KAZEN

Dinamov bes 
zaradi 
idiotske 
kazni

Objavljeno 29. november 2015 10.16 | Posodobljeno 29. november 2015 10.18 | Piše: Marko Uršič

Evropska nogometna zveza je nogometašu Dinama Arijanu Ademiju zaradi dopinga odredila kar štiriletno kazen. Ta je najvišja v žogobrcarski zgodovini, zato je Hrvaška na nogah.

Arijan Ademi na zloglasni tekmi z Arsenalom. Foto: index.hr

Dopinški svet je čuden in poln protislovij. Hrvaška javnost je na nogah, saj je nogometaš zagrebškega Dinama Arijan Ademi zaradi jemanja prepovedanih poživil dobil najvišjo kazen v zgodovini, štiriletno. Pri nekdanjem hrvaškem, zdaj pa makedonskem reprezentantu so našli anabolični steroid stanozolol, kot pri zloglasnem sprinterju Benu Johnsonu. Kanadčanu so zaradi dopinga 1988. na olimpijadi v Seulu odvzeli zlato. Stanozolol najpogosteje uporabljajo dvigovalci uteži.

Ponižanje

»Niti v najhujšem primeru nismo pričakovali tako visoke kazni. Idiotsko. To je ponižanje in izživljanje nad majhnimi klubi. Kakšna pa bi bila, če bi šlo denimo za igralca Arsenala, Manchester Uniteda ali Bayerna? Dokazano je, da je vzel okuženo dopolnilo prehrani, zato je kar štiriletna prepoved res nesmiselna. Smo v šoku, pritožili se bomo na Mednarodno športno razsodišče,« besni trener Dinama Zoran Mamić.

Ademija so pred usodno kontrolo preverili že šestkrat, a ni bil nikoli pozitiven. Štiriletna kazen, izrekla jo je Evropska nogometna zveza, je sicer najvišja možna. Romun Adrian Mutu je na primer zaradi kokaina dobil le sedem mesecev prepovedi igranja, Rio Ferdinand pa osem, ker se je izognil dopinški kontroli. No, Ademijev izvirni greh prihaja s tekme 1. kroga lige prvakov med Dinamom in Arsenalom 16. septembra na maksimirskem stadionu. Gostitelji so obračun dobili z 2:1, to pa so tudi edine točke, ki jih je Dinamo osvojil v letošnji ligi prvakov. Ademi je padel ravno na kontroli prepovedanih poživil po tej tekmi. Ne preseneča, da to jezi trenerja takrat poraženega londonskega kluba Arsena Wengerja. Zmaga zagrebških plavih namreč ostaja, saj bi za birokratsko določitev zmagoslavja za Arsenal morala biti dopinško pozitivna dva igralca.

Le amatersko

Ademi, rojen v Šibeniku, zdaj poklicno ne sme igrati nogometa niti vaditi s prvim moštvom Dinama; vse do 20. novembra 2019. Takrat bo imel 28 let. Zvezni igralec lahko med trajanjem kazni žogo brca le v četrti ligi, ki je amaterska. Zanimivo, da je Arijan Ademi bratranec nogometaša Maribora Agima Ibraimija. »Z besedami se ne da opisati, kako se počutim. Nisem kriv, vem, da nisem storil ničesar napačnega. Kazen je res huda,« pravi obsojeni Ademi. Nekateri hrvaški novinarji so tako jezni zaradi dolge prepovedi igranja Dinamovega igralca, da so celo zapisali, da bi nogometaš bolje prišel skozi, če bi na primer z gliserjem povozil dva kopalca. 

Deli s prijatelji