DOBRI OBČUTKI

FOTO: Po Katancu Katanec, pardon, Kavčič

Objavljeno 10. oktober 2017 10.05 | Posodobljeno 09. oktober 2017 19.27 | Piše: Rok Tamše

Srečko Katanec ob slovesu od selektorskega stolčka nogometne reprezentance naložil breme očitnemu nasledniku.

Srečko Katanec je v dvoboju s Škotsko v Stožicah še zadnjič dirigiral slovenski reprezentanci. Foto: AFP

LJUBLJANA – Tudi na svoji zadnji novinarski konferenci v vlogi selektorja slovenske nogometne reprezentance je Srečko Katanec potrdil, da je bil od januarja 2013, ko je nastopil svoj drugi mandat na klopi izbrane vrste, ves čas prvi zvezdnik nacionalnega moštva. Vam prepuščamo presojo, ali si je za to na vse pretege prizadeval sam ali pa ga je v takšen položaj potisnil splet okoliščin (beri problematičen odnos s potencialnimi vodilnimi zvezdniki), on pa je le opravil svojo službo. Prepričan je, da je izpolnil cilje Nogometne zveze Slovenije. »Poslavljam se z dobrimi občutki. Zaradi tega, ker smo v petih letih opravili veliko dela. Tisti, ki so me postavili, vedo, s kakšnim namenom sem prišel. Povem tudi to, da je bila pred enim letom moja ideja, da se mi pridruži Tomaž Kavčič (pomočnik selektorja, op. p.), in dogovor je bil takšen, da potem po enem letu on pelje reprezentanco naprej. Pozna fante, ve, kaj se dogaja. Jaz sem že pred letom rekel, da bom zaradi odnosa novinarjev do mene in reprezentance nastavil hrbet do konca, potem pa naj jo on vodi naprej. To je bilo dogovorjeno z vodilnimi,« je neposredno, brez kančka diplomacije in taktnosti razkril Katanec, ne da bi pomislil, da je morda s to izjavo spravil v neroden položaj predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića in njegove najtesnejše sodelavce. Na tnalu pa se je že pred morebitnim imenovanjem znašel tudi Tomaž Kavčič, čeprav ni dvoma, da je Katanec močno na njegovi strani in mu je s tem pravzaprav želel izkazati podporo in strokovno spoštovanje. Žal pa način, kako je to izvedel Srečko Nacionale, ni bil najboljši. Če bi spoštoval hierarhijo v NZS, bi javno razpravo o tem prepustil šefom.

Manjka le malenkost

Katanec se je vrnil na selektorski stolček po prepričevanju bivšega predsednika NZS, zdaj šefa Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina. Pod vodstvom uglednega odvetnika se je počutil udobno, saj sta gojila medsebojno spoštovanje, Katanec je dal nekaj na avtoriteto in besedo prvega moža Uefe, kar sicer priznava le redkim. Po Čeferinovem odhodu septembra lani pa se je 54-letni strokovnjak znašel v nehvaležnem položaju.

»Težko mi je bilo po odhodu Aleksandra Čeferina, ker sem prekršil svoja načela. Če bi imeli vi do reprezentance tak odnos, kot mora biti, potem bi v trenutku, ko je Aleksander postal predsednik Uefe, takoj odstopil. Ker pa odnos sedme sile ni bil takšen, sem rekel, da ne bom odstopil, ker mediji nimate pravice menjavati nikogar. Pa zato nisem jezen na vas. Vse je bilo načrtovano, vemo, kaj delamo, reprezentanca deluje zelo dobro, zaželel sem ji tudi, da ima boljše sojenje. Na nobeni domači tekmi nismo imeli enakovrednih sodniških kriterijev. Upam, da bo selektor, pač tisti, ki bo, imel tudi v tem pogledu srečo,« je Katanec razkril še svojo vlogo zaščitnika reprezentance pred mediji. Hkrati je ošvrknil vodstvo NZS, da javnosti niso jasno predstavili dejanskih ciljev, zato so se po njegovem dogajale medijske špekulacije. »Cilji so mi bili predstavljeni pred začetkom. Svoje delo sem opravil, če me razumete. Menjava generacije še poteka. Če bi od mene kdo zahteval pred kvalifikacijami, da se moram uvrstiti na SP, tega ne bi sprejel. Ne da ne spoštujem igralcev. Predvsem vi bi morali malo spustiti letvico nižje. Ne polagati ljudem nerealnih pričakovanj. Ta reprezentanca ni sposobna tega, da se nekaj mora. Je pa danes pokazala, da znamo igrati. Manjka le malenkost. Reprezentanco sem prevzel, ko je imela eno točko, zdaj jo zapuščam s 15 točkami. Manjkata pa tej reprezentanci mogoče le dva boljša rezultata,« je še pojasnil bivši selektor Srečko Katanec.


Na voljo nasledniku

Nasledniku bom na razpolago. Del mene absolutno ostaja tukaj. Skozi dva tekmovalna ciklusa sem opravil svoje delo. Srčno upam, da se bodo fantje uvrstili na naslednje evropsko prvenstvo, da se bodo primerno razvijali v klubih. Reprezentanca je še vedno v obdobju formiranja. Ko bodo igralci redno igrali v svojih klubih, bo imel selektor vpogled v njihove dejanske sposobnosti, je dejal Srečko Katanec.



Od Prašnikarja do Katanca

Vsi selektorji nogometne reprezentance Slovenije: Bojan Prašnikar (1991–1993), Zdenko Verdenik (1994–1997), Bojan Prašnikar (1998), Srečko Katanec (1998–2002), Bojan Prašnikar (2002–2004), Branko Oblak (2004–2006), Matjaž Kek (2007–2011), Slaviša Stojanović (2011–2012), Srečko Katanec (2013–2017).



Eksotični kandidat Šajh

Kandidaturo za selektorja slovenske reprezentance je medijem naznanil Ivo Šajh, ki je v svoji trenerski karieri deloval pretežno v Aziji in Afriki. Daljnega leta 1994 je vodil takratnega slovenskega prvoligaša Potrošnik iz Beltincev. Zanimivo, da 64-letni Ljubljančan prek svojega zastopnika v dopisu med drugim zahteva nastanitev ter eno povratno letalsko vozovnico (ni znano, kam). Njegov agent Jacky Mouyal očitno ni priredil ponudbe za NZS.

 

Deli s prijatelji