DRŽAVNO PRVENSTVO

Domžale morajo pribiti le še piko na evropski i

Objavljeno 23. maj 2015 11.12 | Posodobljeno 23. maj 2015 11.12 | Piše: R. T.

Rumeno-modri z zmago proti zadnjeuvrščenim Radomljam potrjujejo uvrstitev v Evropo.

Zmagoslavje nogometašev Luke Koper v pokalnem finalu se še ni poleglo, karavana prvoligašev pa nadaljuje državno prvenstvo, na programu sta samo še dva kroga. Maribor je že ustoličen prvak, Radomlje zanesljivi potnik v drugo ligo, Gorica pa bo igrala v dodatnih kvalifikacijah proti predvidoma drugouvrščenemu drugoligašu, da bi ohranila članstvo v Prvi ligi Telekom Slovenije. Tudi mesta v evropskem prostoru so že razdeljena, čeprav skrajno sramežljiva teorija še živi za Olimpijo, da bi si priborila uvrstitev v kvalifikacije za evropsko ligo.

Ljubljančani namreč za tretjeuvrščenimi Domžalami zaostajajo za štiri točke, torej bi jih lahko prehiteli, če bi ga rumeno-modri pošteno polomili v finišu prvenstva. To pa je iluzorno pričakovati, saj Domžale danes v občinskem derbiju gostijo že odpisane Radomlje, v zadnjem krogu prihodnjo soboto pa bodo gostovale prav pri zmajih. »Nasprotnik ne bo igral navadne tekme, ampak občinski derbi. Radomlje so v Celju do zadnjih minut držale izid 2:2. Čeprav imajo malo točk, so še marsikateri drugi ekipi v ligi povzročile ogromno težav. Na več tekmah je bila slika povsem drugačna, kot jo kaže lestvica. Nasprotnika jemljemo skrajno resno. Kljub temu je tekma za nas preveč pomembna, da bi lahko nasprotnik predstavljal večji faktor na poti do uspeha,« je realen domžalski strateg Luka Elsner. Medtem novi, začasni šef Olimpije Aleksandar Radosavljević pred zadnjima tekmama klavrne sezone napoveduje: »Poznam tako dobre kot tudi manj dobre lastnosti te ekipe, bomo pa storili vse, kar je v naši moči, da se od iztekajoče se sezone poslovimo s pozitivnim rezultatom. Zavrč je zagotovo dobro moštvo, še posebno so nevarni na domačem igrišču. Vendar bo vse odvisno od našega pristopa, ki mora biti na najvišji ravni. Želimo odigrati kakovostno srečanje.« Med tednom odstavljeni Darko Karapetrović je bil že osmi trener novodobne Olimpije od julija 2009, ko se je vrnila v prvo ligo; prej so bili na klopi Branko Oblak, Robert Pevnik, Safet Hadžić, Dušan Kosič, Bojan Prašnikar, Ermin Šiljak in Andrej Razdrh. Samo Kosič in Razdrh sta zdržala več kot eno leto. Kje je kompas, se sprašujejo privrženci edinega ljubljanskega prvoligaša, ki bo drugo leto zapored ostal brez nastopa na evropski sceni.

Povsem drugače je v vrstah šampionskega Maribora, kjer je trener Ante Šimundža včeraj ekspresno zavrnil ponudbo splitskega Hajduka, naj sede na njihovo klop. »Bil sem presenečen ob ideji, da bi zamenjal klub, saj so moje misli le pri Mariboru. Razmišljam le o zadnjih dveh tekmah v letošnjem prvenstvu in pripravah na novo sezono, ko bomo želeli biti še hitrejši, močnejši. Želje so eno, realnost je pa drugo. V nobenem trenutku nisem razmišljal o tem, da bi zapustil položaj trenerja Maribora. Imamo dovolj dela, ambicij, prostora za napredovanje. Naloga še ni opravljena,« je sporočil Šimundža.

Deli s prijatelji