FINALE LIGE PRVAKOV

Enriqueju se kljub trojčku trese stolček, Xavi se je poslovil, Messi spet številka 1

Objavljeno 08. junij 2015 12.30 | Posodobljeno 08. junij 2015 12.30 | Piše: R. T.

Berlinski finale nogometne lige prvakov je potrdil, da fantastičnega obdobja Barcelone še kar ni konec.

Sobotna noč je bila spet pravljična za nogometaše Barcelone in njihove privržence. Blaugrana je upravičila vsa pričakovanja svetovne nogometne javnosti in uresničila najpogostejše napovedi, da bo v finalu lige prvakov na Olimpijskem stadionu v Berlinu pred 70.500 gledalci prepričljivo opravila z Juventusom iz Torina. Možje v rdeče-modrih dresih so v velikem slogu postavili piko na i fantastični sezoni, v kateri poznajo samo zmagoslavja, tako kot je bilo v sezoni 2008/2009, ko je bil trener Pep Guardiola. Barcelona je v svojem osmem nastopu v finalu najelitnejšega klubskega tekmovanja petič zmagala. Italijanski tekmec je padel po golih Ivana Rakitića (4. minuta), Luisa Suareza (68.) in Neymarja (97.), stari dami z Apeninskega polotoka je nekaj upanja na boljši razplet vlil le izenačujoči zadetek Alvara Morate v 55. minuti. Toda, roko na srce, Barça je bila pod berlinskim nebom boljša zasedba, res pa je, da je Juve padel po veliki bitki, zato so črno-beli lahko pokončnih glav zapustili zelenico. Katalonski nogometni stroj si je pravzaprav sam na začetku drugega polčasa otežil delo na poti do zmagoslavja. Varovanci trenerja Luisa Enriqueja so kar malce preveč prevzetno tehnicirali proti nepopustljivim Italijanom, tudi na polovici do onemoglosti forsirali značilno tiki-taka igro, v kateri ni prostora za preprosto nabijanje žoge daleč od svojih vrat. Toda ko so se otresli pritiska Juventusovega juriša, so stvari postavili na svoje mesto in briljantno zaključili privlačno predstavo.

Suarez in Rakitić zadetka v polno

Iz fantastičnega tria MSN sta tokrat zadela Suarez in Neymar, Messi ni pokazal svoje top izvedbe, je pa pripravil vse za drugi zadetek in si že zagotovil peti naslov najboljšega nogometaša leta na svetu. Omenjeni so v letošnji sezoni skupaj dosegli kar 122 zadetkov v vseh tekmovanjih. Nihče si ni mogel predstavljati, da se bo Urugvajec Suarez tako dobro in predvsem hitro prilagodil na razmere v novem klubu. Spomnimo, lani na svetovnem prvenstvu je povzročil škandal z ugrizom v ramo italijanskega branilca Giorga Chiellinija, ki je tokrat manjkal v moštvu Juventusa zaradi poškodbe. Južnoameričan je tako zaradi greha na mundialu dobil prepoved igranja do oktobra, vmes pa je iz Liverpoola prestopil v Barcelono. Njeni navijači so s strahom ugibali, kaj bo ušpičil v njihovem dvorišču. No, iz vsega skupaj se je izcimila čudovita nogometna pravljica. S svojo agresivno igro direktno proti vratom nasprotnika in izjemnim občutkom za realizacijo je dodal novo razsežnost igri evropskega prvaka.

Na svoj način je podobno prispeval še en novinec iz lanskega poletja, hrvaški vezist Ivan Rakitić, ki se je prav tako nemudoma vklopil v novo ekipo in je več kot dostojni naslednik Xavija, ki se je spektakularno poslovil. Otrok Barcelone – član Barcelone je od 11. leta starosti – je zaključil svoje poslanstvo v ljubljenem klubu, s katerim je osvojil kar 25 lovorik. Pri 35 letih se seli na priprave za nogometni pokoj v Katar, da pobere še nekaj milijonov. Poleg tega, da je za slovo še enkrat dvignil pokal z velikimi ušesi, je postavil rekord po številu nastopov v tem tekmovanju, s 151 je prehitel celo vratarja madridskega Reala Ikerja Casillasa. »Tako oditi je neverjetno, a se me že malce loteva nostalgija, saj nikoli več ne bom igral v tem moštvu. V tej tekmi smo zelo trpeli, saj je Juventus močno pritiskal, toda spet se je izkazal Leo. Ta ekipa je senzacionalna, Messi pa je neverjeten. Luis Enrique si zasluži ostati trener, tudi zato, ker je utrpel silne kritike, v resnici pa je bil naš veliki vodja. Najbolje bi bilo, da bi ostal,« je sporočil Xavi, veliki gospod v nogometnih čevljih.

