PRVA LIGA

Eksplozija mladega vala, Maribor dvakrat pogrnil

Objavljeno 23. september 2014 09.27 | Posodobljeno 23. september 2014 09.27 | Piše: Rok Tamše

Na prvoligaški sceni spremljamo uveljavljanje mladih nogometašev in trenerjev.

Osemnajstletni Luka Zahovič je prvi golgeter Prve lige Telekom Slovenije. Foto: Tadej Regent/Delo

Po prvi četrtini nogometnega prvenstva v Prvi ligi Telekom Slovenije (PLTS) so lahko glasnejši tisti, ki menijo, da elitno domače tekmovanje na splošno pridobiva kakovost, še bolj pa tisti, ki trdijo, da je zanimivejše kot denimo lani. Popolni hit prvenstva so Domžale, ki so v devetih tekmah oddale le dve točki (v derbiju minulega vikenda z Olimpijo), dosegle 12 zadetkov, rumeno-modri vratar Nejc Vidmar pa še sploh ni šel po žogo v svojo mrežo. Seveda bi se realisti ali pesimisti, kakor pač vzamete, lahko vprašali, ali je nekdanji dvakratni slovenski prvak res tako dober ali so preostale ekipe tako slabe. Če upoštevamo, da aktualni prvak Maribor, ki je planet zase v PLTS, vzporedno uspešno nastopa še v evropski ligi prvakov, izgubil pa je že dve tekmi (proti Celju in Domžalah v gosteh) na domači sceni, potem res ne gre podcenjevati kakovosti prvoligaške konkurence.

Tisoč gledalcev na tekmo

V tej sezoni še nismo videli derbija med Olimpijo in Mariborom, saj so ga z avgustovskega termina preložili na željo Ljubljančanov (strah pred slabim obiskom zaradi počitnic), nadomestni datum tega dvoboja v Stožicah pa še ni znan. Večni derbi privabi največ gledalcev, za zdaj pa v prvi ligi beležijo povprečno gledanost nekaj čez 1000 gledalcev na tekmo (skupno 44.590). Toda to povprečje izrazito dviguje mariborsko občinstvo, ki zvesto roma v Ljudski vrt, močnejši magnet za publiko je tudi Olimpija, a le ko gostuje. Bojkot navijaške skupine Green Dragons na domačih tekmah zmajev spada v rubriko Saj ni res, pa je. GD namreč bodrijo svoje ljubljence na gostovanjih, čeprav na čelu kluba ne morejo videti predsednika Izeta Rastoderja.

Premamiti jih ne morejo niti obetavni rezultati, saj je Olimpija ob Domžalah še edino neporaženo moštvo v tej sezoni. Zaradi uspehov Domžal je nekaj več gledalcev kot običajno na stadionu ob Kamniški Bistrici, na trenutke se predramijo tudi na Obali, kjer Luka Koper še ne izpolnjuje visokih pričakovanj z začetka sezone. Največ gledalcev je bilo v LV na tekmi med Mariborom in Gorico v 4. krogu – 5000, po uradnih podatkih pa jih je bilo najmanj na tekmi med Gorico in Celjem, ko je v novogoriški športni park prišlo le 250 ljubiteljev nogometa. Preskromen obisk tekem je zagotovo največji izziv za klube in Nogometno zvezo Slovenije. Produkt je namreč treba kar najbolje in čim bolj množično prodati, kar velja tudi za nogomet. Če za vabilo veljajo zadetki, potem s povprečjem 2,34 gola na tekmo nogometašem ni treba zardevati.

Odletel je le Vanoli

Doslej so potrpljenje s trenerjem izgubili le v Kopru, kjer je Italijana Rodolfa Vanolija po 6. krogu zamenjal njegov pomočnik, domačin Alen Ščulac. Tako sta na klopeh prvoligašev le še dva tujca, Luigi Apolloni (Gorica, 47 let) in Željko Orehovec (Zavrč, 44 let). Triinštiridesetletni Ščulac prisega na napadalnejši nogomet kot njegov bivši šef, na Bonifiki z mladim strokovnjakom postopoma pričakujejo vzpon pod vrh lestvice. Še mlajši od novega trenerja kanarčkov so Simon Rožman (Celje, 31 let), Luka Elsner (Domžale 32 let), Darko Karapetrović (Olimpija, 38 let), Jernej Javornik (Rudar, 39 let) in Ante Šimundža (Maribor, 42 let). Strateg novega prvoligaša Radomelj (osvojil je le točko) Dejan Djuranović šteje 46 let, Miloš Rus, ki vodi Krko, pa je najstarejši med vsemi strategi s 53 leti. V povprečju je torej slovenski prvoligaški trener star 37,2 leta. Mladi strategi vodijo pretežno mlada moštva, saj za izkušene kakovostne igralce primanjkuje denarja. Toda mladostni naboj, želja po uveljavljanju in domači igralci lahko pridejo prav pri pridobivanju navijačev, ki se tako lažje identificirajo s klubom.

 

V ospredju dva Luka in Nejc

Elegantni Luka Elsner prepričljivo vodi Domžalčane, prvič od začetka sezone. Na klop rumeno-modrih je sedel avgusta lani, ko je zamenjal Srba Stevana Mojsilovića. Igralcem je hitro vcepil svojo nogometno filozofijo, goji svoj način vodenja tekem ter komuniciranja z mediji. Njegov varovanec je tudi 25-letni vratar Nejc Vidmar, ki v tem prvenstvu še ni prejel zadetka, nepremagan je neverjetnih 900 minut. DP pa je zaznamoval tudi 18-letni Luka Zahovič. Napadalec Maribora je s petimi zadetki vodilni na lestvici strelcev. Vse je dosegel iz igre, na igrišču je preživel 374 minut.

 

Deli s prijatelji