EVROPSKI DEL SEZONE

Evropsko plemenitenje 
uspešne domače sezone

Objavljeno 01. julij 2015 11.40 | Posodobljeno 01. julij 2015 11.42 | Piše: Rok Tamše

Jutri se za tri slovenske nogometne prvoligaše začenja evropski del sezone.

Trener Luke Koper Rodolfo Vanoli in kapetan Ivica Guberac želita oplemenititi pokalno lovoriko v Evropi. Foto: Jure Eržen/Delo

Trije slovenski nogometni klubi z veliko nestrpnostjo pričakujejo premierni službeni nastop v sezoni 2015/16. To ne bo kakršna koli predstava, temveč velika bitka na evropski sceni v 1. krogu kvalifikacij za evropsko ligo. Jutri, v četrtek, 2. julija bodo Domžale gostile srbski Čukarički, Celje pa poljski Slask Wroclaw (obe tekmi bosta ob 20. uri). Odprava Luke Koper je že včeraj zvečer z dunajskega letališča odpotovala proti Islandiji, kjer se bo prav tako jutri ob 21.15 po slovenskem času v Reykjaviku začela tekma z Vikingurjem.

Luka Koper favorit

Koprčani imajo na papirju najmanj zahtevnega tekmeca, saj gre za četrto moštvo islandskega prvenstva. A to jih ne sme zavesti, saj je nogomet s tega otoka v silovitem porastu, Vikingur pa je že v tekmovalnem ritmu v domačem prvenstvu. Resda ni najbolj posrečena primerjava z reprezentančnim nogometom, a vseeno: Islandija je vodilna reprezentanca v kvalifikacijski skupini A za nastop na euru 2016, za njo so Češka, Nizozemska in Turčija. Moštvo Vikungurja vodi islandsko-srbski dvojec Olafor Thordarson-Miloš Milojević, v zasedbi so med drugim dva Danca, Škot in dva Srba (Igor Tasković in Miloš Živković). Toda v taboru kanarčkov z Bonifike ostajajo optimisti, saj velja, da imajo letos še močnejšo in izkušenejšo zasedbo kot v minuli sezoni. Solidno so odigrali tudi tri prijateljske tekme, nazadnje so premagali beograjski Rad z 2:1. Po zagotovilih z Bonifike bo za jutrišnji nastop nared tudi kapetan Ivica Guberac, ki je imel manjše težave s stopalom. Če bi se z gostovanja, kjer zaradi izključitve v lanskem dvoboju z Nefčijem ne bo igral napadalec Jaka Štromajer, vrnili vsaj z neodločenim izidom, bi lahko rumeno-modri računali na preboj v 2. krog. Tam jih čaka veliki spektakel, saj bi se ob pričakovanem razpletu pomerili s splitskim Hajdukom. Vseeno pa je do spektakla z Dalmatinci še daleč. Med obema evropskima preizkušnjama (povratne tekme so na sporedu 9. julija) bodo namreč pokalni zmagovalci odigrali še tekmo za superpokal proti Mariboru. Vstopnice za nedeljsko tekmo (5. julij) ob 20. uri na Bonifiki so že na prodaj. Že dober obisk na dveh omenjenih tekmah bi pokril stroške potovanja Koprčanov na Islandijo, ki znašajo okrog 45.000 evrov.

Zahtevna gosta v Celju in Domžalah

Celjani bi radi jutri na čim bolj polnih tribunah Arene Petrol še nadgradili uspešne igre iz domače sezone v evropskem dvoboju s Slaskom iz Vroclava, četrtouvrščenim moštvom poljske ekstraklase. Gostje bodo imeli v mestu ob Savinji podporo kakšnih 1200 najbolj gorečih navijačev, ker pa je cena vstopnice samo 8 evrov, za ženske in otroke do 14 let pa je vstop prost, v celjskem klubu računajo na bučno podporo domačih privržencev nogometa. »Njihov igralski kader, klubska tradicija in navsezadnje tudi finančni vložek jih postavljajo v jasno vlogo favorita. Zaradi tega bodo tudi pod večjim rezultatskim pritiskom, naša želja pa je nedvomno ta, da jih z našo prepoznavno igro presenetimo in poskrbimo za dobro izhodišče pred povratnim obračunom. Srčno si želim, da bi gledalci dodobra napolnili Areno Petrol in z navijanjem preglasili poljske navijače. Če bodo s tribun odmevali naši napevi, nam bo mnogo lažje,« je prepričan branilec Tilen Klemenčič.

Domžale čaka hud boj s tretjeuvrščenim moštvom srbske superlige Čukaričkim iz Beograda, tudi letošnjim pokalnim zmagovalcem po finalni zmagi nad Partizanom. Že samo ta uspeh pove dovolj o kakovosti zasedbe z Banovega brda. Aprila 2012 je klub privatiziral znani podjetnik Dragan Obradović, tako je Čukarički prvi zasebni nogometni klub v Srbiji. »V tekmi sezone proti Čukaričkemu bomo pokazali, da smo iz pravega testa. V Domžalah moramo iztržiti dober rezultat in ga potem na povratni tekmi le še potrditi ter se uvrstiti v naslednji krog, kar je naš cilj,« napoveduje kapetan Domžal Nejc Skubic, ki na prvi tekmi ne bo igral zaradi izključitve na lanskem obračunu proti romunski Astri.

Deli s prijatelji