KVALIFIKACIJE ZA EURO 2016

FOTO: V Ljudskem vrtu padla favorizirana Švica

Objavljeno 09. oktober 2014 22.45 | Posodobljeno 10. oktober 2014 00.51 | Piše: STA, S. U.

Prva zmaga slovenske nogometne reprezentance v letu 2014, potem ko je Novaković zadel za pomembno zmago proti Švici.

MARIBOR – Slovenska nogometna reprezentanca je na drugi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 v Mariboru premagala Švico z 1 : 0 (0 : 0). Izbranci Srečka Katanca bodo naslednjo kvalifikacijsko tekmo igrali v nedeljo ob 20.45 po slovenskem času v Vilniusu proti Litvi.

Stadion Ljudski vrt, gledalcev 8500, sodniki: Stark, Pickel, Bornhorst, Aytekin, Siebert in Häcker (vsi Nemčija)

Strelec: 1 : 0 Novaković (79., 11 m)

Slovenija: S. Handanović, Brečko, Cesar, Ilić, Struna, Mertelj, Kirm (od 72. Pečnik), Birsa (od 55. Lazarević), Kampl, Ljubijankić (od 46. Kurtić), Novaković

Švica: Sommer, Lichtsteiner, Senderos (od 70. von Bergen), Rodriguez, Djourou, Behrami, Inler (od 82. Kasami), Shaqiri, Xhaka, Seferović, Drmić (od 74. Mehmedi)

Rumeni kartoni: Ljubijankić, Lazarević; Djourou

Rdeči karton: /

Slovenska izbrana vrsta je v tekmo s Švicarji vstopila z ne ravno dobro zgodovino medsebojnih obračunov. Na sedmih tekmah je kar petkrat izgubila, dvakrat v zadnjih kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo v Braziliji. Selektor Katanec je poudarjal, da tekmeca pozna do obisti in da Švicarji na dveh tekmah ne morejo premagati Slovenije. To izjavo je uresničil, saj so Slovenci v ne ravno napolnjenem Ljudskem vrtu osvojili velike tri točke. Te so pomembne ter ohranjajo upe po uresničitvi želja po šestih točkah z dveh oktobrskih tekem. Vtis resda ni bil najboljši, priložnosti si domača vrsta proti realno močnejšemu tekmecu ni ustvarjala, a kot poudarjajo selektorji, v kvalifikacijah pač štejejo točke.

Gostitelji so tekmo začeli v bolj ali manj pričakovani postavi glede na treninge in razmišljanja selektorja Katanca. A Švica je bila v polju tista, ki je narekovala ritem igre, medtem ko so domači zgolj čakali na protinapade. V 14. minuti je prvo priložnost na tekmi za Švico zapravil Granit Xhaka, ko je z poskusil z volejem z leve strani, Samir Handanović pa je bil na pravem mestu. Slovenci so v uvodnih trenutkih pobudo hote ali nehote prepustili gostom, bili premalo agresivni, a na njihovo srečo Švicarji tega niso znali unovčiti. Ricardo Rodriguez je novo priložnost za Švicarje zapravil 42. minuti, ko je z leve strani žogo z diagonalnim strelom s približno 20 metrov poslal prav tako mimo vrat. Tik pred koncem polčasa je Stephan Lichtsteiner z desne strani podal v kazenski prostor, Haris Seferović je streljal iz bližine, Handanović pa je žogo odbil v kot.

V drugem polčasu je slovenska vrsta začela brez Zlatana Ljubijankića in ga zamenjala z Jasminom Kurtićem v želji, da se Kevin Kampl, ki je danes praznoval svoj 24. rojstni dan, pomakne bolj aktivno v napadalne akcije. Zatem je Katanec namesto Valterja Birse v igro poslal hitrejšega Dejana Lazarevića, a to ni pomagalo, Švicarji so imeli v 61. minuti na voljo prosti strel, Samir Handanović pa je Xhakov strel ukrotil. V 78. minuti pa je le udarila naveza Lazarević-Kampl po levi strani, ko je po podaji prvega v kazenski prostor stekel vezist salzburškega Red Bulla, Johan Djourou ga je nepravilno zaustavil, sledila pa je najstrožja kazen. To je zanesljivo izvedel Novaković in dosegel svoj 26. gol za izbrano vrsto.

Slovenci so imeli v 90. minuti še eno lepo priložnost, a preveč omahovali (Novaković) z zaključkom akcije, na srečo domačih navijačev pa Švicarji tega niso kaznovali in ostalo je pri pomembni zmagi Slovenije.

Visoka zmaga Anglije, poraz Estonije

Medtem je angleška nogometna reprezentanca na drugi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Franciji danes na Wembleyju premagala San Marino s 5 : 0 (2 : 0). Za Anglijo so gole dosegli Phil Jagielka (25.), Wayne Rooney (43., 11 m, 78.), Danny Welbeck (49.) in Andros Townsend (72.).

Litovska nogometna reprezentanca je v naši skupini E v Vilniusu premagala Estonijo z 1 : 0 (0 : 0). Edini gol na tekmi je dosegel Saulius Mikoliunas v 76. minuti.

Izidi kvalifikacij za nogometno evropsko prvenstvo 2016

skupina E
– četrtek, 9. oktober:
Maribor: Slovenija – Švica       1 : 0 (0 : 0)
Anglija – San Marino               5 : 0 (2 : 0)
Litva – Estonija                        1 : 0 (0 : 0)

– lestvica
1. Anglija          2  2  0  0  7 : 0  6
2. Litva              2  2  0  0  3 : 0  6
3. Estonija         2  1  0  1  1 : 1  3
4. Slovenija       2  1  0  1  1 : 1  3
5. Švica             2  0  0  2  0 : 3  0
6. San Marino   2  0  0  2  0:7  0

Deli s prijatelji