1. SNL

Domžale z Vidmarjem klonile, Mariborčane izdala psiha

Objavljeno 29. september 2014 10.22 | Posodobljeno 29. september 2014 10.22 | Piše: Rok Tamše

V 11. krogu nogometnega prvenstva prekinjen niz nepremaganosti Domžal in Nejca Vidmarja.

Miha Zajc je navijače Olimpije razveselil z evrogolom proti Luki Koper. Foto: Igor Zaplatil

Zgodilo se je tudi to! Nogometaši Domžal so naposled kapitulirali pred tekmecem v tej sezoni Prve lige Telekom Slovenije. Četa trenerja Luke Elsnerja kar deset tekem ni doživela poraza, v teh dvobojih rumeno-modri celo sploh niso prejeli zadetka. Potem pa je prišla nesrečna 13. minuta tekme s Celjani na Areni Petrol, ko je moral vratar Nejc Vidmar po 1002 minutah vendarle po žogo v svojo mrežo. »Dobili smo lepo lekcijo, kako ne smemo igrati, in prav nič ni narobe, da se je zgodil ta poraz. Tekma je bila zelo poučna in prepričan sem, da bomo znali v pripravi na obračun z Zavrčem stvari obrniti in se vrniti k starim principom delovanja. Ne smemo pa tega poraza vzeti kot tragedijo, ker to ni. Če po zmagah nismo na ves glas kričali od veselja, tudi po porazu ne bomo predolgo jokali, ker nima smisla. Borimo se na dolgi rok. Dobili smo udarec, vendar smo jih sposobni zdržati še veliko več, preden bomo padli na tla. Že v ponedeljek bomo začeli pisati nov list,« trener Luka Elsner po porazu v mestu ob Savinji ni zagnal vika in krika, saj je povsem logično in pričakovano, da se bo tako izjemni niz tekem enkrat prekinil. »Ti dve seriji ne bosta nikoli pozabljeni. Tudi ta poraz ni tako boleč, da bi izničil vrednost uspeha. Fantje se zavedajo, da so do današnje tekme pokazali ogromno, in ena tekma tega niti slučajno ne more pokvariti. Tudi najboljšim se dogajajo takšne tekme, in če bomo imeli le eno takšno na enajst krogov, bomo zelo zadovoljni. Pomembna je reakcija na ta poraz in prepričan sem, da bomo v naših značajih našli moč, da ga uspešno prebrodimo,« pesimist ostaja 32-letni trener Domžal. Sicer bi Celjani lahko zmagali še z večjo razliko, a je po strelu Benjamina Verbiča žoga zadela prečko, Valon Ahmedi pa jo je po kazenskem strelu poslal čez domžalska vrata. »Občutki po zmagi so čudoviti. Rad bi čestital fantom za zrelo igro, s katero smo bili v vseh pogledih boljši nasprotnik,« je dejal trener gostiteljev Simon Rožman.

Preskromni vijolični

Na stadionu vodilnega moštva, ki je izgubilo prvo tekmo na Štajerskem, pa je pri novincu Radomljah gostoval prvak Maribor. Zadnjeuvrščeno moštvo na prvenstveni lestvici je neprijetno presenetilo udeleženca lige prvakov. Varovanci trenerja Dejana Djuranovića so igrali na krilih uspehov z zadnjih dveh tekem, ko so z gostovanj pri Krki in Luki Koper prinesli kar štiri točke. Okrepljena samozavest jim je resnično dala krila v boju z vijoličnimi, ki niso igrali v najmočnejši postavi. Agim Ibraimi, Mitja Viler, Petar Stojanović in Amir Dervišević sploh niso bili v moštvu, Aleš Mertelj je obsedel na klopi, Marcos Tavares, Luka Zahovič in Sintayehu Sallalich pa so stopili na igrišče v drugem polčasu, a niti oni niso mogli prispevati k zmagi. Videlo se je, da so bili Mariborčani z mislimi že na jutrišnjem obračunu lige prvakov s Schalkejem v Gelsenkirchnu. Kljub vsemu trudu strokovnega vodstva pri pripravi na tekmo z Radomljami je za igralce misija nemogoče, da bi povsem odklopili bližnji evropski spektakel na Auf Schalke Areni.

