LIGA PRVAKOV

Finale pred finalom: Real Madrid – Bayern

Objavljeno 12. april 2014 16.05 | Posodobljeno 12. april 2014 16.06 | Piše: R. T.

V drugem polfinalu nogometne lige prvakov dvoboj Atletico Madrida in Chelseaja.

V švicarskem Nyonu je pred žrebom polfinalnih parov nogometne lige prvakov vladalo popolno vznemirjenje. V nobenem taboru ni bilo vprašanje, koga si ne želiš za nasprotnika, temveč koga si želiš manj kot drugega. Usoda ali pa naključje, kakor hočete, je hotela, da se bo evropski prvak Bayern pomeril z Real Madridom, ki je bil nazadnje najboljši na stari celini leta 2002, letos pa se hoče za vsako ceno dokopati do desete lovorike za prvaka Evrope. Decima (deseti) je sveta beseda v kraljevem klubu. »Če želimo osvojiti ligo prvakov, moramo premagati vsakogar, tudi Bayern. Polfinale proti Bayernu bo izjemno težak, a nikomur ni lahko igrati proti Real Madridu. Pep Guardiola je eden najboljših trenerjev na svetu in ima obilico izkušenj. A naš načrt je, da zmagamo v letošnjem tekmovanju,« je bil jasen trener Reala Carlo Ancelotti, ki s tem rešuje sezono za klub in morda tudi lastno kožo, saj v španskem prvenstvu zaostaja za Atletico Madridom in Barcelono. Galaktiki imajo velik problem v slačilnici, ki pa ga želijo minimalizirati. Prvi as Cristiano Ronaldo ima namreč poškodovano koleno, zato ni igral že na povratni polfinalni tekmi z Borussio v Dortmundu.

Finale pred finalom

Obračun Reala in Bayerna je glede na tradicijo klubov pravzaprav finale pred finalom, prva tekma bo 23. aprila v Madridu, 29. aprila sledi odločitev o finalistu v Münchnu. »V polfinalu se bosta pomerili najboljši ekipi sezone. Takšna tekma bi lahko bila tudi finale. Ko si med najboljšo četverico, imaš samo en cilj, zmagati v polfinalu in se prebiti naprej za vsako ceno,« je žreb komentiral kapetan Bayerna Philipp Lahm. Seveda ni manjkalo komplimentov in globokega spoštovanja do tekmecev. »Vsi Bayernovi in Realovi navijači lahko upravičeno pričakujejo fantastični obračun. Igrali bomo proti enemu izmed najboljših klubov na svetu, ki ima fantastično moštvo,« je bombončke delil Bayernov predsednik Karl-Heinz Rummenigge. Trenerski poveljnik Bavarcev je Španec Pep Guardiola, ki do potankosti pozna značaj Realovega moštva, njegove prednosti in slabosti. Bo mar on odločilen v spektakularni bitki velikanov?

Atletico Madrid uživa v neverjetni sezoni

V drugem polfinalu je londonski Chelsea, evropski prvak iz leta 2012, naletel na nezadržno vzpenjajoči se in uspehov lačni Atletico Madrid, ki v igri pomeni nogometni fanatizem na deseto potenco in uživa v neverjetni sezoni, v kateri deli lekcije tako Real Madridu kot Barceloni, ki jo je celo izločil v četrtfinalu LP. Četa trenerja Diega Simeoneja žanje simpatije najširšega nogometnega občinstva, saj pomeni osvežitev v klubu največjih. Posebno intriganten je status Atleticovega vratarja Thibauta Courtoisa, ki je v špansko prestolnico prispel na začetku sezone, rdeče-belim pa ga je posodil prav Chelsea. Zato so nogometno sceno preplavile špekulacije, da proti svojemu klubu pač ne bo igral, saj Londončani tega ne bi dopustili. Resnica je, da tega uradno ne morejo doseči, nikoli pa se ne bo vedelo, ali bo Atletico moral angleškemu klubu res plačati dodatnih šest milijonov evrov, če bo 21-letni Belgijec branil na obeh tekmah. »Posoja je bila dogovorjena na začetku sezone. Vse je zelo preprosto, Thibaut lahko igra proti Chelseaju. To nikoli ni bilo vprašljivo,« je dejal izvršni direktor Chelseaja Ron Gourlay. V zraku je ostal ampak... Na prvi tekmi bodo modri z Otoka 22. aprila gostovali v Madridu, 30. aprila sledi povratni dvoboj na Stamford Bridgeu. »Počaščeni smo, da smo v družbi tako velikih klubov, kot so Chelsea, Bayern in Real Madrid. Chelsea ima odlično ekipo, dobre posameznike, mi pa bomo sledili naši igri in filozofiji. Morali se bomo boriti, tekmecu bomo poskušali vsiliti svoj ritem in našo kolektivno igro,« je dejal športni direktor Atletica Jose Luis Perez Caminero.

Deli s prijatelji