FIFA

Fifa skorumpirana do vrha

Objavljeno 04. junij 2015 12.44 | Posodobljeno 04. junij 2015 12.45 | Piše: Rok Tamše

Po odstopu prvega moža svetovnega nogometa Seppa Blatterja val novih obtožb.

Sepp Blatter je podprl idejo sklada.

Po presenetljivo hitrem, a nikakor ne nerazumljivem odstopu predsednika Mednarodne nogometne organizacije (Fifa) Seppa Blatterja, ki je v petek dobil še peti mandat na čelu te organizacije, se je sprožil nov plaz ugibanj, sumov pa tudi obtožnic zoper najvišje funkcionarje Fife. Devetinsedemdesetletni Blatter je bil v izjavi ob odstopu zelo nedoločen (»Od članic Fife sem dobil nov predsedniški mandat, ne čutim pa, da imam mandat celotnega svetovnega nogometa; navijačev, igralcev, klubov, ljudi, ki živijo, dihajo in ljubijo nogomet in Fifo. Zato sem se odločil, da odstopam.«), zato se vsi sprašujejo, ali je na vrsti za policijsko preiskavo tudi sam. To bo jasno v naslednjih tednih, mesecih, medtem pa mora izvršni odbor Fife sklicati nov volilni kongres, ki bo po napovedi Domenica Scale, predsednika odbora za delovanje v skladu s pravili, med letošnjim decembrom in marcem prihodnje leto. Do takrat bo Blatter opravljal funkcijo predsednika, če se seveda ne bo kaj dodatno zapletlo na policijsko-sodni ravni.

Priletni nogometni samodržec je vseskozi odločno zanikal, da bi kar koli vedel o nečednostih v svoji organizaciji, ki se je je ameriško zvezno tožilstvo prejšnji teden lotilo z aretacijami sedmih funkcionarjev Fife v Zürichu, dan pred začetkom 65. kongresa Fife. Blatter je gladko zmagal na volitvah, saj je imel zagotovljeno popolno podporo iz azijske, afriške in južnoameriške konfederacije. Zato ga je še pred volilnim obračunom z edinim protikandidatom, jordanskim princem Ali Bin Al Huseinom, predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini zaman pozival k odstopu. No, ta se je zgodil le štiri dni pozneje.

Zakaj si je Švicar premislil?

Ameriški mediji poročajo, da je ameriški zvezni preiskovalni urad FBI preiskavo največjega korupcijskega škandala v zgodovini organizacije razširil tudi na Blatterja. Ni še jasno, kakšen status ima Blatter v preiskavi, saj iz FBI niso uradno potrdili, ali je Švicar med osumljenci za sprejemanja podkupnin, hudodelskega združevanja, finančnih malverzacij, pranja denarja, za katere so ameriški preiskovalni organi že vložili obtožnice proti 14 visokim nogometnim funkcionarjem. Ameriška zvezna državna tožilka Loretta Lynch je v intervjuju za Frankfurter Allgemeine Zeitung tik pred Blatterjevim odstopom dejala: »V tem trenutku o tem vprašanju ne morem povedati nič konkretnega. Seveda je treba vedeti, da je Fifa skorumpirana do najvišjih ravni. Obtožili smo 14 ljudi, med njimi visoke uslužbence, najvišje predstavnike zvez in člane Fifinega izvršilnega odbora. Tisto, kar smo ugotovili med preiskavo, je še zlasti skrb vzbujajoče. Vsakič, ko je Fifa po notranji preiskavi sama odstranila skorumpirane uslužbence, so njihovo mesto zasedli ljudje, ki so nadaljevali sporno delovanje. Svoj položaj so videli kot priložnost za sprejemanje podkupnin. Podkupovanje je vedno potekalo po istem vzorcu.«


Zdi se, da je pri Blatterju sodu izbilo dno dejstvo, ko je FBI začel preiskovati tudi transakcijo deset milijonov ameriških dolarjev iz Republike Južne Afrike prek Fife do Antilov v zameno za organizacijo SP 2010 Južni Afriki. Za to nakazilo naj bi vedel tudi generalni sekretar Fife Jerome Valcke, sicer najtesnejši Blatterjev sodelavec. Južnoafriški minister za šport Fikile Mbalula je včeraj potrdil omenjeni prenos denarja, vendar je zanikal, da bi šlo za podkupnino, kar sumijo ameriški preiskovalci, ampak da je šlo za »v celoti odobreno plačilo za podporo razvoju nogometa med afriškimi izseljenci na Antilih«. To bodo morali prepričati še ameriške preiskovalne organe. Medtem za Blatterjevega naslednika na čelu Fife kot najbolj kredibilne za zdaj omenjajo Al Huseina, Platinija ter predsednika Nogometne zveze Nemčije (DFB) in člana izvršnega odbora Fife Wolfganga Niersbacha.

Interpol jih že lovi

Interpol, ki ima sedež v francoskem Lyonu, je na zahtevo ameriških pravosodnih oblasti včeraj izdal najvišjo stopnjo tiralice za štirimi izvršnimi delavci v športnem marketingu in dvema nekdanjima visokima funkcionarjema Fife. Na seznamu so nekdanji podpredsednik Jack Warner, sicer predsednik nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (CONCACAF), predsednik južnoameriške nogometne zveze (CONMEBOL) Nicolas Leoz, Argentinci Alejandro Burzaco, Hugo in Mariano Jinkis ter Brazilec Jose Margulies, poznan tudi z imenom Jose Lazaro. Warner in Leoz sta bila aretirana v svojih državah. Warnerja so izpustili, Leoz pa je v hišnem priporu.

Deli s prijatelji