ČEŠKA REPREZENTANCA

Etiopijec je, a ni tekač

Objavljeno 11. junij 2012 00.25 | Posodobljeno 11. junij 2012 00.27 | Piše: Marko Uršič

Češka nogometna reprezentanca ima prvič v zgodovini temnopoltega igralca.

Theodor Gebre Selassie, kdo je to? Sloviti etiopski monarh, še eden iz plejade odličnih etiopskih tekačev na dolge proge ... Ne, celo ne živi v Etiopiji. Domuje v srednji Evropi, kjer je prvi nacionalni šport hokej. Zdaj pa je ta uganka res postala nadvse zapletena in jo kar skrajšajmo. Omenjeni mladenič igra nogomet in brani barve Slovana iz Liberca v prvi češki ligi, s klubom je v letošnji sezoni celo postal državni prvak. Pa ni slab igralec oziroma branilec, 4. junija lani je debitiral za češko izbrano vrsto na prijateljski tekmi proti Peruju, za svojo domovino pa je doslej zbral deset kapic.

Je prvi temnopolti (bolje rečeno mešane rase) igralec, ki je igral v izbrani vrsti Češke do 21 let in prvi v članski reprezentanci. Rojen je bil pred 25 leti v Trebiču še v takratni državi Češkoslovaški. In da stvari pridemo do dna, pač omenimo, da ljubezen ne pozna meja. Theodorov oče je Etiopijec Chamola, zdravnik, mati pa Čehinja Jana, učiteljica. Spoznala sta se, ko je oče iz svoje nerazvite države prišel v komunistično Češkoslovaško. Da pa je stvar za sina popolna, je selektor češke nogometne reprezentance Michal Bilek Gebre Selassieja odpeljal tudi na evropsko nogometno prvenstvo na Poljsko. Vse tekme skupine A bodo igrali v Vroclavu, kjer so še Rusija, Grčija in Poljska.

Vreden poldrugi milijon evrov

Da etiopski Čeh zaradi svojih telesno-tekaških in tehničnih sposobnosti, odločnega obrambnega posredovanja na položaju desnega branilca in nevarnih predložkov v sredino že pleni pozornost, priča tudi to, da ga na evropskem nogometnem tržišču cenijo na poldrugi milijon evrov vrednosti. Selitev v tujino morda ni le izmišljotina iz sanj. Pri njegovih pomanjkljivostih pred tekmami Eura 2012 izpostavljajo predvsem neizkušenost v boju z znanimi napadalnimi lisjaki na levem napadalnem bočnem položaju, a naj bi mu v zagati na pomoč priskočila izkušenejša soigralca Roman Hubnik in Michal Kadlec, ki si kruh služita v Nemčiji.

Mediji zgodbo Gebre Selassieja, nobeden od njegovih staršev ni bil športnik, a imata dva športno izjemno nadarjena otroka, primerja s tisto nekdanjega češkega nogometnega reprezentanta Mareka Jankulovskega, čigar oče Pando je Makedonec, priseljenec na Češko. Theodorjeva pet let mlajša sestra Ana je članica češke rokometne izbrane vrste. Theodorja Gebre Selassieja so zaradi barve kože na Češkem že žalili, navijači praške Sparte so namreč oponašali opičje vpitje. »Všeč mi je, da sem drugačen, tako sem vsaj bolj viden. Po drugi strani to ni prednost, če igram slabo. Čudno, ker nekateri navijači menijo, da ne bi smel biti v reprezentanci. Žal mi je, da imajo takšno mnenje. Rojen sem bil na Češkem, tu živim vse življenje, v Etiopiji sem bil le enkrat, ko sem bil star dve leti. Človek temne polti je na čelu najbolj mogočne države na svetu, a ljudje tako radi govoričijo o mojem igranju za češko nogometno reprezentanco,« pravi Theodor. Materi je žal, da je opustil študij civilne zaščite, želela je vsaj, da bi dopolnjeval nogometno kariero in izobrazbo. A nogomet prinaša dober zaslužek, pred njim je še velik del življenja z žogo na igralnih travnikih.

Deli s prijatelji