PREOBRAT

FOTO: Slovenija zapravila visoko vodstvo, poraz sredi Basla

Objavljeno 05. september 2015 22.45 | Posodobljeno 06. september 2015 00.58 | Piše: STA, S. U.

Slovenski nogometaši so ostali praznih rok, kar pomeni, da bo tako želeno drugo mesto v skupini E, ki neposredno vodi na EP, zdaj težko dosegljivo.

BASEL – Slovenska nogometna reprezentanca je na sedmi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 v Baslu izgubila proti Švici z 2 : 3 (1 : 0). Izbrance Srečka Katanca naslednja tekma čaka v torek, ko bo v Ljudskem vrtu gostovala Estonija.

Stadion St. Jakob Park, gledalcev 25.750, sodniki: Kralovec, Wilczek (oba Češka) in Slyško (Slovaška)

Strelci: 0 : 1 Novaković (45.), 0 : 2 Cesar (48.), 1 : 2 Drmić (80.), 2 : 2 Stocker (84.), 3 : 2 Drmić (90.)

Švica: Sommer, Lichtsteiner, Klose, Rodriguez, Schär, Xhaka, Behrami, Džemaili (od 65. Drmić), Seferović (od 80. Stocker), Mehmedi (od 57. Embolo), Shaqiri

Slovenija: Handanović, Struna, Ilić, Cesar, Jokić, Stevanović, Kurtić, Birsa (od 82. Krhin), Kampl, Iličić (od 90. Samardžić), Novaković (od 58. Pečnik)

Rumeni kartoni: Schär, Džemaili, Lichtsteiner, Behrami; Kampl, Novaković, Pečnik, Handanović, Iličić

Rdeči karton: /

Katanec je na novinarski konferenci dan pred tekmo dejal, da si želi preprečiti švicarske namere po zmagi z dvema zadetkoma razlike. To mu je sicer uspelo, a kazalo je še veliko bolje, saj so njegovi varovanci vodili že z 2 : 0. Na koncu pa so ostali celo praznih rok, kar pomeni, da bo tako želeno drugo mesto v skupini E, ki neposredno vodi na EP (tretje pa v dodatne kvalifikacije), zdaj težko dosegljivo. Do konca kvalifikacij Katančeve fante čakajo še Estonci in Litovci doma ter San Marino v gosteh.

Selektor Katanec z začetno postavo ni presenetil glede na dosedanje treninge. Odločil se je za kar napadalno usmerjeno enajsterico, za Milivojem Novakovićem so namreč igrali Kevin Kampl, Josip Iličić in Valter Birsa.

Švicarji so bili v prvih 25 minutah konkretnejši tekmec, a kakih posebej nevarnih priložnosti niso imeli. Še najbolj je zapretil branilec Timm Klose, ki je v deseti minuti po kotu z glavo žogo poslal čez slovenska vrata, v 23. minuti pa mu je z desne strani žogo na glavo serviral Xherdan Shaqiri, izkazal pa se je Samir Handanović. Švicarski branilec je bil sicer tudi v prepovedanem položaju.

V 28. minuti se je v ugodnem položaju za strel z dobrih desetih metrov znašel Shaqiri, a popolnoma zgrešil žogo. V 43. minuti pa so imeli Slovenci najlepšo priložnost dotlej, Valter Birsa je izvedel prosti strel s 35 metrov, podal za hrbet švicarske obrambe, kjer je skočil Boštjan Cesar, Yann Sommer pa je odlično reagiral in preprečil slovensko vodstvo.

Ni pa ga mogel v 45. minuti. Borbeni Josip Iličić ni popuščal na sredini igrišča, kjer je Fabianu Schärju odvzel žogo, z njo stekel naprej po levi strani, jo pravočasno oddal vtekajočemu Novakoviću, ta pa je ob Granitu Xhaki mojstrsko dvignil žogo in zadel za 1 : 0. To je bil že 31. reprezentančni zadetek za izkušenega slovenskega napadalca.

Poškodba Novakovića in preobrat

Drugi polčas se je za slovensko vrsto začel izjemno. Po Birsovi podaji iz kota je Boštjan Cesar ob svojem čuvaju prišel do strela z glavo in žogo spravil v švicarsko mrežo za 2 : 0. Le malce zatem se je sam pred Sommerjem znašel Iličić, a je bil švicarski čuvaj mreže uspešnejši.

V 55. minuti pa je v dvoboju s Schärjem na ramo padel Novaković, ki je zaradi poškodbe moral iz igre. V naslednjih trenutkih se je Slovenija osredotočila na branjenje zanesljive prednosti, Švicarji pa so ob nemoči postajali vse bolj živčni.

V 80. minuti je Švicarjem uspelo zmanjšati zaostanek. Slovenci so na svoji polovici izgubili žogo, Breel Embolo je lepo podaljšal do Josipa Drmića, ki je prišel sam pred slovenskega vratarja in ga premagal.

V 84. minuti so gostitelji izenačili, lepo so izigrali slovensko obrambo, s strelom z 11 metrov pa je zadel Valentin Stocker. Le malce zatem je imel na drugi strani priložnost za novo slovensko vodstvo Jasmin Kurtić, a je malce premalo natančno meril z leve strani kazenskega prostora. V sodniškem dodatku pa so domači prišli do zmage. Žoga je nekoliko srečno prišla do Drmića, ki jo je iz bližine pospravil v prazno mrežo.

Skupina E
Švica – Slovenija          3 : 2 (0 : 1)
Estonija – Litva           1 : 0 (0 : 0)
San Marino – Anglija       0 : 6 (0 : 2)

lestvica

1. Anglija               7  7  0  0  24 : 3  21
2. Švica                 7  5  0  2  16 : 6  15
3. Estonija              7  3  1  3   4 : 5  10
4. Slovenija             7  3  0  4  14 : 10  9
5. Litva                 7  2  0  5   4 : 13  6
6. San Marino            7  0  1  6   0 : 25  1

Deli s prijatelji