EVROPSKA LIGA

Evropska pot Maribora: Rubin, Waregem, Wigan

Objavljeno 31. avgust 2013 09.53 | Posodobljeno 31. avgust 2013 09.53 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometni prvak bo tretjo zaporedno sezono v evropski ligi začel 19. septembra.

Tekmeci Maribora v skupini D evropske lige so znani, vijoličasti bodo v ne posebno privlačni, a zahtevni konkurenci napadli večji izkupiček kot lani, ko so osvojili štiri točke. »Mislim, da ni treba posebej izgubljati besed o tekmecih. Wigan je prišel v evropsko ligo kot zmagovalec angleškega pokala, Waregem je bil do zadnjega v igri za ligo prvakov, Rubin pa ima v primerjavi z nami neomejen proračun. Lani nisem bil član ekipe, toda letos so ambicije narasle. Želimo osvojiti čim več točk. Upam, da nam bo uspelo, kar smo si zadali. Nismo favoriti, ampak bomo poskušali storiti kar največ,« je povedal Damjan Bohar, ki postaja vse močnejši člen v igri Maribora.

Trener Ante Čačić želi, da bi prvo tekmo odigrali v Ljudskem vrtu in da bi z ruskim Rubinom v gosteh igrali še pred zimskimi razmerami. »Nihče od tekmecev ne bo šel v tekme brez 100-odstotnega naboja. Naredili bomo vse, da bodo naši navijači odšli s stadiona zadovoljni. Zavedamo se, da živijo za ta klub. Moštvo ima za sabo že dve sezoni igranja v evropski ligi, tako da smo lahko mirni. Izkoristiti moramo svoje priložnosti. Ne smemo se obnašati, kot da nimamo nobenih možnosti. Še posebno ne v primeru Rubina, ki lahko v svoje vrste pripelje, kogar koli hoče.« Skupinski del evropske lige se bo začel 19. septembra, končal pa 12. decembra.

Kdo so tekmeci

Ruski prvoligaš Rubin iz Kazana že 12 let vodi 61-letni trener Kurban Berdjev, ki je tudi podpredsednik kluba. Rubin je lani osvojil šesto mesto v domačem prvenstvu, ruski prvak je bil leta 2002, podprvak pa v letih 2005 in 2006. V svojih vrstah ima med drugim finskega reprezentanta Romana Emerenka in člana izbrane vrste Gane Wakasa Mubaraka.

Wigan je letos izpadel iz angleške premier league, toda sezono je vseeno senzacionalno končal z osvojitvijo pokalne lovorike, ko je premagal superbogati Manchester City. Trener je 47-letni Owen Coyle, ki ima med drugim v slačilnici čilenskega reprezentanta Jeana Beausejoura, irska reprezentanta Jamesa McCarthyja in Jamesa McCleana ter člana izbrane vrste Hondurasa Rogerja Espinozo in Juana Carlosa Garcio.

Zulte Waregem je belgijski podprvak, vodi ga 55-letni trener Francky Dury, sicer bivši policijski detektiv. V pretekli sezoni so z drugim mestom dosegli daleč največji uspeh v belgijskem prvenstvu, sicer imajo še eno pokalno lovoriko iz leta 2006, ko so osvojili tudi superpokal. V moštvu je tudi 20-letni ofenzivni vezist Thorgan Hazard, ki igra kot posojeni igralec londonskega Chelseaja, kjer igra njegov starejši brat Eden.

Kek poskrbel za senzacijo

Nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek je na klopi hrvaškega prvoligaša Rijeke iz evropske lige senzacionalno izločil bundesligaša Stuttgart s skupnim izidom 4 : 3 (doma 2 : 1, v gosteh 2 : 2). Rijeka bo z Matijo Škarabotom igrala v skupini I z Lyonom, Betisom in Vitorio Giumaraesom. PSV Eindhoven s Timom Matavžem bo v skupini B z Dinamom iz Zagreba, Černomorcem iz Odese in Ludogorcem Romana Bezjaka. Kevin Kampl bo z Red Bull Salzburgom nastopil v skupini C, v kateri so še Standard Liege, Elfsborg in Esbjerg. Josip Iličić in njegova Fiorentina sta dobila skupino E, v kateri so še Dnjipro, Pacos Ferreira in Panduri. Švicarski St. Gallen, kjer igra Džengis Čavušević, je dobil skupino A z Valencio, Swanseajem in Krasnodarjem iz Kubana. Šerif Tiraspol z Miralom Samardžićem bo igral v skupini K, kjer so še Tottenham, Anži Mahačkala in Tromsø. Poljska Legia z Markom Šulerjem ima v skupini J Lazio, Trabzonspor, in Apollon.

Deli s prijatelji