Negotovost 
s trenerjem

Že na novinarski konferenci takoj po finalu je moral Enrique odgovarjati tudi na vprašanja o svoji prihodnosti v blaugrani. Januarja se je njegov položaj močno zapletel, ko je v tekmi z Real Sociedadom na klopi za rezervne igralce pustil Messija in Neymarja ter doživel poraz (0:1). Mnogi so ga že videli pri izhodnih vratih, a je ostal in hitro izboljšal predvsem odnos z Messijem, ki narekuje ozračje v klubu. »Resnica je, da ne vem, če bom nadaljeval delo v Barceloni. Za nami je težko leto, zato sem zelo hvaležen vsem ljudem, ki so verjeli vame. Nikoli si nisem mislil, da bi lahko osvojili trojček lovorik, toda vsi skupaj smo poskušali svoj posel opraviti kar najbolje,« je dejal Enrique, čigar usoda je odvisna tudi od volitev novega predsednika kluba, ki bodo to poletje. Če ne drugega, lahko medtem uživa v popolni podpori slačilnice in tudi primerjavah z Guardiolino Barcelono leta 2009. Enrique je letos dobil 50 tekem od 60, Guardiola pa je takrat od 62 tekem zmagal na 42. Pa še to: Barça je v tej sezoni mrežo ohranila nedotaknjeno na kar 33 tekmah. Branilec Gerard Pique je o tem dejal: »Sovražim primerjave. So ljudje, ki bi raje videli, da bi igrali tako kot pred leti. Toda tudi sedanja igra deluje.« Drugi veteran Andres Iniesta, sicer najučinkovitejši igralec finala, je dodal: »Oba trojčka sta posebna. Po prvem smo mislili, da nam to ne bo nikoli več uspelo. A se je vendarle zgodilo. Upam, da bo Enrique ostal z nami. Rekel nam ni ničesar nasprotnega, tako se lahko skupaj lotimo novih izzivov.«


Varljivi nadzor v igri

Juventusu ni uspelo to, kar je uspelo Barceloni. Črno-beli so doma osvojili prvenstvo in pokalno tekmovanje, zato so se prav tako nadejali trojčka. »Ko igraš proti tako odličnim igralcem, se ti sicer zdi, da imaš stvari pod nadzorom, a se na žalost vse zelo hitro obrne. Ekipa je opravila to, kar je morala, vsi igralci so pokazali karakter. Iz te tekme gremo s še več samozavesti in samozaupanja. Žal nam je, da nismo izkoristili svojih priložnosti, a moštva za to ne morem kritizirati. Fantom sem v slačilnici povedal, da so zaslužni za izjemno sezono,« je potrto govoril trener Massimiliano Allegri, ki se je na klop stare dame usedel lani poleti. Juventus je izgubil že svoj šesti finale lige prvakov oziroma starega pokala državnih prvakov, nazadnje je zmagal leta 1996, skupno ima dva naslov najboljšega na stari celini.


Buffon bo vztrajal

Legendarni vratar Juventusa in italijanske reprezentance Gianluigi Buffon se ne predaja, čeravno šteje že 37 let. V Berlinu je po svojem drugem porazu v finalu LP v dresu Juventusa napovedal, da bo branil še vsaj tri leta. »Še vedno hočem biti na tej ravni in uresničiti svoje sanje,« je dejal in pojasnil, zakaj je njegov Juve izgubil: »Bil je trenutek, desetminutno obdobje, ko smo mislili, da imamo tekmo v svojih rokah. Prav takrat smo izgubili tekmo. Nismo zmagali, a smo vsaj poskusili, dali smo vse od sebe. Menim, da je Barcelona najboljše moštvo na svetu, mi pa smo dokazali, da se lahko kosamo z njo.« V zraku je tudi vprašanje, ali je 36-letni vezist Andrea Pirlo odigral svojo zadnjo tekmo v črno-belem dresu, pa tudi, ali bo 22-letni vezist Paul Pogba zapustil Torino, saj ima cel kup ponudb. Morda je najprivlačnejša in najbogatejša tista od Reala Madrid.

 

Deli s prijatelji