HULIGANI

Green Dragons uničili derbi, Maribor razred pred Olimpijo

Objavljeno 03. marec 2014 12.00 | Posodobljeno 03. marec 2014 12.00 | Piše: Rok Tamše

Na odprtju spomladanskega dela nogometnega prvenstva kar tri prekinitve tekme zaradi divjanja navijačev.

Igralcem Olimpije je silne preglavice povzročal Jean Philippe Mendy. Foto: Jože Suhadolnik

Domača nogometna javnost je že nestrpno čakala na spomladanski del prvenstva po dvomesečnem premoru v Prvi ligi Telekom Slovenije. Drugo poglavje sezone 2013/14 sta včeraj odprla največja tekmeca Olimpija in Maribor z zaostalo tekmo 4. kroga, vsi prvoligaši pa bodo na delu prihodnji vikend, ko bodo v soboto in nedeljo tekme 21. kroga. V zraku sta bili predvsem dve vprašanji: ali bodo Mariborčani učinkovito preklopili iz evropske lige, iz katere jih je v četrtek izločila španska Sevilla, in pa to, kaj bo ponudila spremenjena zasedba Olimpije, katere igralski mozaik je ob trenerju Miloradu Kosanoviću sestavljal tudi športni direktor Sašo Udovič. Ta je bil takoj po tekmi tako rekoč brez besed, saj je bil povsem pod vtisom divjanja navijačev, ki so trikrat za nekaj minut prekinili tekmo, in pa seveda zaradi zelo skromne predstave njegovega moštva. »Težko mi je sploh govoriti o nogometu. Zdi se mi, da smo do prvega zadetka še kar dobro stali, potem pa... Potem pa zaradi treh, štirih prekinitev težko kar koli rečem,« je Udovič begal s pogledom, verjetno je iskal razloge za popoln polom na zelenici in tribunah.

Ljubljančani so brez poškodovanega vezista Nika Omladiča pokazali nekaj volje in borbenosti, a je to bilo odločno premalo za dobro naoljen štajerski nogometni stroj. Ko je moral že v 23. minuti z igrišča zaradi poškodbe mišice najpotentnejši zeleno-beli napadalec Andraž Šporar, je bilo za moštvo iz glavnega mesta pravzaprav vsega konec. Maribor je umirjeno in potrpežljivo čakal na svoje priložnosti, medtem ko je gostiteljem z lahkoto odvzemal žogo že daleč od svojih vrat. Omenjeni Šporar je edini šel v neposredni boj z ostro štajersko obrambo, a jo je tudi skupil po nekaj dvobojih z Arghusom in Martinom Milecom. Ko je razočarano zapuščal igrišče, so se prvič včeraj »izkazali« navijači Green Dragons s petardami in topovskimi udari ter transparenti. Po klubskem vodstvu so udarili z napisom Super klubska vizija, okoli vas je le sranje in apatija.

Luknjičasta obramba zmajev

V 35. minuti so vijolični prvič strli obrambni blok Olimpije. Jean Philippe Mendy je prodrl v kazenski prostor po desni strani, ostro zavrnil žogo v sredino, pritekel je Damjan Bohar in neoviran razparal domačo mrežo. Le dve minuti pozneje je povišanje vodstva gostov preprečil vratar Aleksander Šeliga, ki je obranil strel nekdanjega soigralca Dareta Vršiča. Tudi ta je bil deležen številnih žolčnih besed domačih navijačev. V drugem polčasu je imela Olimpija prva priložnost za zadetek, a je Gabriel Eteme po kombinaciji z Maticom Finkom preslabo streljal, tako da je Jasmin Handanović zlahka ukrotil žogo.

