ŽOGA NAJ BO LE ZA IGRO!

FOTO: Policija po derbiju: Ali ena tragedija ni dovolj užalostila Maribora?

Objavljeno 09. avgust 2016 16.40 | Posodobljeno 09. avgust 2016 16.43 | Piše: S. U.

Kot so nam po derbiju sporočili iz PU Maribor, je med tekmo in po njej prišlo do več incidentov.

MARIBOR – Včeraj ob 20.15 se je na stadionu Ljudski vrt v Mariboru začela nogometna tekma med NK Maribor in NK Olimpijo. Tekmo si je ogledalo okoli 11.000 gledalcev, od tega okoli 900 navijačev navijaške skupine Viole, ki so bili na tribuni jug. Na tribuni sever je bilo okoli 400 organiziranih navijačev navijaške skupine Green Dragons ter okoli 150 navijačev NK Olimpije na sektorju H zahodne tribune (Suportersi NK Olimpije). Pred tekmo je policija poskrbela za varen prihod igralcev in vseh navijačev na stadion, kršitev pa do tedaj niso beležili.

FOTO: Ste sploh videli, kaj vse se je sinoči zgodilo na derbiju?image

Incident za incidentom

Kmalu po začetku tekme so policisti na vstopu na severno tribuno zasegli pirotehnično sredstvo 26-letnici iz Moravč. Pristojnemu sodišču bodo zoper njo podali obdolžilni predlog. Ob 20.30 je 33-letni Mariborčan na južni ploščadi izzival k pretepu gostujoče navijače in ni upošteval ukazov policistov. Zaradi tega so mu izdali plačilni nalog in ga do zaključka tekme pridržali.

»Med tekmo so eni in drugi organizirani navijači prižgali večje število bakel. Policisti so med njimi prepoznali tri pripadnike Viol in sedem pripadnikov Green Dragonsov, od katerih sta dva mladoletna. Osmim polnoletnim kršiteljem smo izdali plačilne naloge, zoper mladoletnika pa bomo pristojnemu sodišču predlagali uvedbo postopka o prekršku. Policisti s prepoznavo kršiteljev nadaljujejo in o kršitvah zbirajo dodatna obvestila. Zoper vsakogar, ki bo prepoznan kot kršitelj bomo tudi naknadno dosledno ukrepali,« so nam sporočili iz PU Maribor.

A incidentov še ni bilo videti konec. Ob 20.38 sta dva navijača Viol, 25-letni Celjan in 26-letnik iz Zgornjega Boča, preskočila varnostno ograjo in stekla na igralno površino, kjer so ju prijeli varnostniki. Policisti so obema izdali plačilni nalog in ju pridržali do zaključka nogometne tekme. Drugemu so izrekli tudi ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah.

»Ob 23.20 pa smo bili obveščeni, da so do sedaj neznani storilci v bližini Koroškega mostu na Dravograjski cesti v Mariboru, proti trem avtobusom, ki so prevažali organizirane gostujoče navijače, vrgli več kamnov in dva avtobusa poškodovali. Materialna škoda znaša okoli 2000 evrov. Policisti bomo storili vse, kar je v naši moči, da storilce tega dejanja izsledimo in ovadimo.«

Tiskovni predstavnik PU Maribor o vandalih (nelektorirano)

»Na tem mestu želim poudariti, da policija podpira javna zbiranja ljudi in njihovo druženje, še posebej, kadar se družijo zaradi športa. Poseben čar ima tudi prisoten navijaški naboj, v mestu Maribor pa pred podobnimi športnimi dogodki nastane posebno, rivalsko vzdušje. Velika večina navijačev se napoti na stadion zato, da z vzpodbujanjem podprejo moštvo, za katerega goreče navijajo in večina si jih želi ob tem uživati. Zato, da bi se obiskovalci in ljudje, ki stanujejo v bližini stadiona počutili zadovoljno in varno, pa se trudimo tudi policisti, reditelji, zasebne varnostne službe, organizator, mestni redarji in mnogi drugi. Žal pa se vse pogosteje zgodi, da takšen spektakel pokvarijo ljudje, ki jih lahko označimo zgolj kot vandale. Poškodovanje avtobusov z gostujočimi navijači, v nasprotju z  bučnim in športnim navijanjem na stadionu, lahko označimo res zgolj kot vandalizem in policija tako dejanje najostreje obsoja. Niti pomisliti nočemo na posledice, ki bi lahko nastale, če bi kateri od kamnov zadel kakšno steklo na avtobusu in bi morebiti poškodoval voznika. Na policiji se sprašujemo, ali ni morebiti ena tragedija pred dnevi dovolj užalostila celotnega mesta, celotne Slovenije in velikega dela nogometnih navdušencev po Evropi in svetu? policija do takšnih dejanj in nestrpnosti ne bo dopuščala tolerance in se bo še naprej trudila, da bodo športne prireditve potekale brez izgredov in nasilja. Spoštovani predstavniki medijev, na vas se obračam z apelom, da nam ponovno stopite ob bok in da tudi vi obsodite vandalizem - pred, med in po športnih prireditvah ter da glasno povemo, da nas večina obiskuje športne prireditve zato, da bodrimo vsak svoje »pubece« in ne zato, da bomo priče nasilju, nestrpnosti in vandalizmu. Naj bo žoga le za igro!«

Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi PU Maribor

 

Deli s prijatelji