UGIBANJA

Gasijo Messijev požar

Objavljeno 16. januar 2015 13.23 | Posodobljeno 16. januar 2015 13.23 | Piše: R. T.
Ključne besede: Lionel Messi

Barcelono in nogometni svet vznemirja možnost, da bi Lionel Messi zamenjal klub.

Lionel Messi z ženo Antonello Roccuzzo v ponedeljek na gala prireditvi Fife v Zürichu Foto: Reuters

Vrag je odnesel šalo, so si verjetno rekli pri španskem nogometnem velikanu Barceloni, ko je na ponedeljkovi gala prireditvi Mednarodne nogometne zveze (Fifa) ob razglasitvi najboljših v letu 2014 njihov prvi as Lionel Messi po provokativnih vprašanjih na glas ugibal, ali bo prihodnje leto še sploh član blaugrane. Spomnimo, da so mediji privlekli na plan domnevni konflikt med Messijem in trenerjem Luisom Enriquejem. Odnos med njima naj bi se poslabšal na prvi letošnji tekmi, ko je Argentinec obsedel na klopi za rezervne igralce, Barcelona pa je na gostovanju pri Real Sociedadu izgubila z 0:1. Messi je manjkal na treningu naslednji dan, katalonski mediji pa so poročali, da se je prvi zvezdnik katalonskega moštva sestal s predsednikom kluba Josepom Mario Bartomeuom in zahteval zamenjavo na trenerskem stolčku. Ker da mu menda ne odgovarjata niti slog vodenja niti taktika novega šefa.

Enrique: Enotni smo

»Boli me, ker prihajajo govorice od nas, iz Barcelone, od ljudi, ki ljubijo klub oziroma to vsaj govorijo. Ne prihajajo iz Madrida kot v preteklosti. Ni dobro, da iščejo rivalstvo med nama z Luisom Enriquejem, ker ga ni,« je pred dnevi pojasnjeval 27-letni Argentinec, ki je bil razglašen za najboljšega na svetu kar štirikrat (2009–2012). Zdaj se je oglasil še trener Enrique: »Vsi pričakujemo, in to je že večkrat izrazil tudi sam, da bo Leo ostal v Barceloni še mnogo let. To si želimo vsi navijači Barcelone. Ne razumem, zakaj se toliko govori o tem, če pa o tem sploh nismo razpravljali.« Enrique je po koncu prejšnje sezone zamenjal Argentinca Gerarda Martina, ki ni osvojil ničesar, zdaj pa zatrjuje: »Enotni smo. Razpravljamo o stvareh, ki jih lahko izboljšamo, in o tem, kako bomo premagovali tekmece. To je normalna in logična dinamika v vsakem nogometnem moštvu.«

Izvolite, plačajte

Toda kjer je dim, je tudi ogenj. Messi, ki je v Barceloni od svojega 13. leta, njegova pogodba pa se bo iztekla poleti 2019, sme gojiti kar nekaj zamer do vodstva kluba. To je letos slabo lobiralo, da bi bil še petič izbran za najboljšega nogometaša sveta (zlato žogo je drugič zapored prejel Cristiano Ronaldo iz Reala Madrid). Ob tem lani z Barço ni osvojil nobene pomembne lovorike, klub pa zaradi kazni Fife do poletja 2016 ne sme kupovati novih igralcev. Moštvo tako izgublja konkurenčnost, Messi pa bi bil rad vseskozi na vrhu v vseh tekmovanjih. Kdor ga bo želel imeti v svojih vrstah, bo moral Barceloni plačati 250 milijonov evrov odškodnine, kakor piše v pogodbi. In ne pozabite, da genij Špance stane 50 milijonov evrov bruto na leto. Kdo pa sploh premore toliko denarja? Verjetno samo angleški prvak Manchester City in francoski šampion PSG, ki sta v rokah nesramno bogatih šejkov iz Združenih arabskih emiratov oziroma Katarja. Toda tudi ta dva kluba se morata držati pravil finančnega ferpleja, ki ga neusmiljeno diktirata Fifa in evropska organizacija Uefa. Včeraj se je na radiu Catalunya oglasil še klubski predsednik Bartomeu in zatrdil, da mu je Messi jasno dejal, da si želi končati kariero v dresu Barcelone. Recimo, da so v Kataloniji za zdaj močno omejili požar, ki ga je zanetil Lionel Messi. Vsaj do novih volitev za predsednika kluba, ki bodo po koncu sezone.

Deli s prijatelji