prejšnji teden je Guardiola potrdil, da bo poleti spet zavihal rokave in si poiskal klub

»V prihodnji sezoni se bom vrnil. Pokazal bi premalo spoštovanja, če bi govoril o klubih, ki imajo svoje trenerje,« ostaja korekten strateg, ki na planetu nogomet verjetno ni prepričal le enega moža, nekdanjega varovanca Zlatana Ibrahimovića. Švedski reprezentant in član francoskega PSG Guardiole ne trpi niti na daljavo, z njim je obračunal tudi v avtobiografiji. Očitno je z lastniki Manchester Cityja, bogatimi šejki iz Združenih arabskih emiratov, povsem drugače. Zmanjkalo jim je potrpljenja z italijanskim trenerjem Robertom Mancinijem, ker je že drugo sezono zapored izpadel iz lige prvakov že po predtekmovanju. Mancini je lani resda osvojil naslov angleškega prvaka, še prej pokal FA nogometne zveze, a to ne zadovoljuje nesramno bogatih delodajalcev, ki ne varčujejo z nakupi igralcev. Poleg tega so na Eastlandsu že pred časom najeli nekdanja strokovnjaka Barcelone, športnega direktorja Txikija Begiristaina in izvršnega direktorja Ferrana Soriana, ki se več kot odlično razumeta s Pepom in pravzaprav predstavljata neke vrste povabilo nekdanjemu šefu rdeče-modrih iz katalonske prestolnice. Skupaj z letno plačo 12 milijonov evrov neto.

Nebeško modri bi radi tudi izkoristili dejstvo, da bo na klopi mestnega tekmeca Manchester Uniteda še kakšni dve sezoni ostal Alex Ferguson. Tako rdeči vragi tačas ne kažejo posebnega zanimanja za Guardiolo. Med njegovimi novimi možnimi delodajalci se je omenjal londonski Chelsea, ki ga trenutno vodi med navijači nepriljubljeni Rafael Benitez. Lastnik lanskih zmagovalcev lige prvakov, ruski multimilijonar Roman Abramovič, bi se zlahka spustil v finančno tekmo z arabskimi šejki. Manj možnosti za kaj takega imajo pri Bayernu iz Münchna in Milanu. Nemci so že pregovorno varčni in si ne dovolijo norih denarnih avantur, lastnik Milana Silvio Berlusconi pa je odločno priprl pipico, potem ko je lani razprodal še zadnja asa največjega kalibra, Ibrahimovića in Thiaga Motto. Med možnimi snubci Španca je mogoče zaslediti londonski Arsenal, ki pod taktirko Arsena Wengerja že predolgo čaka na novo lovoriko, in francoski PSG, ki je v lasti katarskih investicijskih avtoritet, s tako rekoč neomejeno finančno injekcijo pa prav tako cilja na vrh Evrope že v bližnji prihodnosti. V Parizu za zdaj še zaupajo prekaljenemu Carlu Ancelottiju, toda če bo šlo po zlu na domači sceni, se mu bodo zahvalili za sodelovanje.
 

Deli s prijatelji