SPOPAD BIVŠIH SODELAVCEV

Domžale s turbo ritmom nad kaotično Olimpijo

Objavljeno 28. oktober 2016 14.15 | Posodobljeno 28. oktober 2016 14.15 | Piše: Rok Tamše

Ljubitelji nogometa nestrpno čakajo na sobotni derbi Ljubljanske kotline.

Simon Rožman, levo, in Luka Elsner sta bila do 8. kroga sodelavca, odtlej sta tekmeca.
 Foto: Jure Eržen

LJUBLJANA – To, da so si nogometaši Olimpije in Domžal med tednom priigrali napredovanje v polfinale tekmovanja za pokal Slovenije, bo jutri, v soboto, veljalo kaj malo ali skorajda nič. Zeleno-beli in rumeno-modri se bodo namreč v 15. krogu Prve lige Telekom Slovenije ob 20.15 udarili za prvenstvene točke. Olimpija išče pot iz krize, v zadnjih dveh krogih je iz rok izpustila kar pet točk, še najbolj boleč je bil poraz z Mariborom v Stožicah. Po neodločenem izidu z Rudarjem v Velenju zadnji vikend je za zmaje sledil še sestop z vodilnega položaja na lestvici. To je bila idealna okoliščina za predsednika kluba Milana Mandarića, da srbskemu menedžerju Ranku Stojiću znova dodeli funkcijo v ljubljanskem klubu, tokrat je splezal do podpredsedniškega položaja. Vse to je na glavo obrnilo Mandarićeve besede in predstavljeno strategijo ob poletnem prihodu športnega direktorja Nenada Protege, ki je zdaj tako rekoč odveč in praktično za odstrel, čeprav mu uradno ponujajo vodenje akademije mladih selekcij. Res bi bilo presenetljivo, če bi Protega v izrazito podrejeni vlogi sprejel španovijo s Stojićem, ki se je lansko jesen izkazal z rovarjenjem po slačilnici in stalnim rezanjem veje, na kateri je sedel uspešni trener Marijan Pušnik. Ko mu je uspelo s svojimi spletkami pri sedanjem trenerju splitskega Hajduka, je na klop pripeljal beograjskega prijatelja Marka Nikolića, a sta menda pretiravala s srbskimi posli tudi za Mandarićev okus, zato se je veliki šef iz Amerike aprila odrekel obema. No, nogometna romanca s Stojićem, ki vendarle trguje z igralci, šelestenje evrskih bankovcev pa je pomembno in privlačno, je ostala živa. Tako je trener Luka Elsner, hočeš nočeš, dobil novega prisilnega svetovalca, ki nadvse rad opravlja tudi trenerske naloge. Ni kaj, v slačilnici zmajev se obetajo pravi filmski zasuki. Če kdaj, bodo igralci na veliki preizkušnji vseh vrst prav v prihodnjem obdobju, Elsner pa se bo lahko z nostalgijo spominjal mirnega ustvarjanja v soseščini.

Medtem v Domžalah vlada prava idila v medsebojnih odnosih. Trener Simon Rožman, ki je v 8. krogu nasledil prav Elsnerja, je v slačilnico ob Kamniški Bistrici prinesel novo nogometno filozofijo, ki stavi na napadalni nogomet visokega ritma, tudi za ceno rezultata. Ta je za zdaj odličen: ob napredovanju v polfinale pokala Slovenije so Domžale na zadnjih sedmih prvenstvenih tekmah petkrat zmagale in dvakrat izgubile. V tem obdobju je Elsner na klopi Olimpije petkrat zmagal ter po enkrat remiziral in izgubil. S to pomembno razliko, da Rožman žanje pohvale za doslej narejeno v projektu, kjer je vrh tretje mesto, Elsner pa je tarča kritik zaradi neprepoznavne igre in mučenja proti vsakemu nasprotniku ter izgube vodilne pozicije na lestvici PLTS. No, zadnja pokalna zmaga proti Aluminiju v Kidričevem bi morda znala biti znanilec učinkovitejše Olimpije. Prav to bodo morali zmaji potrditi proti poletnim sosedom, ki bodo tudi v Stožicah napadli podobno brezkompromisno, kot so to storili v 12. krogu, ko so imeli Maribor v Ljudskem vrtu v šahu 50. minut, potem pa se jim je zgodil čudežni Marcos Tavares z dvema goloma. Takrat je Rožman sporočil: »Danes 50 minut, prihodnjič 60, potem 70 in tako naprej...« Zanimivo bo videti, v kakšnem ritmu in koliko časa bodo njegovi fantje jutri zdržali proti Olimpiji.

Pari 15. kroga: Celje – Krško (jutri ob 15. uri), Olimpija – Domžale (jutri ob 20.15), Aluminij – Maribor (v nedeljo ob 14. uri), Radomlje – Luka Koper (v nedeljo ob 16. uri), Gorica – Rudar (v nedeljo ob 18. uri).

 

Deli s prijatelji