LIGA PRVAKOV

Dvojno življenje gospe Borussie

Objavljeno 06. november 2014 08.22 | Posodobljeno 05. november 2014 22.03 | Piše: M. U.

Nogometni oktoberfest se je v Dortmundu v ligi prvakov raztegnil še na november.

Gospa Borussia živi dvojno življenje. Ne, ni (ne)srečno poročena in svojega moža vara z latinskim ljubimcem. Borussia spi le v eni postelji, tisti, ki je prekrita z odejo iz evropskih zvezd. Šalo na stran, dortmundski nogometni klub se je v torek z zmago s 4:1 nad turškim Galatasarayem dva kroga pred koncem iz skupine D uvrstil v osmino finala lige prvakov, v domači zvezni bundesligi pa je po desetih krogih z le sedmimi točkami na predzadnjem, 17. mestu razpredelnice. Borussia je v najslabšem ligaškem začetku klubske zgodovine zbrala toliko točk kot zadnji bremenski Werder.

Trener porurskih rumeno-črnih Jürgen Klopp je zato po dvoboju v Signal Iduna Parku hvalil prebujevalsko učinkovitost svojih varovancev, le nekaj dni po tistem, ko so v nemški ligi v bavarski prestolnici Monakovem z 1:2 padli proti Bayernu. Dortmundski žogobrcarji so z zmago nad Istanbulčani, dobili so sicer vse svoje dosedanje štiri tekme v LP, izenačili rekordni čas prebitja v naslednji krog elitnega tekmovanja, po zvezdnati predstavi v deževnem večeru pred 65.000 gledalci pa je Klopp pel hvalnice. »Sposobnost, da smo v pravem času zabili gole, me napolnjuje z izjemnim zadovoljstvom in želim si, da bi bilo tako tudi v prihodnosti. Vsi smo bili zelo nezadovoljni z našim nogometom v drugem polčasu proti Bayernu, a tokrat sem bil navdušen nad našo strukturo igre. Če se ni izšlo po taktični plati, smo to nadomestili s strastjo. Borili smo se od prve minute, bili disciplinirani in pokazali še boljšo predstavo kot v Istanbulu,« je modroval bradati trener, ki si nogometni vid ostri z očali, in opomnil na zmago s 4:0 na turških tleh. Zadnjikrat, ko so borussijevci ugnali prve štiri tekmece v skupini, je bilo v sezoni 1996/97, takrat pa so bili Porurci najboljši tudi na koncu. »Moramo spet čutiti, kako je, ko si uspešen, in graditi na tem,« je še besedno udaril Klopp.

13:1 v zadetkih

O dvoličnosti Borussie, podprvaka lige prvakov v preteklem letu in osemkratnega nemškega prvaka, pa je spregovoril tudi namestnik kapetana Marco Reus. »Vedno pravimo, da je v ligi prvakov lažje, ker moštva igrajo odprto in imamo zato več prostora za našo igro. A Galatasaray se je tokrat branil z množico igralcev, toda ustvarili smo si priložnosti in jih tudi izrabili. Iz tekme gremo z novo mero samozavesti,« je razgrnil nemški reprezentant, za katerega se zanimajo največji evropski klubi. Tak je tudi londonski Arsenal, a v skupini D-lige prvakov s sedmimi točkami za Nemci zaostaja za pet. Če pa je borussijina dama v Evropi slavila štirikrat zapored (ima tudi rekordno razliko v zadetkih v zgodovini LP po štirih krogih, 13:1), pa je v bundesligi v zadnjih dvobojih petkrat zapored morala poražena oditi z igrišča. Nič še ni bilo od njihovega ubijalskega napadalnega žogobrca. Lanski podprvaki v nedeljo gostijo drugo Borussio, tisto iz Mönchengladbacha, trenutno tretjeuvrščeno v nemški ligi, ker pa Werder s Stuttgartom igra že v soboto, lahko Kloppovi, v desetih tekmah so izgubili kar sedemkrat, noč na gospodov dan prespijo celo kot zadnji na lestvici.

 

Tudi Real že naprej

V osmino finala lige prvakov se je poleg Borussie uvrstil že madridski Real, ki je v skupini B doma, zadel je Karim Benzema, premagal Liverpool z 1:0 in ima tako kot Dortmundčani štiri zmage. Cristiano Ronaldo ni izenačil strelskega rekorda tekmovanja, 71 zadetkov nekdanjega realovca Raula, pretrgal pa se je tudi Portugalčev niz 12 tekem v vseh tekmovanjih z doseženim golom. Drugi izidi 4. kroga lige prvakov – skupina A: Juventus : Olympiakos 3:2 (1:1), Malmö : Atletico Madrid 0:2 (0:1); skupina B: Basel : Ludogorec 4:0 (2:0); skupina C: Zenit : Bayer Leverkusen 1:2 (0:0), Benfica : Monaco 1:0 (0:0); skupina D: Borussia Dortmund : Galatasaray 4:1 (1:0), Arsenal : Anderlecht 3:3 (2:0).

 

Deli s prijatelji