NOGOMET

»Domžale najboljše za razvoj igralca«

Objavljeno 10. avgust 2017 10.20 | Posodobljeno 10. avgust 2017 10.21 | Piše: Drago Perko

Nejc Skubic po menjavi trenerja in sistema optimistično v novo poglavje.

Nejc Skubic se je dobro znašel v Turčiji. Foto: FC Konyaspor

LJUBLJANA –Ni lepšega kot sezono začeti z lovoriko oziroma tako, kot si sklenil minulo. Če kdo to ve, potem slovenski nogometni reprezentant Nejc Skubic zagotovo. V minuli sezoni je postal turški pokalni prvak, pred dnevi pa je prišel do superpokala. Njegov Konyaspor je z 2:1 odpravil Bešiktaš, za nameček pa je bil naše gore nogometaš strelec odločilnega gola. »Seveda je dober občutek,« je dejal Nejc, ko smo ga poklicali v Turčijo, kjer še podoživlja zadnji uspeh, h kateremu je prispeval pomemben delež. V 90. minuti je hladnokrvno zadel z 11-metrovke. »Pred tekmo se določi, kdo bo streljal. Ker prvega strelca ni bilo v ekipi, sem pograbil žogo in se odločil, da bom streljal. Soigralci na klopi so rekli trenerju, naj mi to prepusti. Čutil sem, da ne morem zgrešiti. Ostal sem zbran, žoga pa je končala v mreži. Vendar nisem vedel, da je bilo tekme skorajda konec. Mislil sem, da je za nami dobrih 80 minut,« pove Nejc, ki je v zadnjih trenutkih tekme odbil še zadnji napad Bešiktaša in slavje se je lahko začelo. »Pretiranega časa skorajda ni bilo. Vesel sem, ker je bilo z nami vnovič veliko navijačev, ki jim ti uspehi pomenijo ogromno. Mi smo po koncu tekme s čarterskim poletom že odpotovali domov. Naslednji dan smo bili prosti, misli pa že pri začetku nove sezone,« umirjeno nadaljuje Skubic.

Nov trener, nov sistem

Naslov je za klub iz centralne Anatolije zelo pomemben. Ekipa je doživela precej sprememb. Na klop je sedel Mustafa Reşit Akçay, ki je nadomestil Aykuta Kocamana. »Menim, da smo se kar dobro ujeli. Tudi nov sistem deluje dobro, to se je pokazalo tudi v superpokalu. Naslov je dokaz, da je pot prava,« meni Skubic. Če je še lani s soigralci po odvzeti žogi tekmecu postopoma gradil napade, je danes drugače. Novi strateg želi več igre ena na ena, napadi se zaključujejo hitro, ne manjka nasprotnih napadov, tekmece poskušajo zmesti s presingom. Skubic je s svojo vlogo zadovoljen, minute si je priboril, na svojem delovnem mestu pa je dobil tudi konkurenco. A si s tem ne beli glave. To ga še dodatno spodbuja. Sezona bo naporna, začenja se jutri, ko bo na sporedu 1. tekma jubilejne 60. sezone elitne turške lige. Skubičevi bodo v nedeljo gostovali pri Trabzonsporu. »Ekipe so se okrepile. Tudi mi, imamo dobro moštvo. Morda ne ravno za naslov prvaka, a za mesta med vodilno šesterico zagotovo,« napoveduje Skubic, ki s soigralci po navadi na tekme potuje s čarterskimi poleti, da ne izgubljajo časa in energije s prestopanjem.

Ve, zakaj je prišel

»Odhod v Turčijo je bila moja najboljša poteza v karieri,« meni Skubic, ki je že več kot leto dni na tem koncu sveta. Navadil se je tudi na življenje v drugi kulturi. »Ljudje me imajo radi, nogometaše prepoznavajo na ulici. Malce drugače je kot v Sloveniji,« dodaja Nejc, ki prosti čas nameni počitku. Če je kakšen dan več prost, se s soigralci odpravijo do Istanbula ali Ankare. A to bolj redko. »V Turčiji sem zaradi nogometa, ne pa da bi hodil naokoli. Osredotočen sem na svoj poklic,« doda v maniri pravega profesionalca. Nad njegovo kariero bdi Denis Selimovič, pogodba s Konyasporom pa velja še dve leti. 

Hvali Domžale

Nejc pove, da pozorno spremlja tudi razmere v slovenskem nogometu. »Vesel sem, ko vidim, kaj so naredile moje Domžale, ki so vnovič potrdile, da delajo preudarno in načrtno. Jasne smernice imajo, klub pa se gradi. Njihovi uspehi niso z danes na jutri. Ponavljam, kar večkrat povem: Domžale so najboljši klub za razvoj igralca! Maribor pa je klub, ki dela rezultat in skrbi za prepoznavnost slovenskega nogometa na tujem,« še sklene slovenski reprezentant.

 

Deli s prijatelji