MARIBOR

Evropska liga je v redu, toda vijolični hočejo več

Objavljeno 07. avgust 2014 12.12 | Posodobljeno 07. avgust 2014 12.12 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora po uspehu nad Maccabijem nestrpno čakajo petkov žreb v Nyonu.

Vijolični so tako kot lani prišli pred vrata nogometnega raja. Potem ko so s skupnim izidom 3:2 odpravili izraelski Maccabi iz Tel Aviva v 3. krogu kvalifikacij za ligo prvakov, že nestrpno pričakujejo petkov žreb parov play-offa na sedežu Evropske nogometne zveze v švicarskem Nyonu. Mariborčane čaka le še ena ovira za uvrstitev v skupinski del lige prvakov, ki bi med drugim prinesel tudi nagrado v znesku 8,6 milijona evrov. Že za uvrstitev v končnico so slovenski prvaki prejeli nagrado 2,1 milijona evrov, kakor je napovedal športni direktor Zlatko Zahovič, si bodo igralci razdelili milijon. Kako ne bi, saj so si (če jim spodrsne proti novemu tekmecu na poti v LP) že zagotovili nastop v skupinskem delu evropske lige, torej je evropska nogometna jesen s šestimi tekmami že v urniku najuspešnejšega slovenskega moštva. Tekme končnice kvalifikacij za LP bodo na sporedu 19. in 20. ter 26. in 27. avgusta.

Zrelejši in kadrovsko močnejši

V povratnem dvoboju z izraelskim prvakom v Larnaki na Cipru (Maccabi mora domače tekme igrati na tujem zaradi vojnih razmer v domovini) je zablestel Agim Ibraimi z dvema zadetkoma. Makedonec je zabil prvi gol na tekmi, ko pa so Izraelci mislili, da so dobili krila po vodstvu 2:1, jih je Ibraimi spet spustil na realna tla. Po zmagi z 1:0 (strelec Damjan Bohar) v Ljudskem vrtu so lahko Štajerci bučno proslavili neodločen izid (2:2) na vročem sredozemskem otoku. »Garali smo do konca, dali svoj maksimum in zasluženo napredovali. Izraelci so imeli iniciativo, a že priložnost Tavaresa je pokazala, da smo prišli po napredovanje. Mi smo vedeli, da moramo izkoristiti protinapade in polprotinapade,« je dejal Ibrami. Vijolični se nikakor niso prepustili evforiji, o tem priča izjava trenerja Anteja Šimundže: »Želimo si še korak naprej. Če bi se zadovoljili z evropsko ligo, bi pokazali neambicioznost. Ne moremo biti zadovoljni z evropsko ligo. To že imamo, a želimo naprej v ligo prvakov. Če se štirikrat zapored uvrstiš v evropsko ligo, je jasno, da si želiš več. Vsako leto je bilo v Evropi več točk, lani smo se uvrstili v drugi del. Gre za dozorevanje ekipe, ki ve, kako pristopiti k zahtevnejšim tekmam. Če nas bo sreča malo poljubila, bomo naredili vse za napredovanje.«

Res je, Mariborčani potrebujejo ugodnega, premagljivega nasprotnika. Na tej ravni je bila lani Viktoria iz Plzna, a je med drugim na vijolični klopi sedel napačni strateg Ante – Čačić. Maribor je tokrat zrelejši in predvsem kadrovsko močnejši po prihodu Dareta Vršiča in Marka Šulerja ter uveljavitvi Petra Stojanovića. Škripa le v napadu, saj napadalci letos še niso zabili gola. Tudi to kaže na moč vijolične zasedbe. Če se uvrsti v skupino LP, si bo lahko Zahovič privoščil nakup, vrnitev napadalca Etiena Velikonje pa zna priti v poštev že za skupinski del EL. Glavni menedžer si mane roke tudi zaradi tega, ker z vsakim napredovanjem na evropski sceni raste vrednost igralcem. Ibraimi je po klavrni sezoni na posoji pri Cagliariju spet zelo vroč, zato bo podaljšal pogodbo z vijoličnimi, ob nemoralni finančni ponudbi pa bo na veselje vseh zlahka spakiral kovčke. A najprej Maribor čaka dvojni obračun z Gorico, v soboto v LV za prvenstvene točke, v sredo, 13. avgusta, pa v Novi Gorici za superpokal.


Keltski križ zapira del tribune v LV

Evropska nogometna zveza je zaradi rasističnega obnašanja gledalcev na tekmi med Mariborom in Zrinjskim 23. julija v Ljudskem vrtu kaznovala slovenskega prvaka z zaprtjem dela južne tribune na naslednji evropski tekmi. »Zaradi majhnega znaka, ki se je pojavil na južni tribuni in je po navedbah v poročilu delegata skrival v ozadju keltski križ ter dobil oznako rasistične vsebine, je predviden ukrep o delnem zaprtju stadiona na naslednji domači evropski tekmi. Krovno nogometno organizacijo smo zaprosili za temeljito obrazložitev kazni, v pritožbenem roku pa bomo podali pritožbo, saj nismo mnenja, da gre za rasistični izpad, ob tem pa je bil znak po posredovanju tudi umaknjen. NK Maribor ni bil nikdar v zgodovini označen za rasističnega, isto velja za navijaško skupino, ki se ni ponašala s tem početjem ali bila rasistično naravnana,« so sporočili iz mariborskega kluba. Poleg Maribora je Uefa kaznovala še Steauo iz Bukarešte, madžarski Debrecen in klub Čikura Sačkere iz Gruzije.

 

Deli s prijatelji