GLASOVANJE

Do azijskega nogometnega šefa z rokometnim izidom

Objavljeno 02. maj 2013 11.39 | Posodobljeno 02. maj 2013 11.39 | Piše: D. P., STA

Tako kot njegovega predhodnika tudi bahrajnskega šejka bremeni preteklost, saj je tarča kritik nevladnih organizacij za človekove pravice.

Sepp Blatter.

KUALA LUMPUR – Bahrajnski šejk Salman bin Ebrahim al Khalifa je novi predsednik Azijske nogometne zveze (AFC). Na stolčku bo nasledil Katarca Mohameda bin Hammama, ki je lani odstopil z vseh funkcij v športu pod bremenom očitkov podkupovalne afere in finančnih nepravilnosti, zaradi katerih si je prislužil začasno prepoved ukvarjanja s športom.

28 : 18

Ker je bil Katarec tudi član izvršnega odbora Mednarodne nogometne zveze (Fifa), so delegati na skupščini v malezijskem Kuala Lumpurju izbirali tudi novega azijskega člana v tem telesu svetovne nogometne organizacije.

Na to mesto je bil izvoljen šejk Salman, ki je prejel 28 glasov, deset več od edinega protikandidata Katarca Hassana al Thawadija. Enako prepričljivo je bahrajnski šejk zmagal v glasovanju za predsednika azijske zveze, saj je že v prvem krogu prejel zadostno večino, to je 33 glasov od 46 mogočih. Njegova protikandidata sta bila podpredsednik azijske zveze Yousef al Serkal iz Združenih arabskih Emiratov in Worawi Makudi iz Tajlanda, sicer član izvršnega odbora Fife.

Do leta 2015

Tako kot njegovega predhodnika tudi bahrajnskega šejka bremeni preteklost, saj je tarča kritik nevladnih organizacij za človekove pravice, da je v domačem Bahrajnu vodil politično čistko proti nogometašem in športnim funkcionarjem med prodemokratičnimi protesti leta 2011. Šejk Salman je bil izvoljen za skrajšan mandat do leta 2015, ko bi se mandat iztekel bin Hammamu, če ne bi odstopil.
 

Deli s prijatelji