PRESTOPNI ROK

Falcao je boljši kot Ronaldo

Objavljeno 16. december 2012 18.15 | Posodobljeno 16. december 2012 18.15 | Piše: Marko Uršič

Klub, ki ga želi, bo moral odšteti, z odškodnino in plačo, 123 milijonov evrov.

Radamel Falcao je suho nogometno zlato.

MADRID – Kolumbijski nogometaš Atlética iz Madrida Radamel Falcao je v zadnjem krogu španskega prvenstva Deportivu nasul pet golov in tako postal prvi igralec v zgodovini tega kluba, ki mu je to uspelo. Že pri njegovem prestopu (avgusta lani) iz Porta – tam je v dveh sezonah dosegel 72 zadetkov – v Atlético se je vedelo, da je to dragulj svetovnega nogometa. Po odličnih predstavah v španski ligi se je njegova cena zelo povečala.

Skromen in stvaren

Klubi stojijo v vrsti, da bi ga kupili, Real, Chelsea ali Manchester City pa bi stal približno 123 milijonov evrov. V letošnji sezoni je morda res v senci Lionela Messija in Cristiana Ronalda, a treba je vedeti, da igra v kakovostno slabšem moštvu, kot sta Barcelona in madridski Real.

Falcao ima v pogodbi zapisano, da ga drugi klub lahko že januarja, najverjetneje pa po koncu sezone, kupi za skoraj 60 milijonov evrov in s tedensko plačo 246.000 evrov, to je vsekakor drag nakup. A vsi pravijo, da se to, glede na vrednost 26-letnega igralca, splača. Diego Simeone, trener Atlética, pravi: »Nenehno napreduje. Ima intuicijo in raven natančnosti pred vrati, ki sem jo videl le še pri Hugu Sánchezu. A Falcao je popolnejši igralec. Prepričan sem, da bo postal najboljši na svojem položaju.« Soigralec Diego Godin meni, da je boljši od portugalskega Ronalda, je igralec kazenskega prostora, lahko igra tudi s hrbtom obrnjen proti vratom, lahko pa kaj ustvari tudi s sredine igrišča. Brez žoge se namreč zelo pametno giblje. Ima odličen zaključek in neverjeten občutek za žogo. Realov Ronaldo je predvidljivejši.

Kolumbijec je suho nogometno zlato

Je tudi skromnejši in na stvarnejših tleh kot Ronaldo. Je zelo pobožen, pravi antijunak, je pa tudi karakterno in psihično trden, na igrišču so ga že v Argentini pri River Platu neusmiljeno krili na igrišču. Atlético zna prodajati kakovostne napadalce, Fernando Torres, Diego Forlán in Sergio Agüero so dokaz za to. Falcao je madridskim rdeče-belim pomagal tudi do klubske slave, saj so zmagovalci lanske lige Evropa – proti Athleticu iz Bilbaa je pri zmagi s 3 : 0 dosegel dva zadetka – in evropskega superpokala. Chelsea so premagali s 4 : 1, Kolumbijec pa je zabil trikrat. V letošnji sezoni je zadel 19-krat v 15 tekmah. Messi in Ronaldo gor ali dol, Falcao je v tem trenutku najbolj vroča roba na evropskem nogometnem prizorišču. Radamel Falcao je suho nogometno zlato.

Deli s prijatelji