KOMENTAR

Evrobojevniki

Objavljeno 02. oktober 2014 14.53 | Posodobljeno 02. oktober 2014 14.53 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Filozofija je samo ena: igra na zmago.

Kdo bi si na začetku sezone mislil, da bodo nogometaši Maribora po remiju s Schalkejem na Veltins Areni bolj kot ne kislih obrazov zapuščali prizorišče tekme v skupinskem delu lige prvakov. Pa se je zgodilo ravno to. Vijolični še naprej premikajo meje svojih sposobnosti, prelevili so se v prave evrobojevnike, ki jim je v vsakem trenutku igre na najimenitnejšem nogometnem odru jasno, kaj in kako morajo to početi. Res je, v Gelsenkirchnu so bili zelo blizu zmagi, se pa tudi zavedajo, da čez noč ali v zgolj nekaj tekmah ne morejo povsem porušiti vseh nogometnih zakonitosti.

Slovenski prvak v letošnji evropski sezoni, kjer je doslej odigral osem tekem, še sploh ni doživel poraza. Padli so Zrinjski (0:0 in 2:0), Maccabi Tel Aviv (1:0 in 2:2), Celtic (1:1, 0:1), v skupinskem delu lige prvakov so začeli z neodločenima izidoma proti Sportingu doma in Schalkeju v gosteh. Za vstop v kvalifikacije za ligo prvakov so zaslužili 2,1 milijona evrov, za uvrstitev v LP 8,6 milijona, za dva remija pa se je vijolični račun obogatil za dodaten milijon. Bolj kot goli izidi in zaslužki si pozornost zasluži pristop Mariborčanov do glamuroznih tekmecev. Filozofija je samo ena: igra na zmago. Česa takšnega nismo pogosto opazili niti v obdobjih najsvetlejših trenutkov slovenske reprezentance.

V Porurju je bilo z Mariborom 1300 gledalcev, kar je klubski rekord po številu navijačev na gostovanju. Tako bo samo še tri tedne, saj potem sledi gostovanje v Londonu pri slovitem Chelseaju s karizmatičnim trenerjem Josejem Mourinhom. A do 21. oktobra, ko bo na Otok romalo predvidoma 2500 privržencev vijolične barve, je po svoje še zelo dolga doba. Maribor namreč do takrat čakajo obračuni v slovenskem prvenstvu, kjer so doživeli že dva poraza ter nazadnje remizirali z novincem Radomljami. V soboto jih v Ljudskem vrtu čaka obračun z večnim rivalom Olimpijo. Ker so v torek na nemških tleh spisali izjemno privlačno povabilo na veliki derbi, verjamemo, da bo nogometni hram pod Kalvarijo spet poln. Če jim zvezdniki lige prvakov niso dovolj, potem jih lahko v LV zvabi še 25. rojstni dan navijaške skupine Viole. Ne zatiskamo si oči pred težavami, a klubska scena je živahna in zanimiva kot že dolgo ne.

Deli s prijatelji