KVALIFIKACIJE ZA SP 2018

FOTO: Rezervist Martin pokopal Slovenijo

Objavljeno 26. marec 2017 22.45 | Posodobljeno 27. marec 2017 01.00 | Piše: STA, S. U.

S porazom proti Škotski v petem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 je bil prekinjen niz slovenske neporaženosti.

GLASGOW – Slovenska nogometna reprezentanca je na peti tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 v Glasgowu izgubila proti Škotski z 0 : 1 (0 : 0). Izbrance Srečka Katanca naslednja preizkušnja v teh kvalifikacijah čaka 10. junija doma proti Malti.

Stadion Hampden Park, gledalcev 35.000, sodniki: Kuipers, van Roekel in Zeinstra (vsi Nizozemska)

Strelec: 1 : 0 Martin (88.)

Škotska: Gordon, Tierney, Mulgrew, Martin, Robertson, Forrest, Armstrong, Brown, Morrison (od 82. Martin), Snodgrass (od 75. Anya), Griffiths (od 49. Naismith)

Slovenija: Oblak, Jokić, Cesar, Samardžić, Al. Struna, Kampl (od 87. Omladič), Krhin, Kurtić, Bezjak (od 58. Verbič), Birsa (od 69. Berić), Iličić

Rumeni kartoni: Jokić, Cesar, Bezjak, Birsa, Samardžić

Slovenska vrsta je na Škotskem prekinila niz petih tekem brez poraza oziroma je za to poskrbela Škotska, ki je bila precej odločnejša ekipa na tekmi v Glasgowu. Slovenci, ki tako ostajajo pri zgolj eni zmagi na 15 obračunih z britanskimi reprezentancami, v skupini F zdaj za vodilno Anglijo zaostajajo pet točk, Škoti, proti Slovencem imajo dve zmagi in dva remija, pa so se Slovencem približali na točko zaostanka.

Slovaki po zmagi na Malti do drugega mesta

Slovenska nogometna reprezentanca je na Škotskem ostala praznih rok in izgubila drugo mesto v skupini E.

Na preostalih dveh tekmah v tej skupini je Anglija na domačem igrišču ugnala Litvo z 2 : 0. Za gostitelje je prvi gol dosegel 35-letni povratnik Jermain Defoe (22.), drugega pa Jamie Vardy (66.).

Slovaška je na Malti zmagala s 3 : 1. Za Slovake so zadeli Vladimir Weiss (2.), Jan Gregus (41.) in Adam Nemec (84.), za Maltežane pa Jean Paul Farrugia (14.).

Anglija je na petih tekmah zbrala 13 točk, Slovaška jih ima devet, Slovenija osem, Škotska sedem, Litva pet, Malta pa je brez točk.

Slovenija je imela v prvem polčasu kar nekaj sreče, da ni prejela zadetka. Škoti so predvsem po levi strani prihajali do podaj v sredino, na katere so pred tekmo opozarjali v slovenskem taboru. Nanizali so kar nekaj lepih priložnosti. Že v prvi minuti je po kotu streljal Russell Martin, toda izvrstno je posredoval Jan Oblak. V sedmi so Škoti zadeli, a zaradi prekrška v napadu upravičeno ostali brez vodilnega gola.

V 17. minuti je Leigh Griffiths zgrešil s strelom z glavo, isti igralec, sicer napadalec Celtica, pa je v 35. in 36. minuti zatresel še prečko (iz bližine) in vratnico (z roba kazenskega prostora).

image
Foto: Reuters

Še eno škotsko priložnost je v 28. zapravil James Morrison, ki je bil malce premalo natančen zunaj kazenskega prostora.

Uvod drugega polčasa je minil v manj razburljivih trenutkih, Katanec je ekipo osvežil z Benjaminom Verbičem in Robertom Berićem, a prave priložnosti ne ena ne druga ekipa dolgo nista dočakali.

V 75. minuti pa je Ikechi Anya, ki je nekaj sekund pred tem vstopil v igro, takoj zagrozil, ko je prišel do strela v kazenskem prostoru, toda Oblak je svoje delo znova dobro opravil. Tako kot ga je vedno tudi škotska obramba, ko je Slovenija nekajkrat krenila v obetavne protinapade in jih (tudi po svoji zaslugi s slabimi podajami in odločitvami) zapravila.

V 88. minuti pa so Škoti zasluženo povedli, potem ko je v kazenskem prostoru do strela prišel Chris Martin in malce z leve strani žogo od nasprotne vratnice spravil za hrbet Jana Oblaka.

Deli s prijatelji