DERBI

Evropska lekcija Maribora 
še neizdelani Olimpiji

Objavljeno 06. marec 2015 15.29 | Posodobljeno 06. marec 2015 15.33 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora na derbiju v Stožicah predstavili evropsko zrelost za velike tekme.

Usodni trenutek na derbiju, ko so mariborčani dosegli zmagoviti zadetek. Foto: Uroš Hočevar

Derbi slovenskega nogometa med Olimpijo in Mariborom se je v glavnem razpletel po pričakovanjih. Razmerje moči je bilo realno, prav tako rezultat, neprijetno presenečenje pa je bila zgodnja poškodba prvega igralca zeleno-belih Andraža Šporarja, ki je moral zaradi načete leve stegenske mišice predčasno z igrišča. V nadaljevanju je bilo predvsem za navijače Olimpije neprijetno tudi to, da so si zmaji priigrali le eno resno priložnost za zadetek, ko je strel Ezekiela Hentyja obranil Jasmin Handanović. Edini zadetek je padel po kotu Maribora v 42. minuti, ko je domači vratar Aleksander Šeliga neuspešno izbijal mokro žogo (»Krivdo moram prevzeti nase. Tu ni veliko za filozofirati.«), ta se je znašla v množici nog, najspretnejši pa je bil Welle Ndiaye. »Derbi sta odločili poškodbi Šporarja in napaka vratarja Šelige. Naredili smo menjavo, a nismo bili gibljivi v napadu, nismo jih znali zadržali. Nimam kaj očitati fantom, pokazali so pravi karakter,« je dejal trener Olimpije Darko Karapetrović, ki je prav tako priznal svoj del krivde za poraz: »Luka Žinko je na treningih deloval zelo dobro. Morda sem naredil napako, ker sem ga vključil v igro, zato sem ga ob polčasu zamenjal.« Spomnimo: 31-letni defenzivni vezist se je ljubljanskemu moštvu pridružil šele prejšnji teden, a ga je Karapetrović prepoznal kot dodano vrednost za obračun z Mariborom.

Medtem ko je strateg Olimpije obžaloval svojo napako in poraz, je šef vijoličnih Ante Šimundža hladnokrvno odkljukal nov trojček točk in zasedbo prvega mesta na prvenstveni razpredelnici. »Vedeli smo, kaj si želimo, pokazali smo evropski pristop, evropsko razmišljanje. Tako se igra derbi, to je nekaj posebnega, nekaj prestižnega. Če bi imeli malo več sreče, bi bil lahko še višji izid,« je dejal Šimundža, ki med tekmo ni hotel vedeti o razpletu v Zavrču, kjer so klonile Domžale in vijoličnim prepustile prvo mesto. »O izidu tekme v Zavrču nismo razmišljali. Ne posvečamo se stvarem, na katere nimamo vpliva. Ostajamo pri naši miselnosti, gremo od tekme do tekme. Je pa pogled na lestvico zdaj lepši,« je pristavil brez posebnega navdušenja. Za Maribor so imeli obetavne priložnosti za gol še Luka Zahovič (odlična obramba Šelige), Dalibor Volaš (za las mimo vrat) in Agim Ibraimi (spet dve odlični posredovanji Šelige). Morda se sliši paradoksalno, toda po opisanem Šeligo zlahka označimo za najboljšega moža v vrsti gostiteljev, saj je preprečil, da bi bila zmaga Mariborčanov še izdatnejša. Toda storil je tudi že omenjeno napako, kjer ga soigralci niso zmogli rešiti.

Kakšna bo pomlad?

Zdaj je Maribor na čelu prvoligaške karavane, dve točki pred Domžalami, ima pa tudi tekmo manj (preloženi avgustovski derbi z Olimpijo v Stožicah, ki je na sporedu 8. aprila). Se nam torej obeta dolgočasna prvoligaška pomlad, ko bodo vijolični samo še povečevali prednost pred zasledovalci? Tega ni mogoče izključiti, saj Maribor ne lovi le obeh domačih lovorik. Ne pozabimo, da se Štajerci hkrati že pripravljajo na novo evropsko poglavje z začetkom v poletju. Športni direktor Zlatko Zahovič (»Po 15 minutah sem videl, da preprosto ne moremo izgubiti, ker ima ekipa preveč izkušenj za slovenski prostor in preveliko kakovost.«) v konkurenci igralcev, s katerimi lahko sestavijo dve enajsterici za vrh Prve lige Telekom Slovenije, gleda korak ali dva vnaprej.

Pri Olimpiji so množično razkrili, da brez Šporarja preprosto niso dovolj nevarni. Zanimivo, v svojih vrstah imajo 21-letnega nigerijskega napadalca Hentyja, ki je nedvomno izjemen potencial. Ali jim ga bo v Stožicah uspelo razviti do optimalne ravni, je vprašanje za športnega direktorja Mileta Ačimovića in vse strokovno vodstvo. V Hentyju se skriva prava igralska bomba, ki bi bila lahko močan adut v troboju z Domžalami in Celjem za mesta v evropskem tekmovanju. Olimpija bo pri tem potrebovala podobno podporo, kot jo je imela v sredo, čeprav se je med 6500 gledalci slišalo le mariborske navijače. Green Dragonsi namreč še vedno bojkotirajo domače tekme zmajev. Bolj imenitno je bilo na VIP-tribuni, kjer so bili predsednik NZS Aleksander Čeferin, selektor Srečko Katanec...

Šporar mesec dni avt

Prve zdravniške ocene po poškodbi leve stegenske mišice Andraža Šporarja so, da bo moral počivati približno en mesec. Pri Olimpiji računajo, da bo njihov prvi golgeter nared za derbi z Mariborom 8. aprila. V zeleno-belem taboru se trudijo, da bi Nik Kapun za rdeči karton po grobem prekršku s hrbta nad Welleyem Ndiayem prejel le eno tekmo prepovedi, ne pa pričakovanih dveh. 

V soboto poslastica v Celju

Izidi 21. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije: Gorica : Luka Koper 1:2 (400 gledalcev; Nabil Taider 39.; Solomon Enow-ag. 9., Domen Črnigoj 37.), Celje : Krka 2:1 (500 gledalcev; Gregor Bajde 11., Sunny Omoregie 58., Josip Fuček 28.) in Radomlje : Rudar 1:0 (200 gledalcev; Enis Đurković 66.-11m; rdeči karton za Denisa Klinarja v 65. minuti pri Rudarju), Zavrč : Domžale 1:0 (1000 gledalcev; Lovro Cvek 16.), Olimpija : Maribor 0:1 (6500 gledalcev; Welle Ndiaye 42.; rdeči karton za Nika Kapuna v 83. minuti pri Olimpiji). Pari 23. kroga: Celje - Maribor (v soboto ob 14.15), Olimpija - Rudar (v soboto ob 16. uri), Domžale - Krka (v soboto ob 17. uri), Zavrč - Luka Koper (v soboto ob 18. uri), Gorica - Radomlje (v nedeljo ob 15. uri).

Deli s prijatelji