Ko je bil v 61. minuti na drugi strani dosojen kot za Maribor, izvajati pa ga je hotel Vršič, so ljubljanski huligani podivjali in začel se je neljubi festival prekinitev, tako da je tekma skupaj trajala več kot dve uri. Sodnik Damir Skomina je vmes zaradi metanja pirotehničnih sredstev na igrišče in rasističnega zmerjanja igralce kar dvakrat poslal tudi v slačilnico. Pri svojem divjanju Green Dragons niso bili prizanesljivi niti do svojega vratarja Šelige, ki je bil prav tako tarča za bakle in petarde. Nogomet pač ni mogel biti več v ospredju, čeprav so Štajerci ostali zbrani in dosegli še dva zadetka. Pri drugem je vse opravil Vršič, ki je poslal lep predložek do Nusmirja Fajića, ta pa je z glavo premagal Šeligo. Tretji gol je Maribor zabil že v sodnikovem podaljšku. Mitja Viler je lepo krenil po levi strani, poslal predložek pred ljubljanska vrata, na pravem mestu in zadosti spreten pa je bil Mendy. Gostitelji so prek Marka Vukčevića zmogli zadeti vratnico in to je bilo vse iz njihovega repertoarja.

Kosanović
 se je opravičil

»Opravičujem se vsem navijačem, ne toliko za rezultata kot za našo slabo igro. Moji igralci so v igro vstopili proti vsem pričakovanjem. Ne vem, morda so bili pod vtisom močnega Maribora. Dopustili smo jim nasprotne napade in zadetke, s katerimi so zlahka rešili tekmo,« je razočarano komentiral trener zmajev Kosanović, podobno pa je razplet tekme videl branilec Nemanja Mitrović: »Vsekakor smo od te tekme pričakovali več. Maribor je pošteno zmagal. Pokazale so se naše slabe strani, storili smo napake, ki jih dobro moštvo takoj kaznuje. Čez dva tedna imamo novo tekmo z Mariborom, upam, da bomo takrat odigrali bolje. Morda je bila oteževalna okoliščina to, da je bila to za nas prva tekmovalna tekma po dolgem času, po svoje pa nas je nekako presekal prvi zadetek. Potem so sledile vse tiste prekinitve zaradi navijačev, kar nas je precej zbegalo.«

Trener Maribora Ante Šimundža je bil, jasno, povsem drugačne volje: »Mislim, da smo pokazali dobro predstavo, bili smo dominantni v vseh pogledih in nadzorovali potek tekme. Tudi v glavah smo bili pravi. Fantje so kljub prekinitvam ostali osredotočeni in smo zasluženo prišli do zmage.« Kapetan vijoličnih Aleš Mertelj zdaj skupaj s soigralci z nasmeškom gleda na lestvico. Točkovna prednost pred najbližjimi zasledovalci se je povečala za tri točke, Olimpija je že 15 točk za njimi. »To smo si želeli. S takšno pozitivno energijo v moštvu in med navijači lahko iz tekme v tekmo samo še napredujemo. To hočemo pokazati že proti Luki Kopru, s katerim igramo naslednjo tekmo. Slovenska liga je vse bolj kakovostna, zato moramo biti ves čas maksimalni. Z veliko dela in odrekanja nam bo to zagotovo uspelo.«

Olimpija : Maribor 0:3 (0:1)

Stadion Stožice, gledalcev 5000, sodniki: Skomina (Koper), Vukan (Gornja Radgona) in Vidali (Gračišče); dodatna sodnika Ponis (Koper) in Kajtazović (Kranj).

Strelci: 0:1 Bohar (35.), 0:2 Fajić (75.), 0:3 Mendy (90.).

Olimpija: Šeliga, Jović, Mitrović, Delamea Mlinar, Fink, Kostić, Škarabot, Eteme (od 83. Čeh), Zalaznik (od 55. Valenčič), Vučkević, Šporar (od 22. Djermanović).

Maribor: Handanović, Milec, Arghus, Rajčević, Viler, Vršič (od 90. Cvijanović), Filipović, Mertelj, Bohar (od 90. Mejač), Fajić, Mendy (od 90. Zahović).

Rumena kartona: Milec, Mendy.

Maribor 5 točk pred Luko Koprom in Zavrčom

Po 20. krogih v Prvi ligi Telekom Slovenije je vrstni red: Maribor 41 točk, Luka Koper in Zavrč po 36, Gorica 35, Rudar 32, Olimpija 26, Domžale 25, Celje 22, Krka 15, Triglav 13. Pari 21. kroga (8. in 9. marec) so: Gorica – Domžale, Maribor – Luka Koper, Celje – Rudar, Triglav – Zavrč in Olimpija – Krka.

Deli s prijatelji