ŠEF

Elsner gradi avtoriteto v zmajevem gnezdu

Objavljeno 09. september 2016 11.50 | Posodobljeno 09. september 2016 11.51 | Piše: Rok Tamše

Novi trener nogometašev Olimpije je startal s pokalno zmago, čaka ga derbi z Gorico.

Sveta trojica prenovljene Olimpije, z leve: športni direktor Nenad Protega, predsednik Milan Mandarić in trener Luka Elsner. Foto: Roman Šipić

Novi trener nogometašev Olimpije Luka Elsner je svoje poglavje v taboru zmajev začel z zmago proti tretjeligašu Turnišču v 2. krogu pokalnega tekmovanja, kjer si je z varovanci priigral uvrstitev v četrtfinale, a mu to niti najmanj ne omogoča lagodnega spanca pred nedeljskim derbijem v 8. krogu Prve lige Telekom Slovenije, ko bo v Stožicah gostovala vodilna Gorica, 34-letni strateg pa bo doživel še prvoligaški krst v vlogi trenerja Olimpije. Na prekmurski ravnici so zeleno-beli uprizorili neuspešne strelske vaje, mir v zmajevem gnezdu pa sta zagotovila strelca Blessing Eleke in novinec Leon Benko za zmago z 2:0. Če bo Elsner v skladu z napovedmi ob inavguraciji na trenerski stolček slovenskega prvaka vztrajal pri uveljavljanju postavitve 4-3-3, se lahko privrženci Olimpije nadejajo številnih golijad na tekmah svojih ljubljencev. Z zadetkom ali občutno več v korist ljubljanskega moštva. Seveda bo treba najprej skočiti in šele potem reči hop.

Mnogi spremljevalci Olimpije se sprašujejo, ali bo mladi trener Elsner, ki v trenerski karieri še ni osvojil lovorike, kot igralec pa je z Domžalami osvojil dve prvenstvi, pokal in dva superpokala, lahko uveljavil avtoriteto in pravila v zeleno-beli slačilnici. Glede na način njegovega vodenja Domžal v zadnjih treh sezonah bi mu to moralo uspeti brez večjih težav. Ob tem, da njegova strokovnost in doživljanje nogometne igre nista sporna, je zelo spreten in učinkovit tudi v komunikaciji z igralci, sodelavci in zunanjo javnostjo. Pa če kdo še tako ihtavo zagovarja tezo, da se mora dokazati zgolj z delom na igrišču, je treba upoštevati, da so sodobni trenerji mnogo več kot zgolj učitelji igralcev. Če teh lastnosti ne bi prepoznali v Elsnerju, ga predsednik Olimpije Milan Mandarić in športni direktor Nenad Protega pač ne bi povabila k sodelovanju pri izjemno ambicioznem projektu. Prav njuna brezmejna podpora članu nogometne dinastije Elsner je signal igralcem, da tako rekoč slepo sledijo novemu vodji, ki jim bo v nasprotju s predhodnikom, Italijanom Rodolfom Vanolijem, povsem jasno in nedvoumno razložil, kaj od njih zahteva. Brez dvoma bodo za morebiten kratki stik v komunikaciji in negativne posledice najprej odgovarjali igralci. Elsner je torej ta čas v Stožicah popoln vladar, čigar jadra mu ves čas z močnim vetrom polnita tako Mandarić kot Protega. Če bo to dovolj za priklic gospoda Rezultata, bomo v Ljubljani spremljali kar dolgo in pestro nogometno pravljico.

V ozadju blagodejnega opisovanja še ene začetne idile v zmajevem gnezdu pa je veliko breme rezultata tu in zdaj. Prvi cilj Olimpije je, da že v nedeljo premaga Gorico in jo zamenja na prvem mestu Prve lige Telekom Slovenije. To ne bo mačji kašelj, saj v Stožice prihaja razigrana primorska ekipa z drugim domačim trenerskim hitom Miranom Srebrničem. Če kdo tudi v tej sezoni lahko igra popolnoma sproščeno, so to prav Goričani. V igralniškem mestu so se namreč lani rešili propada, zdaj pa pod vodstvom predsednika Harija Arčona rastejo iz meseca v mesec na vseh ravneh. Prvi cilj sta finančna sanacija in stabilizacija delovanja kluba, drugi zdrava vzgoja domačih igralcev in krepitev odnosov z lokalnim okoljem in gospodarstvom, šele na tretjem mestu so tekmovalni cilji. Glede na sposobnosti Srebrniča in kakovost moštva bomo Gorico zagotovo tudi v tej sezoni spremljali v zgornjem delu lestvice, v boju za uvrstitev na evropsko sceno.

Kakšne bodo Rožmanove Domžale?

Prva tekma 8. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije je na sporedu že danes. Ob 20.15 uri bodo Domžale z novim trenerjem Simonom Rožmanom, ki je nasledil Luko Elsnerja, gostile Aluminij iz Kidričevega. Ta jo je pod vodstvom stratega Bojana Špehonje dobro zagodel že Mariboru, ki ga je 6. krogu v Ljudskem vrtu premagal z 2:0. Trener Domžal Rožman sporoča: »Navijačem obljubljam, da jim na tribunah ne bo dolgčas. Poznate me že, ko sem bil na klopi Celja, in zagotovo jim bom želel ugajati. Zavedam se, da je domžalska publika po eni strani zahtevna, po drugi pa zna ceniti pošteno delo in energijo na igrišču. Obljubljam, da bo ta vidna na vsaki tekmi.« Zanimivo je, da je kar pet nekdanjih igralcev Zavrča, ki se je preselil v drugo ligo, okrepilo vrste današnjih tekmecev. Člani Aluminija so Lovro Cvek, Nemanja Jakšić in Francesco Tahiraj, Domžale pa sta okrepila Veljko Batrović in Jure Matjašic. Preostali pari 8. kroga: Rudar – Celje (jutri ob 18.15), Luka Koper – Krško, Maribor – Radomlje (obe jutri ob 20.15), Olimpija – Gorica (v nedeljo ob 16.55) 

Tudi Rudar in Krka naprej

Ob Domžalah sta se v četrtfinale tekmovanja za pokal Slovenije uvrstila tudi Krka in velenjski Rudar. Drugoligaš iz Novega mesta je z golom Marka Brekala v 64. minuti v gosteh izločil ligaškega tekmeca Roltek Dob. Knapi iz Šaleške doline so bili boljši od Jadrana iz Dekanov z 2:1. Prihodnji teden bodo na sporedu še preostale tekme osmine finala. Pari so: Tolmin – Domžale, Krško – Celje, Kalcer Radomlje – Maribor, Luka Koper – Aluminij in Nafta 1903 – Gorica.

 

Deli s prijatelji