NOGOMET

Fokus vijoličnih je Sevilla

Objavljeno 18. februar 2014 17.43 | Posodobljeno 18. februar 2014 17.45 | Piše: R. T.

V Mariboru odštevajo ure do četrtkovega dvoboja s Španci v evropski ligi.

Šest tednov je minilo, kot bi mignil. Temu lahko brez težav pritrdijo vsi iz tabora slovenskega nogometnega prvaka, ki so minuli vikend končali priprave v turškem Beleku, kjer so odigrali tudi šest prijateljskih tekem, zadnja proti danskemu Aarhusu pa je odpadla zaradi prehudega naliva. Po vrnitvi v domovino v Mariboru že mrzlično odštevajo dneve in ure do četrtkove prve tekme šestnajstine finala v evropski ligi, ko bo v Ljudskem vrtu gostovala španska Sevilla. Trener Ante Šimundža, ki si je v nedeljo zvečer na stadionu Ramon Sanchetz-Pizjuan ogledal tekmo španskega prvenstva med Sevillo in Valencio (0:0; Ivan Rakitić je zastreljal kazenski strel za Sevillo), je razkril načrt dela do četrtka zvečer: »Po vrnitvi v domovino je namen, da se poskušamo čim prej regenerirati, se osredotočiti na tekmo, ki nas čaka. Ob tem pa se vživeti nazaj v domače okolje, da se poistovetimo s pomembnostjo tekme in potem z mirnimi glavami pričakamo nasprotnika. Po nedeljskem potovanju bomo imeli v ponedeljek prosto, v torek bomo trenirali v Moravskih Toplicah, v sredo pa imamo že znan ritual. Trening v Ljudskem vrtu in potem odhod v karanteno.«

Brez Šulerja in Vršiča

Priprave v Beleku je zmotila poškodba kolena obetavnega vezista Matica Črnica, ki je moral predčasno na operativni poseg v Maribor. V tem trenutku Šimundža prav tako ne more resno računati na nobenega novinca, Marka Šulerja in Dareta Vršiča: »Novinca sta ob ugledu, nogometnem imenu, ki ga imata v slovenskem prostoru, prinesla izkušenost. S Šulerjem smo imeli smolo, da je prinesel s seboj poškodbo, ki se mu je vlekla iz Poljske. Zato bomo z njim potrpežljivi. Pri Vršiču pa je škoda, da se je tako pozno pridružil ekipi. Njegova individualna, igralska kakovost je dobro znana. Preostane nam samo, da pride na želeno raven telesne pripravljenosti, in potem menim, da bosta oba naša nova člana lahko dodatna vrednost te ekipe.« Šimundža je še povedal, da je zdaj moštvo potrebno osvežitve in kakovostne psihološke priprave na obračun s Španci.

Vroča Rakitić in Bacca

In Sevilla? Kot rečeno, je proti Valencii iztržila le remi brez golov in je trenutno na sedmem mestu primere division (32 točk), v kateri so planet zase na vrhu lestvice Barcelona, Real Madrid in Atletico Madrid (vsi po 60 točk). Andaluzijsko moštvo je v nedeljo začelo tekmo z naslednjo postavo: Beto, Coke, Fazio, Pareja, Alberto, Carriço, Iborra, Vitolo, Rakitić, Reyes, Bacca. V 59. minuti sta branilca Parejo in vezista Reyesa zamenjala napadalec Gameiro in vezist Čerišev, v 87. minuti pa je namesto poškodovanega vezista Iborre v igro vstopil drugi igralec sredine igrišča Cristóforo. Srce in kapetan moštva je hrvaški reprezentant, odlični plejmejker in tudi strelec Rakitić (9 zadetkov), ki igra v življenjski formi in izvrstno povezuje soigralce skupaj z Josejem Antoniem Reyesom, tega poznamo še iz Real Madrida, Arsenala in Atletica Madrida. V napadu je najbolj vroč Kolumbijec Carlos Arturo Bacca Ahumada, ki je Sevillo okrepil lani poleti in v 20 nastopih dosegel 10 zadetkov. 

Deli s prijatelji