LIGA PRVAKOV

Evropski giganti rušijo nogometno Barcelono

Objavljeno 15. september 2015 18.08 | Posodobljeno 15. september 2015 18.09 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: liga prvakov

Drevi se začenja skupinski del nogometne lige prvakov s tremi Slovenci.

Slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak je v soboto v španskem prvenstvu klonil pred Lionelom Messijem in evropskim prvakom Barcelono. Foto: Reuters

Tukaj je! Skupinski del lige denarja, pardon, nogometne lige prvakov, ki vznemirja duhove na desetine milijonov privržencev po vsem svetu. V novi sezoni bomo spremljali že 61. izvedbo tekmovanja najmočnejših in najbogatejših klubov na stari celini, leta 1992 je stari pokal državnih prvakov, ki je startal 1955., nasledila mogočna liga prvakov. Letos je v kvalifikacijah za LP žal spodrsnilo slovenskemu prvaku Mariboru, tako da bodo slovenski ljubitelji nogometa ob svojih najdražjih klubih pesti zagotovo stiskali tudi za tri slovenske reprezentante. Kevin Kampl se bo z Bayerjem iz Leverkusna boril v skupini E z branilcem naslova Barcelono, Romo in Bate Borisovim, Jan Oblak (Atletico Madrid) in Branko Ilić (Astana) pa se bosta celo srečala na tekmah v skupini C, kjer sta še Benfica in Galatasaray. Format tekmovanja je že dolgo uveljavljen, 32 moštev je razdeljenih v osem skupin, po dve najboljši gresta v izločilne boje, in tako naprej do finala, ki bo 28. maja na stadionu San Siro v Milanu.

Španija ima edina kar pet predstavnikov na tej glamurozni športni sceni. Letošnji prvak Barcelona, lanski prvak Real Madrid (rekorder z desetimi lovorikami), Atletico Madrid, Valencia in Sevilla, ki si je vstopnico za LP priigrala z letošnjo zmago v evropski ligi; to so zasedbe, ki vse po vrsti merijo zelo visoko. Evropska moč klubov z Iberskega polotoka je zelo zgovorna, tudi letos največja med njimi, Real in Barça, spadata med favorite za zmago v sklepnem dejanju v italijanski prestolnici mode. Toliko o športni računici za tiste največje, tudi avtsajderji v skupinskem delu pa si že manejo roke zaradi fenomenalnega zaslužka. Pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) iz sezone v sezono povečujejo denarne nagrade za vse udeležence, saj gre za kokoš, ki nese zlata jajca. Samo za uvrstitev v skupinski del bo vsak klub prejel 12 milijonov evrov, zmaga v skupini je vredna 1,5 milijona evrov, remi pa 500.000 evrov. Uvrstitev v osmino finala bo nagrajena s 5,5 milijona evrov, za mesto v četrtfinalu klubu pripada še šest milijonov evrov, polfinalisti bodo bogatejši za dodatnih sedem milijonov evrov. Zmagovalec lige prvakov bo k omenjenim številkam dodal 15 milijonov evrov, poraženec majskega večera v prestolnici Lombardije se bo tolažil z 10,5 milijona evrov. Zmagovalec lige prvakov 2015/16 bo tako lahko bogatejši za 55 milijonov evrov. Uefa bo za to sezono med klube razdelila skupno 1,25 milijarde evrov, ob rezultatskem kriteriju bo delitev denarne pogače krojila še tržna zanimivost klubov. Torej bogatim klubom še več kot doslej.

Drevi bo posebno zanimivo videti tudi obračun Manchester Cityja, v zadnjih sezonah velikega osmoljenca lige prvakov kljub enormnim denarnim vložkom arabskih šejkov, in italijanskega prvaka Juventusa, ki je lani presenetljivo pririnil celo do finala, čeprav so bili klubi z Apeninskega polotoka v zadnjih sezonah v stranskih vlogah. City je fenomenalno začel sezono v premier league (pet tekem, pet zmag), Juve pa se po odhodih nekaterih glavnih igralcev (Arturo Vidal, Carlos Tevez) sooča z mizernim startom v serie A (zgolj ena točka po treh tekmah). Ob tem se je minuli vikend poškodoval še pomembni vezist črno-belih Claudio Marchisio. Bi morda v tej sezoni lahko videli popolno vstajenje Cityja še na evropski sceni, podobno torej, kot je že dolgo tega in delno v minuli delovala stara dama iz Torina?

Oblak v Istanbulu, Ilić v Lizboni

Današnji pari 1. kroga lige prvakov (skupine A do D): PSG – Malmö, Real Madrid – Šahtar Donjeck; Wolfsburg – CSKA Moskva, PSV – Manchester United; Galatasaray – Atletico Madrid, Benfica – Astana; Manchester City – Juventus, Sevilla – Borussia Mönchengladbach (vse ob 20.45)

Skomina sodi Cityju in Juvetu

Ob omenjenih nogometaših bodo Slovenijo na odprtju sezone lige prvakov predstavljali tudi sodniki. Damirju Skomini pripada vloga glavnega delivca pravice na izjemno zanimivi tekmi med Manchester Cityjem in Juventusom, finalistom zadnjega finala LP. Pomočniki najboljšega slovenskega sodnika so Jure Praprotnik in Robert Vukan (stranska), Matej Jug in Slavko Vinčić (dodatna za vrati) ter Manuel Vidali (četrti sodnik). Nadziral jih bo Škot Hugh Dallas

Deli s prijatelji