Napovednik

Danes, 9. junija, na evropskem prvenstvu

Objavljeno 09. junij 2012 13.54 | Posodobljeno 09. junij 2012 14.00 | Piše: Rok Tamše

Na nogometnem EP ob 18. uri Nizozemska – Danska, ob 20.45 Nemčija – Portugalska.

SKUPINA B

Nizozemska Danska ob 18. uri, sodnik Skomina (Slovenija)

Nizozemski selektor Bert van Marwijk se zaveda, da jim lahko Danci zagrenijo življenje že na začetku turnirja, če bodo neprevidni. »Precej Dancev igra na Nizozemskem, torej nas dobro poznajo. Med nami ni nobenih skrivnosti,« pravi van Marwijk. Na svetovnem prvenstvu 2010 je Nizozemska v skupini premagala Dansko z 2 : 0. Tokrat v moštvu ne bo branilca Jorisa Mathijsna zaradi poškodbe tetive. Kandidata za udarno zasedbo sta Ron Vlaar in Wilfred Bouma. V napadu bosta najnevarnejša Arjen Robben in Robin van Persie.

Danska je bila evropski prvak leta 1992, ko je na turnirju igrala zaradi izključitve Jugoslavije. Njihov golgeter Nicklas Bendtner je na zadnjih osmih tekmah dosegel šest zadetkov. »Kar dobro kaže vse skupaj. Potrebujemo še zadnje tehnične in taktične napotke, pa bomo pravi. Imamo veliko igralcev na sredini igrišča, ki lahko poskrbijo za podaje in gole,« je dejal Bendtner. Veliko se pričakuje od 20-letnega zvezdnika nizozemskega prvaka Ajaxa, Christiana Eriksena. »Zavedam se, da bom od začetka pod velikim pritiskom. Več ko igraš, bolj si pod drobnogledom in pritiskom,« je realen Eriksen.

Nemčija Portugalska ob 20.45, sodnik Lannoy (Francija)

Če ima nemško moštvo kakšne pomanjkljivosti, potem je treba pogledati v njihovo obrambno linijo. Tam razmere niso idealne, čeprav gre za izkušene igralce. Holger Badstuber je srce obrambne vrste, Per Mertesacker ima težave s poškodbami, Jerome Boateng prav tako ni v najboljši formi, kapetan Phillipp Lahm verjetno ne bo igral na svoji priljubljeni strani. Nemški selektor Joachim Löw na drugih igralnih položajih nima težav. Prva naloga Nemcev je, kako zaustaviti Cristiana Ronalda. Potem sledijo druge naloge na poti do četrtega naslova evropskega prvaka za Nemčijo.

Če se bo izkazal kolektiv, bo na površju zagotovo tudi Ronaldo. V zadnjih prijateljskih tekmah moštvo Paula Benta ni naredilo dobrega vtisa. Proti Makedoniji je iztržilo izid 0 : 0, Turčija pa je bila boljša s 3 : 1. »Želimo priti kar najdlje. Prvi cilj je uvrstitev v polfinale,« je odločen Bento.

Deli s prijatelji