FANTASTIČEN RAZVOJ

Gliha poziva prvoligaše,naj igrajo mladi fantje

Objavljeno 15. november 2017 10.00 | Posodobljeno 15. november 2017 10.00 | Piše: Rok Tamše

Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let kljub težavam v obetavnem položaju za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2019.

Kapetan Martin Kramarič iz Maribora in Milan Tučić iz velenjskega Rudarja sta bila v bitki z robustnimi francoskimi branilci. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Mlada slovenska nogometna reprezentanca ob vseh križih in težavah po polovici kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2019 ohranja lepe možnosti za preboj v dodatne kvalifikacije. V skupini 9 so namreč razred zase mladi upi Francije; gre za rod igralcev, ki so bili evropski prvaki v starostnem razredu do 19 let, zdaj pa nadaljujejo fantastični razvoj. To so dokazali tudi v Domžalah, kjer so s 3:1 premagali izbrance selektorja Primoža Glihe. Blestel je napadalec škotskega velikana Celtica Moussa Dembele, ki je zabil tri gole v prvem polčasu. Slovenci so sicer celo povedli v 21. minuti z golom Milana Tučića, a je vodstvo trajalo le 13 minut. V 37. minuti je italijanski sodnik Marco Guida prestrogo izključil Gala Primca in sanj o presenečenju proti favoritom je bilo konec. Slovenski upi so se krčevito branili, premalo borbenosti in discipline v igri jim ne more nihče očitati. Glihi je bilo razmerje moči jasno že pred tekmo, zato je raje –tekmovalen, kot je – govoril o določenih dogodkih: »Ne vem, ali je Žan Žužek dejansko storil prekršek za enajstmetrovko. Fantje so mi v slačilnici zatrjevali, da je ni bilo, toda vprašal sem jih, kako to, da jo je potem sodnik dosodil. Šest mesecev jim razlagam, da v kazenskem prostoru ne sme biti kontakta z nasprotnim igralcem. Druga zadeva je prekršek nad Martinom Kramaričem v kazenskem prostoru Francozov, ki ga sodnik ni videl, v nasprotnem napadu pa smo dobili rdeč karton. Ne bom se spuščal v to, ali je bil ali ne, toda to so bili prelomni trenutki tekme.«

Kvalifikacije za EP, skupina 9

1. Francija 5 5 0 0 15:5 15
2. Slovenija 5 3 1 1 10:6 10
3. Kazahstan 5 1 3 1 8:8 6
4. Luksemburg 5 1 1 3 5:10 4
5. Bolgarija 4 0 2 2 3:7 2
6. Črna gora 4 0 1 3 3:8 1

Francozi so razred zase

Sicer se Gliha zaveda realnosti v svojem moštvu, kjer je tokrat zaradi poškodb manjkala kopica igralcev iz udarne postave, vključno z Janom Repasom, ki je že igral tudi v članski izbrani vrsti. »Nismo sposobni razvijati igre, saj igrajo v Ankaranu, Triglavu in Aluminiju, ki skupaj niso zbrali toliko prvenstvenih točk kot Maribor ali Olimpija. Iz Maribora imamo enega igralca, iz Olimpije tokrat nobenega, člani Domžal sedijo na klopi. Ne vem, ali lahko izvlečem iz njih več kot toliko. Zavedati se moramo, s kom smo igrali. Ko pogledaš priimke francoskih igralcev, te je lahko kar strah. Oni spadajo v drugo tekmovanje. Začnejo te mleti in samo vprašanje časa je, kdaj bo padla tvoja zbranost,« je slikovito opisal Gliha.

Kljub takšni izkušnji imajo njegovi izbranci lepo priložnost, da v drugi polovici kvalifikacij, ki se bodo nadaljevale marca in končale oktobra, naberejo dovolj točk za drugo mesto in uvrstitev v dodatne kvalifikacije štirih najbolje drugouvrščenih ekip. »Točke sicer nabiramo, a z veliko muko. V Luksemburgu smo imeli zmago že v žepu, a so gostitelji tik pred koncem izenačili. Tekmi in zmagi proti Črni gori sta precej pripomogli k naši zrelosti,« je še povedal selektor, ki vseskozi poudarja, kako pomembno je, da bi njegovi fantje redno igrali na slovenski prvoligaški sceni. »Dobro bi bilo denimo pravilo, da mora vsaj eden, mlajši od 21 let, začeti tekmo in vsaj eden končati dvoboj v vsakem moštvu. Tako bi imeli v domači prvi ligi vsaj 20 mladih fantov v tekmovalnem pogonu,« je preprosto in povsem izvedljivo strategijo predstavil Primož Gliha.

Na vrsti Bolgarija in Kazahstan

Na EP 2019 se ob gostiteljici Italiji neposredno uvrstijo zmagovalci devetih kvalifikacijskih skupin, najboljše štiri drugouvrščene ekipe pa se bodo prebile v dodatne kvalifikacije. Slovenija bo prihodnje leto odigrala po dve tekmi z Bolgarijo in Kazahstanom, v zadnjem krogu pa bo gostovala v Franciji.

 

Deli s prijatelji