NOGOMET

Goriške vrtnice so domoljubne,
 za tekmece pa imajo le trnje

Objavljeno 13. avgust 2015 14.44 | Posodobljeno 13. avgust 2015 14.45 | Piše: Marko Uršič

Nogometaši Gorice po 5. krogu Prve lige Telekom Slovenije trdno ostajajo v vodstvu. Novi predsednik primorskega kluba Hari Arčon je opisal vzroke za goriško razcvetenje.

Nigerijec Blessing Chibuike Eleke je v zadnjem krogu proti Zavrču tekmecem podaril dve zadetkovni vrtnici. (Foto: ND Gorica)

Gorica vodi na lestvici prve slovenske nogometne lige? No, Primorci na žogobrcarskih travnikih seveda niso od včeraj, ker pa denimo državni prvak iz Maribora in podprvak iz Celja za uvod letošnje sezone igrata apatičen nogomet, goriškim vrtnicam ni bilo treba dvakrat reči, da zacvetijo na razpredelničnem vrhu. Seveda ima tudi bližnja kalčistična Italija svoj vpliv za nogometno podnebje v Novi Gorici, a ravno v primeru Nogometnega društva Gorica je bilo patronatsko sodelovanje apeninskega kluba Parma vzrok za hude finančne težave.

Goričani so v 5. krogu Prve lige Telekom Slovenije s 3:0 (Blessing Chibuike Eleke 69. in 79. minuta, Alen Jogan 86.) ugnali Zavrč, in niti po vseh drugih včerajšnjih tekmah jim ni mogel nihče odvzeti triglavskega mesta povsem na vrhu lestvice. O razlogih za razcvet vrtnic in tudi o temnejši problematiki pa zna veliko povedati predsednik ND Gorica Hari Arčon. »Uspeh je, da smo sestavili ekipo in po dodatnih kvalifikacijah sploh ostali v prvi ligi. Slednje je bilo najbolj pomembno. Začetek sezone pa se lahko razloži s tem, da smo v te fante vedno verjeli. Tisti blizu Gorice so bili malce bolj zapostavljeni, zadeva je bila v lanski sezoni takšna, kakršna je pač bila. Katastrofalna za te lokalne fante. Bistvo pa je, da Gorica ima kakovost, če bo šlo tako naprej, jo bo imela tudi v prihodnosti. Da smo zložili pravo mešanico mladosti in izkušenosti, dokazujejo izidi na igrišču. Fantje, ki so že igrali v Gorici, kot so Miran Burgič, Miha Gregorič, Matija Škarabot in Uroš Celcer, so se vrnili in so mladim fantom zagotovo tudi dobri mentorji na igrišču in v slačilnici. To je bistvo, ki da vsej zadevi dodano vrednost. Ne smemo pa niti pozabiti, da so ti fantje, bodisi tisti, ki so prišli iz mladinskega staža, bodisi starejši, zreli v glavi. Točno vedo, zakaj igrajo nogomet, vedo, da je treba na igrišču in na treningih garati,« je oceno začel Hari Arčon. »Poleg tega ne smemo pozabiti, da imamo tri vrhunske trenerje. Glavnega Mirana Srebrniča, ki natančno pozna specifiko Gorice in je klubska legenda. Imamo odličnega trenerja vratarjev Boruta Mavriča, ki je doprinesel k temu, da imamo v vratih Grego Sorčana. Imamo izkušnje pomočnika trenerja Andreja Komaca, nastopil je denimo tudi na svetovnem prvenstvu, pozna položaj in pomaga. Ključ do uspehov je verjetno tudi to, da nimamo športnega direktorja, kajti vsi ti fantje v ekipi igrajo, ker si jih želijo trenerji, ne pa tretja oseba. Formula, ki smo jo v tem trenutku izbrali, je bila za dane razmere v tem okolju in za ta klub po mojem tudi najbolj optimalna. S tega vidika smo imeli pri izbiri formule tudi srečo,« je sicer novi goriški predsednik zelo objektivno in tudi pravšnje opisal poletno cvetenje nogometnih vrtnic iz Gorice.

Plača bo prišla

Kljub goriškemu domoljubju pa denarja ni dovolj. Kako rešujejo finančno plat vzgajanja pravih vrtnic za najbolj pomembno postransko stvar na svetu? »Ekipa, ki je ND Gorico vodila prej, je ostala v zaostanku z osmimi plačami. Mi prvo plačo začnemo avgusta. Vsi igralci so podpisali pogodbo z 31. junijem oziroma 1. julijem, za njih bo julijska plača prišla v tem tednu. Z naše strani se trudimo maksimalno, da obljube, ki smo jih dali, tudi izpolnjujemo. Kar smo pa še dodali, je pa neke vrste nagrada, ko smo ostali v prvi ligi. Kot prioriteto smo fantom dali izplačilo, da so bili finančno malce lažje narave. Ta uprava je torej poravnala eno plačo in dodala še nekaj poleg. Smo skromni, imamo zelo nizek proračun, dejstvo pa je, da se fantje tega zavedajo, položaj jim je kristalno jasen, pri nas tudi nimamo kaj skrivati, kdo ima kaj več, kdo manj. Pri nas smo šli v to, da imamo vsi enako. Druge izbire v tem položaju in sanaciji pa tudi sploh nimamo. Postavili smo si cilj, da klub saniramo v šestih, sedmih letih, ne v dveh mesecih,« je nadaljeval Arčon. Seveda je za takšen finančni položaj in potop kriv bankrotirani nekdanji italijanski prvoligaš Parma, ki je sodeloval z Gorico. »Nas so potopili Parma in gotovo tudi nekatere nepravilne odločitve iz preteklosti. Lahko bi se stvari dalo tudi omiliti. Lokalno gospodarstvo se trudi, ljudje so počasi začeli razumevati zgodbo, predvsem so začeli počasi verjeti vanjo, da se da s svojimi ljudmi in svojimi sredstvi ohraniti svoj klub. Kam naj bi to pripeljalo, pač kakšen bo končni športni rezultat, je odvisno od igralcev in uprave,« je ugotavljal prvi klubski mož.

V ND Gorica si želijo tudi več gledalcev na tekmah v Športnem parku. »Dejstvo je, da je zdaj nogomet lepši, boljši in da se ljudje vračajo na stadion. To je za nas najbolj pomemben podatek. Edino, kar je še vedno precej zakoreninjeno, je to, da navijači še niso tisti, ki si jih mi želimo. Klub je treba podpreti s tem, da se pride na tekmo, da se kupi vstopnico. Za nas je pomembno, da ljudje razumejo, da je to šport in da je treba navijati. Biti strpen, črta se potegne na koncu sezone. Ne morejo ljudje le kritizirati iz minute v minuto, če se nečesa ne izpelje. Zdaj so apetiti, logično, postali veliki, a mi nismo ekipa zato, da bi imeli dvesto navijačev in sto takšnih, ki kritizirajo po liniji najmanjšega odpora,« je piko na i analizi udaril Hari Arčon, ki predsedniško vodi goriški nogometni klub, trenutno najboljšega v državi. Gorico je treba vzeti s spoštovanjem, saj so le štirikratni slovenski prvaki.

Deli s prijatelji