SKLEPNA TEKMA

Finale LP: Barcelona premagala Juventus

Objavljeno 06. junij 2015 12.07 | Posodobljeno 05. junij 2015 21.44 | Piše: Marko Uršič

Pri sklepni tekmi letošnje nogometne lige prvakov ne gre le za igriščno dogajanje.

Dvoboj na berlinskem olimpijskem stadionu je krona letošnjega klubskega dogajanja tako v nogometnem kot finančnem pomenu. Foto: Reuters

Pri finalu nogometne lige prvakov ne gre le za nabijanje žoge in to, kdo bo na koncu zmagal. Pomembno je še to, kdo iz vsega, tudi širše gledano, potegne večjo finančno korist. Nogometni klub Barcelona je tako pred drevišnjim sklepnim dejanjem na travnati površini olimpijskega stadiona v Berlinu proti Juventusu že, po študiji ameriškega podjetja za tržne raziskave v športu Repucom, odnesel poslovno zmago. Tržna vrednost žogobrcarjev iz katalonske prestolnice je denimo 591,5 milijona evrov, igralcev torinskega kluba pa 318,7. Argentinski čarovnik Lionel Messi ima na sebi etiketo za 120 milijonov evrov, brazilski samba plesalec z žogo Neymar je tržno vreden 80, Luis Suarez, urugvajski kanibal, ki grize tudi žogo, pa se odzove na ceno 60 milijonov. Trije iz igralskega kadra trenerja Luisa Enriqueja so po špekulantih na nogometnih trgih ocenjeni, da v svojih nogah premorejo vrednost 35 milijonov evrov; Andres Iniesta, Gerard Piqué in Sergio Busquets imajo torej banko v dveh okončinah. Da Hrvati še niso pozabili igrati vrhunskega nogometa, pa je dokaz Ivan Rakitić, za katerega bi na blagajni v trgovini morali iz denarnice potegniti 30 milijonov evrov.

Odpovedali izseljenci

Seveda so zato, ne le ker gre za staro damo, tudi njene noge manj cenjene. Pri francoskem temnopoltem zvezdniku Paulu Pogbaju ne bi nič pomagalo, če bi barantali kot na arabski tržnici, plačati bi morali 50 milijonov evrov, cena pa mu še raste. Čilski nogometaš Arturo Vidal je tržno vreden 42 milijonov evrov, Claudio Marchisio pa je najbolj cenjen Italijan; 27 milijonov velja ne le na Apeninskem polotoku. Vročemu, tudi karakterno, Carlosu Tevezu so določili vrednost le 23 milijonov evrov.

Omenimo še druge dejavnike finančne zmage Kataloncev. Barço je v letošnji sezoni v povprečju gledalo 76.737 ljudi, Juventus 38.446. Pri katalonskem velikanu na leto za televizijske in radijske pravice prenosov tekem denimo dobijo 161 milijonov evrov, juventinski klub deset manj. Od pokroviteljev in oglaševanja se v Barcelonino blagajno zlije 160 milijonov, sto manj pa imajo v sefu italijanskega zaporednega prvaka v zadnjih štirih sezonah. Zanimivo je tudi dejstvo, koliko navijačev po svetu imata oba letošnja finalista lige prvakov. Barcelona jih premore denimo 540 milijonov, Juventus, kljub številnemu rodu italijanskih izseljencev, pa le 290 milijonov.

Deli s prijatelji