POLFINALNA TEKMA

Elsner noče jokati, Vanoli na popravnem

Objavljeno 14. april 2015 14.03 | Posodobljeno 14. april 2015 14.03 | Piše: R. T.

Nogometaši danes in jutri igrajo polfinalne tekme za pokal Slovenije.

Trener Domžal Luka Elsner ni potrt po zadnjem porazu. Foto: Jure Eržen/Delo

Za nogometaše Luke Koper je napočil prvi usodni dvoboj v tej sezoni. Ker so kanarčki že v jesenskem delu sezone povsem zamočili in se preveč oddaljili od mest, ki vodijo v evropsko tekmovanje, so že takrat vse stavili na pokalno tekmovanje. Tu jih prav tako čaka izjemno težko delo, danes v prvi polfinalni tekmi ob 17. uri na Bonifiki gostijo Domžale, prihodnji teden bo povratna tekma ob Kamniški Bistrici. Povrhu so v Kopru takoj po sobotnem porazu z Mariborom (1:4) na domačem stadionu zamenjali trenerja Alena Ščulca. Na klop rumeno-modrih se je na nekakšen popravni izpit vrnil italijanski mojster neprivlačne taktike Rodolfo Vanoli, ki je oktobra moral prepustiti vodenje ekipe prav Ščulcu, svojemu pomočniku, zdaj pa se je dogovoril za sodelovanje do konca sezone. Vanolijev novi asistent je Igor Božič, ki je doslej delal s kadeti.

Če bo ta trenerska zamenjava obrodila sadove s prebojem v finale pokalnega tekmovanja, bo to šele polovica opravljenega posla. Koprčani bodo morali namreč osvojiti lovoriko, če želijo biti v novi sezoni na evropski sceni. Če bi finale izgubili proti zmagovalcu drugega polfinalnega dvoboja (Maribor – Celje, 1. tekma bo jutri ob 17. uri v Ljudskem vrtu), bodo Evropi zgolj pomahali v slovo, pa četudi bi klonili proti poznejšemu državnemu, torej dvojnemu prvaku. V tem primeru gre namreč v kvalifikacije za evropsko ligo četrtouvrščeno moštvo v državnem prvenstvu. Kot je znano, so na prvih štirih mestih z velikim naskokom Maribor, Domžale, Celje in Olimpija, Luka Koper je sedma. Koprčani bodo danes streljali z vsemi topovi, no, manjkal bo le Mitja Lotrič, ki je v zadnjem obdobju v dobri strelski formi. Prekmurec je na prisilnem počitku zaradi rumenih kartonov, se je pa zato po poškodbi vrnil odlični vezist Goran Galešić, a je vprašanje, ali je že v zadovoljivi formi.

Povsem drugačne skrbi, a enake ambicije imajo v taboru Domžal, kjer še niso preboleli nesrečnega sobotnega poraza v prvenstvenem derbiju z Olimpijo (0:1). Verjamejo, da je k temu veliko pripomogel sodnik Mitja Žganec, ki je med drugim podelil 12 rumenih kartonov in tudi rdečega domžalskemu branilcu Darku Zecu. »Borimo se proti velikim silam, ampak kljub temu gledamo le nase. Nikoli ne jokamo, zato čestitam Olimpiji za zmago. Na takšnih tekmah odločajo detajli, Olimpija jih je izkoristila, mi pa naše prevlade na igrišču nismo. Nisem razočaran, še več, mojim fantom lahko le čestitam za predstavo,« je o pomanjkanju nevtralnosti sodnikov v tekmah z Olimpijo povedal trener Domžal Luka Elsner. Po zimskem premoru ter odhodih napadalcev Joshue Parkerja in Sashe Aneffa ima njegovo moštvo največ težav prav z učinkovitostjo. Pričakovana kapitalna okrepitev Mate Eterović se za zdaj še ni izkazal kot takšen, igral je na šestih prvenstvenih tekmah (tri v začetni postavi), zadetka pa še ni dosegel. Morda bo strelsko eksplodiral v pokalnem tekmovanju.

Deli s prijatelji