Po tekmi je športni direktor Zlatko Zahovič sicer dajal vtis, da je vse pod nadzorom, v njem pa je zagotovo gorelo. »Imamo točko več. Gremo naprej,« je pragmatično sklenil, čeprav mu ni bilo vseeno, ker Maribor ni upravičil vloge favorita v tem dvoboju. »Radomlje so igrale odlično v obrambi, z ogromno energije in teka. Bili smo boljši, si ustvarili nekaj priložnosti, tekmeci pa so se rešili tudi z izbijanjem žoge z golove črte. Zgodi se takšna tekma, ko žoga ne gre v gol. Ni razloga za negativne zadeve, gledamo pozitivno naprej,« je bil jedrnat trener prvaka Ante Šimundža, ki je vsekakor veliko več pričakoval predvsem od napadalcev Jean-Philippa Mendyja in Davida Bitona. Rezervista sta se proti radomeljski obrambi vse preveč zapletala, izgubljala žoge, napačno podajala, okvir tekmečevih vrat pa je bil zanju vedno znova preoddaljena tarča. Šimundža je vseeno poudaril: »Ta neodločeni rezultat nima nikakršnega vpliva na dogajanje, ki sledi. V glavah se bo treba pripraviti na hitrejši nivo, na hitrejše igrišče. Fantje so dovolj profesionalni, da vedo, kako naprej.«

Medtem se je Olimpija, ki bo v prihodnjem krogu gostovala v Ljudskem vrtu, s kar štirimi zadetki znesla nad oslabljenim moštvom Luke Koper, ki je doživelo že tretji zaporedni poraz. Miha Zajc je odprl golijado s pravim evrogolom s kakšnih 25 metrov že v 12. minuti, potem pa je bilo za zmaje precej lažje. »Ni bilo lahko po sredinem porazu, saj smo bili tako kot v Domžalah boljši od nasprotnika, a žoga ni želela v mrežo. Tokrat se je zgodilo ravno obratno. Vse svoje priložnosti smo izkoristili v pravem trenutku in s tem onemogočili nasprotnika, da razvije svojo igro,« je dejal trener Darko Karapetrović, ki svoje fante že pripravlja na sobotni obračun z Mariborom.

Omladič in Zahovič na vrhu lestvice strelcev

Izidi 11. kroga Prve lige Telekom Slovenije – Olimpija : Luka Koper 4:0 (600 gledalcev; Miha Zajc 12., Andraž Šporar 45., Aris Zarifović 66., Nik Omladič 89. – 11m), Celje : Domžale 2:0 (900 gledalcev; Mislav Oršić 13., Sunny Omoregie 21.; rdeči karton za Nejca Skubica v 83. minuti pri Domžalah), Kalcer Radomlje : Maribor 0:0 (400 gledalcev), Zavrč : Rudar 1:0 (700 gledalcev; Robert Brdar 53.), Gorica – Krka (danes ob 16. uri). Vrsti red strelcev: Luka Zahovič (Maribor) in Nik Omladič (Olimpija) po 5 golov, Sunny Omoregie (Celje) 4. Pari 12. kroga: Domžale – Zavrč (v soboto ob 16. uri), Luka Koper – Gorica (v soboto ob 18. uri), Rudar – Radomlje (v soboto ob 18. uri), Maribor – Olimpija (v soboto ob 20.05), Krka – Celje (v nedeljo ob 15. uri).

Milanič začel s porazom

Darko Milanič, ki je prejšnji teden zapustil avstrijskega prvoligaša Sturm in sedel na klop angleškega drugoligaša Leeds Uniteda, je otoško obdobje svoje trenerske kariere začel s porazom. Leeds je na gostovanju izgubil proti Brentfordu z 0:2. Milaničevo moštvo je po devetih krogih na 13. mestu lestvice s 13 točkami, championship šteje 24 klubov.

Deli s prijatelji