DVOJNO SLOVO

Domači spektakel daje krila za evropski izziv

Objavljeno 08. julij 2015 14.12 | Posodobljeno 08. julij 2015 14.12 | Piše: R. T.

V Celju so se spektakularno poslovili od Sebastjana Gobca in Benjamina Verbiča.

Predsednik nogometašev Celja dr. Stevan Đorđević se je zahvalil Sebastjanu Gobcu in Benjaminu Verbiču za prispevek klubu. Foto: nk-celje.si

CELJE – Celjskim nogometašem se na uvodu v novo sezono dogaja kot še nikoli doslej. V četrtek so pred rekordnimi 4900 gledalci na Areni Petrol odigrali prvo tekmo prvega kroga kvalifikacij za evropsko ligo proti favoriziranemu Slasku iz Wroclawa in izgubili z 1:0. Že v ponedeljek so imeli na domačem stadionu novega uglednega gosta, saj je celjsko moštvo igralo prijateljsko tekmo proti danskemu Københavnu, kjer svojo kariero nadaljuje prvi igralec Prve lige Telekom Slovenije v prejšnji sezoni Benjamin Verbič. Ni pa se poslovil samo on, saj je bogato kariero končal dolgoletni kapetan Celja Sebastjan Gobec, ki je tudi rekorder po številu odigranih tekem v elitni slovenski ligi (488). V rumeno-modrem dresu je igral kar 17 sezon, vmes je bil le kratek čas v Belgiji, odigral pa je tudi dve tekmi za slovensko reprezentanco. Petintridesetletni Gobec je odigral še zadnjih 18 minut v ljubljenem dresu s številko 18, potem je sledilo čustveno slovo od dvatisočglave množice. Predsednik kluba dr. Stevan Đorđević je ob navdušenju vse bolj nogometu predanega celjskega občinstva napovedal, da bodo upokojili tudi dres s številko 18. Medtem ko Gobec ostaja v klubu kot odgovoren za logistiko, je premiero v dresu novega kluba v domačem kraju doživel 21-letni Verbič, ki je z odličnimi predstavami v dresu Celja v minuli sezoni privabil mnoge snubce. Tokrat je z novimi soigralci solidno odigral 65 minut tekme, ki se je končala z izidom 1:1 (strelca Karlo Težak in Nicolai Jørgensen).

Krško dopolnjuje moštvo

Kar se tiče okrepitev, ne počivajo niti v Krškem. Pri novincu v Prvi ligi Telekom Slovenije so nazadnje v svojih vrstah pozdravili 23-letnega defenzivnega vezista Rhemo Obeda, ki je zrasel v mladinski šoli slovitega Arsenala iz Londona, zadnjo sezono pa je igral za angleškega nižjeligaša Sheffield. Že prej so Krško okrepili Enes RujovićLuka Volarič in Tim Čeh.

Nova evropska preizkušnja že jutri

Po čustveno nabitem ponedeljkovem dogajanju varovance trenerja Simona Rožmana že danes čaka pot na Poljsko na povratno tekmo s Slaskom v kvalifikacijah za evropsko ligo. »Pred povratno tekmo je še vse odprto, tudi na Poljskem imamo svoje možnosti, tako da verjamem, da je pred nami še zanimivih devetdeset minut,« meni Rožman in upa na sproščenost svojih fantov in pridobljene izkušnje iz zadnjih dveh preizkušenj. V podobni vlogi kot Celjani so Domžalčani, ki so prejšnji teden prav tako klonili doma proti Čukaričkemu z 1:0. Četa trenerja Luke Elsnerja še odločneje napoveduje povsem drugačen obraz na jutrišnji povratni tekmi v Beogradu. V četrtek se je z obranjeno enajstmetrovko in drugimi posredovanji izkazal Nejc Vidmar, ki sporoča: »Verjamem v napredovanje in v Beograd zagotovo ne gremo le nastopit. Recept je povsem preprost. Doseči moramo gol več od nasprotnika. V Beogradu moramo zmagati, saj vse drugo ne šteje nič. Načrt bo pripravilo strokovno vodstvo, mi pa ga bomo morali na igrišču uresničiti. V tekmo ne bomo šli preračunljivo, šteje le zmaga in narediti moramo vse, da jo na koncu tudi dosežemo.«

Precej boljše izhodišče ima Luka Koper, ki je na Islandiji premagala Vikingur z 1:0, v nedeljo pa je sledil nov vrhunec z zmago proti Mariboru v tekmi za superpokal. Kanarčki se niso prepustili sladkosti slavja, saj želijo zaokrožiti fantastičen teden z uvrstitvijo v drugi krog kvalifikacij za evropsko ligo. Ker vse bolj izkušeni in boljši kot v prejšnji sezoni jezdijo na zelo ambicioznem valu, lahko jutri pričakujemo novo taktično prepričljivo predstavo na pregreti Bonifiki. 

Ricardo da Silva med zmaji

Pri ljubljanski Olimpiji so podpisali triletno pogodbo z 22-letnim portugalskim vezistom Ricardom Alvesom Colehom da Silvo, ki je zadnjih šest mesecev igral za romuski Rapid iz Bukarešte, kjer pa je naletel na slabe razmere za svoj nogometni razvoj. Nekdanji član mladih selekcij Portugalske – pred dvema letoma je igral na svetovnem prvenstvu reprezentanc do 20 let – upa, da bo v Ljubljani našel odskočno desko za prestop v katerega izmed večjih evropskih klubov. Pred tem je generalni direktor Olimpije Ranko Stojič sklenil dogovore z Aljažem KreflomDenisom Klinarjem (oba iz velenjskega Rudarja), Davidom Tijanićem in Rokom Vodiškom (oba člana mlajših selekcij). 

 

Deli s prijatelji