KAZENSKO

Fifa nad Hrvata Šimunića

Objavljeno 22. november 2013 15.57 | Posodobljeno 22. november 2013 15.57 | Piše: STA, D. P.

Hrvaško sodišče mu je zaradi neprimernega obnašanja in spodbujanja nestrpnosti že izreklo kazen 3270 evrov.

Hrvaški reprezentant je vnet zbiralec kartonov, najraje ima rumene, ne brani se rdečih.

ZÜRICH – Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je zaradi neprimernega obnašanja po drugi tekmi dodatnih kvalifikacij med Hrvaško in Islandijo v Zagrebu za nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Braziliji danes sprožila disciplinski postopek zoper steber hrvaške obrambe Josipa Šimunića. Odzvala se je tudi hrvaška nogometna zveza.

Ustaško geslo

35-letni igralec zagrebškega Dinama je po tekmi v Maksimiru, ki so jo Hrvati dobili z 2 : 0 in se uvrstili na svetovno prvenstvo v Braziliji, vzel mikrofon v roke in večkrat vzkliknil »Za dom«, privrženci hrvaške izbrane vrste pa so mu odgovorili »Spremni (pripravljeni, op. STA)«, kar je bilo znano geslo hrvaškega ustaštva v drugi svetovni vojni.

Hrvaško sodišče mu je zaradi neprimernega obnašanja in spodbujanja nestrpnosti že izreklo kazen v višini 3270 evrov (25.000 kun), njegovo neprimerno obnašanje pa so obsodile številne domače in tuje institucije.

Šimuniću, ki svojega početja po torkovi tekmi z Islandijo ni obžaloval, grozi, da ne bo smel nastopiti v Braziliji.

Obžalujejo

V disciplinskem postopku je še en pomemben igralec hrvaške reprezentance – Mario Mandžukić. Napadalec nemškega Bayerna iz Münchna je na tekmi v Zagrebu v končnici prvega polčasa prejel rdeči karton.

Danes se je odzval tudi predsednik hrvaške zveze Davor Šuker, ki je igralčevo gesto označil za popolnoma neprimerno. »Žal mi je, da je to zasenčilo našo zmago in uvrstitev na svetovno prvenstvo. Tukaj bi se morali pogovarjati o sijajni zgodbi in uvrstitvi na SP,« je na srečanju s hrvaškimi novinarji dejal Šuker.

Šuker je v nadaljevanju pojasnil, da tudi zveza dogodka ne more spregledati: »To je bilo neprimerno. Človeško se je motiti, skrbi pa plaz, ki se je usul na Šimuniča, ki je časten človek. Bil je na zvezi, vse spremlja zelo emotivno, sam pa pravi, da je šokiran, ker so nekateri njegovo gesto povezali z ustaštvom in mračnim delom hrvaške zgodovine.«

Deli s prijatelji