LIGA PRVAKOV

Guardiola jih pozna

Objavljeno 06. maj 2015 18.45 | Posodobljeno 05. maj 2015 21.28 | Piše: M. U.

Barcelona v ligi prvakov gosti Bayern.

Pep Guardiola se vrača na kraj nogometne sreče. Bayernov strateg je pred prihodom na nemški jug Barcelono popeljal do štirinajstih lovorik v kvartetu sezon, drevi pa se bo na Camp Nouju s svojim starim igralskim in trenerskim klubom pomeril v uvodni polfinalni tekmi lige prvakov. Guardiola bo moral v dveh dvobojih prelisičiti kolega na nasprotni klopi Luisa Enriqueja, nekdanjega soigralca in prijatelja, ki pa Barço nadvse spretno krmari; Katalonci so v zadnjih 28 tekmah na vseh tekmovanjih kar 26. zmagali. Morda gredo nogometaši z Novega polja celo k trojni kroni, ki je Guardioli uspela prvo trenersko leto pri Barceloni. Se bo pa drevi morebiti udaril tudi brat na brata; nekdanji Barcelonin Thiago Alcantara v bavarskem dresu proti mlajšemu bratu Rafinhi.

Nihče tudi ne pozablja, da je Bayern pred dvema letoma Barço v polfinalu izločil kar s skupnim izidom 7:0. A Barcelona je, denimo, v zadnjih treh ligaških tekmah kar šestnajstkrat zatresla mrežo, zadetka ni prejela, Lionel Messi, Neymar in Luis Suarez pa imajo skupno že sezonsko rekordnih 108 zadetkov; Argentinec 51, Brazilec 33, Urugvajec pa 24. »Takšne tekme so napolnjene s posebno napetostjo glede na to, na kateri stopnji tekmovanja smo. Le še korak nas loči od finala. V sezoni nam gre odlično, le še majceno manjka, pa bomo dosegli cilje. Vse to je dodatek k tekmovalnemu vložku, a najpomembneje je, da uživaš v tem, kar počneš,« filozofira Andres Iniesta, Barcelonin nogometaš na sredini igrišča.

Bayern je še vedno bolnišnica s poškodovanimi, bo pa Robert Lewandowski, pri porazu proti Borussii v polfinalu nemškega pokala si je zlomil nos in čeljust, igral z zaščitno masko; seveda, če ga bo Guardiola poslal na zelenico. Napadalec Thomas Müller pa ve, kaj je ključ za odprtje katalonskih vrat: »Naš trener pozna tekmeca bolje kot kdorkoli drug. Dal nam bo formulo za uspeh, preostalo moramo opraviti igralci sami.« 

Deli s prijatelji