POKAL SLOVENIJE

Fajić odrešil Maribor, Gorica gladko v finale

Objavljeno 03. april 2014 09.12 | Posodobljeno 03. april 2014 09.12 | Piše: Rok Tamše

Na povratnih tekmah pokalnega polfinala bolj dramatično v ljubljanskih Stožicah.

Nusmir Fajić je zadel v pravem trenutku in Mariboru omogočil mirno uvrstitev v pokalni finale. Foto: Marko Pigac

Za 23. pokalno lovoriko v samostojni Sloveniji se bodo pomerili nogometaši Maribora in Gorice. Mariborčani so bili v polfinalu s skupnim izidom 2:1 boljši od ljubljanske Olimpije, Goričani pa s 3:1 od velenjskega Rudarja. Vijolični, ki so pokalni prvaki zadnjih dveh sezon, naskakujejo svoj deveti pokalni naslov, Gorica je v tem tekmovanju doslej zmagala dvakrat, v letih 2001 in 2002. Finale pokalnega tekmovanja bo 21. maja na koprski Bonifiki.

V dinamičnem in borbenem prvem polčasu je bila podjetnejša Olimpija. V napadu sta bila zelo aktivna Nik Omladič in Damjan Trifković, mariborski vratar Jasmin Handanović je imel kar veliko dela pri njunih nevarnih strelih. Vijolični v napadu niso bili posebno konkretni, še najlepšo priložnost je ima Goran Cvijanović, a je po njegovem strelu z roba kazenskega prostora v nebranjena vrata žogo v kot odbil Kenan Bajrić. Najbolj dramatični trenutek prvega polčasa je sledil v sodnikovem podaljšku. Omladič je poslal predložek iz prostega strela pred vrata Maribora, v skoku je bil najvišji Amir Dervišević, ki je žogo odbil v prečko, ta pa je potem končala na levi nogi branilca gostov Marka Šulerja in se odkotalila v mrežo. Vijolični so se kmalu po odmoru otresli nelagodja. Osmoljenec Šuler je začel akcijo, njegovo podajo je zgolj podaljšal kapetan Marcos Tavares, Nusmir Fajić pa je prehitel Nemanjo Mitrovića in rutinirano premagal domačega vratarja Aleksandra Šeligo – 1:1. Do konca tekme so vijolični umirili finala željne zmaje, ki bi morali za napredovanje doseči še dva zadetka, to pa je bila tokrat za njih misija nemogoče.

Slavljenec Misuraca potrdil finale

V drugem polfinalnem dvoboju je Gorica povsem zasluženo prišla do svojega četrtega nastopa v finalu pokalnega tekmovanja. Po zmagi v Velenju z 1:0 so Primorci v drugo bili boljši z 2:1, a so se za skupno zmago morali truditi vso povratno tekmo. Goričani so povedli z golom Gianluce Lapadule v 29. minuti, toda knapov iz Šaleške doline to ni ustavilo. V drugem polčasu je v 62. minuti izenačil Matej Podlogar, pritisk gostov ni pojenjal. Toda v končnici tekme je velenjski branilec Aljaž Krefl nespretno posredoval ob predložku Goričanov in v svojem kazenskem prostoru igral z roko. Enajstmetrovko je v 87. minuti izkoristil Gianvito Misuraca, ki si je tako še polepšal včerajšnji 24. rojstni dan.

 

Deli s prijatelji