SELEKTOR

Dobrodošel doma, Srečko Nacionale

Objavljeno 02. januar 2013 10.47 | Posodobljeno 01. januar 2013 21.18 | Piše: Rok Tamše

Na čelo slovenske nogometne reprezentance se je po desetih letih in pol vrnil tvorec največjih uspehov.

Srečko Katanec se na čelo slovenske reprezentance vrača po dobrem desetletju (foto: Reuters).

LJUBLJANA – Brez dvoma bi bilo nadvse zanimivo slišati pogovor med Srečkom Katancem in predsednikom NZS Aleksandrom Čeferinom na zadnji dan starega leta, ko sta še petič sedla za isto mizo. Saga o iskanju novega selektorja članske reprezentance je namreč po 22 dneh dosegla vrhunec, ta pa je ponujal bodisi odrešitev bodisi nov zaplet. Toda Srečko Nacionale je vendarle dahnil usodni da, ko je slišal še zadnje Čeferinove argumente. V najdaljšo in najbolj noro noč so se lahko navijači podali z dodatnim razlogom za veselje.

»Morda rezultati ne bodo takoj po našem okusu, toda v slačilnici in okrog reprezentance bo spet red. Imeli bomo prvih 11, točno se bo vedelo, kaj kdo počne in za kaj odgovarja,« je odločitev 49-letnega trenerja, ki je Slovenijo vodil na EP 2000 v Belgiji in na Nizozemskem ter na svetovnem prvenstvu 2002 v Južni Koreji in na Japonskem, komentiral eden najbolj izkušenih nogometnih delavcev na sončni strani Alp, ki želi ostati neimenovan. Da je Katanec z odgovorom čakal povsem do konca leta, lahko verjetno pripišemo njegovemu čakanju na nesramno bogato ponudbo iz tujine. Ker takšne očitno ni bilo, je sprejel nov izziv s slovensko izbrano vrsto, kjer bo plačilo precej skromnejše. Mesečna plača bivšega selektorja Slaviše Stojanovića se je vrtela okoli 12.000 evrov, če pa si dovolimo ugibanja okrog Katančeve plače, bi lahko ta znašala še enkrat več ali vsaj okroglih 20 tisočakov, če upoštevamo denarne zmožnosti Nogometne zveze Slovenije. Seveda je lahko končna vsota, ki jo bo prejel Ljubljančan v svojem drugem mandatu na klopi nacionalnega moštva v primeru uspehov (posamične zmage v kvalifikacijah in uvrstitev na veliko tekmovanje), znatno višja.

Prva tekma že 6. februarja v Kopru

Toda bolj kot Katančeva plača bo zanimiv izbor njegovih pomočnikov, igralcev in modela igre. Podrobnosti o prvih bomo verjetno izvedeli že v petek, ko bo po formalni potrditvi izvršnega odbora NZS novi selektor prisoten na novinarski konferenci. Presenečeni bi bili, če v Srečkovem štabu ne bi bilo Aleša Čeha, Željka Milinoviča in Nihada Pejkovića. Kadrovska uganka bo vsaj v prvi etapi aktualna do objave seznama nogometašev za prijateljsko tekmo z reprezentanco Bosne in Hercegovine 6. februarja na stadionu Bonifika v Kopru. O modelu igre bomo razpravljali ob kvalifikacijskih dvobojih.

Ne bomo brcnili v temo, če zapišemo, da bo Bonifika za prvi dvoboj priljubljenega povratnika pod državno zastavo v hipu razprodana. Katanec namreč s svojim prihodom mobilizira slovensko nogometno srenjo, glasne simpatije, ki jih je izrekel tudi športni direktor Maribora Zlatko Zahovič, pa izražajo upanje, da bodo vsi akterji domače nogometne scene na reprezentančni ravni dihali enotno, za iste cilje.

Deli s prijatelji