PRVOLIGAŠI

Goričani brez uspeha 
lovijo premožne Italijane

Objavljeno 13. februar 2015 20.59 | Posodobljeno 13. februar 2015 21.00 | Piše: Rok Tamše

Najboljši nogometni klubi so priprave na drugi del DP podaljšali za en teden.

Dalibor Volaš v vijoličnem dresu kot za stavo trese mreže nasprotnikov. Foto: Tadej Regent

Slovenski nogometni prvoligaši se zavzeto pripravljajo na nadaljevanje državnega prvenstva. Začetek spomladanskega dela je prestavljen za en teden, namesto 21. februarja bodo domači nogometni zvezdniki spet v pogonu 28. februarja, saj so se v Nogometni zvezi Slovenije, ki vodi tekmovanje v Prvi ligi Telekom Slovenije, odločili za zamik zaradi vremenskih razmer. Kot je bilo slišati iz večine klubov, jih poznejši začetek drugega dela prvenstva ne moti preveč, čeprav bi imeli glede na trenutne vremenske razmere in napovedi vsi pripravljena igrišča za normalno igranje. Vseeno pa gre to odločitev NZS jemati kot izjemen diplomatski manever v urniku prvenstva. Namreč, če bi začeli tekme 21. kroga državnega prvenstva 21. februarja, kot je bil prvotni načrt, bi bil derbi med Olimpijo in Mariborom na sporedu v torek, 24. februarja, ob 17. uri. V takšnem nenavadnem terminu zato, ker TV Slovenija zaradi natrpanega smučarskega programa (tudi Zlata lisica v Mariboru) ne bi mogla uvrstiti derbija na svoj spored v soboto ali nedeljo. Del športne javnosti je zagnal vik in krik ter se temeljito izprašal o dejanskem statusu nogometa v nacionalni RTV-hiši ter moči in vplivu NZS. Nogometni veljaki so spretno povlekli naslednjo potezo: vse tekme 21. kroga so prestavili na sredo, 4. marca, vključno z derbijem med vijoličnimi in zeleno-belimi. Spomladanski del se bo tako začel 28. februarja s tekmami 22. kroga. Pari so: Rudar – Domžale, Radomlje – Olimpija, Maribor – Gorica (vse v soboto, 28. februarja), Krka – Zavrč, Luka Koper – Celje (obe v nedeljo, 1. marca). Pa kaj potem, če bodo 21. in 22. februarja povsem sprejemljive razmere za tekme.

Takšna odločitev gre brez dvoma najbolj na roko Gorici, ki je kot zadnja začela priprave šele 19 januarja. Modro-beli so dobili novega trenerja, Italijana Cesareja Beggija, in kopico igralcev na posojo iz italijanskih klubov. Ker sodelovanja z obubožanim italijanskim prvoligašem Parmo ni več, predsednik kluba Robert Vrtovec še vedno išče dogovor z novimi italijanskimi partnerji. Nazadnje je kot papiga ponavljal, da bo Gorica povsem regularno izpeljala to sezono ter da se bodo postavljali temelji za močno zasedbo v prihodnji sezoni. Kasneje se je Vrtovec zavil v molk, tako da zdaj malo kdo verjame v razplet po optimističnem scenariju. Če ne drugega, je vsaj od NZS dobil še dodaten teden časa, da poišče rešitev. Bilo bi res neprijetno, če bi se igralci spet odločili za bojkotiranje tekme v DP (na takšen način so izpustili že eno prijateljsko tekmo na začetku priprav) zaradi neizplačanih plač. Povsem drugačne skrbi imajo pri našem najuspešnejšem klubu, ki končuje dvotedenske priprave v Turčiji. Maribor je odigral še deseto pripravljalno tekmo, peto v Beleku. Tekmec je bil madžarski prvoligaš Györ, vijolični pa so ga premagali s 3:2. Dva gola je zabil povratnik Dalibor Volaš, enega je prispeval kapetan Marcos Tavares. Varovanci Anteja Šimundže še niso izgubili tekme na pripravah, dvakrat so remizirali (Bate Borisov, Litex), včeraj zvečer pa so v Turčiji odigrali še zadnjo tekmo proti beograjskemu Partizanu. Del priprav v Turčiji so že zaključili Domžalčani, ki so na jugu odigrali štiri tekme in vse odigrali neodločeno, nazadnje z Lokomotivo iz Sofije (2:2). Trener vodilnega moštva po jesenskem delu DP Luka Elsner je zadovoljen z opravljenim. Ljubljanska Olimpija (zmaji so se iz Turčije vrnili že prejšnji teden) se je iz prestolnice umaknila v hrvaško Istro, natančneje v Rovinj. Pri sosedih se pripravljajo tudi Celjani, ki so v Umagu. Preostali prvoligaši vadijo v domačem okolju in iščejo dodatne nasprotnike za tekme. Poznejši začetek drugega dela DP gre na roko tudi velenjskemu Rudarju, kjer imajo na seznamu poškodovanih kar devet igralcev.

 

Gliha spoznal nove izbrance

Slovenska reprezentanca do 21 let je med tednom opravila tridnevne priprave v Strunjanu, kjer je novi selektor Primož Gliha spoznaval ekipo, ki se bo junija podala v kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2017. Mladi upi so odigrali tudi tekmo proti novomeški Krki in zmagali z zadetkoma Lea Štulca in Gregorja Bajdeta.

 

Deli s prijatelji