NAPOVEDNIK

Danes, 18. junija, na EP

Objavljeno 18. junij 2012 14.00 | Posodobljeno 18. junij 2012 14.00 | Piše: Rok Tamše

Obe tekmi 3. kroga v skupini C ob 20.45: Hrvaška – Španija in Italija – Irska.

SKUPINA C, 3. krog

Hrvaška Španija ob 20.45, sodnik Wolfgang Stark (Nemčija)

Če bosta Hrvaška in Španija remizirali z 2 : 2 ali višjim izidom (3 : 3, 4 : 4 itd.), se bosta zanesljivo obe uvrstili v četrtfinale, tudi če Italija zmaga proti Irski. Prav zato so Italijani zagnali vik in krik, češ da se bodo Hrvati (z Irsko 3 : 1, z Italijo 1 : 1) in Španci (z Italijo 1 : 1, z Irsko 4:  0) dogovorili za ustrezen rezultat. »Mi smo športniki, iskali bomo svojo pot do zmage. Ne delam nobenih kalkulacij, ne razmišljam, kakšen izid bi bil za nas ugoden, ali potrebujemo 0 : 0 ali 2 : 2. Hočemo zmagati, to je v našem značaju,« je bil jasen španski selektor Vicente del Bosque.

»Španija ima veliko ekipo, a se je ne bojimo. Pripravljeni smo pustiti svoja srca na igrišču, potrebovali pa bomo tudi nekaj sreče,« pravi hrvaški junak, strelec treh zadetkov (dveh proti Irski, enega proti Italiji) Mario Mandžukić. »Upam, da bo sreča na naši strani, čeprav bodo morali naši igralci odigrati tekmo življenja,« je dodal hrvaški selektor Slaven Bilić.

Italija Irska ob 20.45, sodnik Cüneyt Cakir (Turčija)

Italijani po dveh remijih s Španijo in Hrvaško (obakrat 1 : 1) lovijo zmago, a tudi če osvojijo tri točke, bo njihova usoda odvisna od razpleta hrvaško-španskega dvoboja. Selektor Cesare Prandelli ima spet na voljo ozdravljenega branilca Andreo Barzaglija, vprašljiv pa je nastop napadalca Maria Balotellija, ki ima težave s kolenom.

Azzurri bodo imeli na drugi strani rojaka, nekdanjega italijanskega selektorja Giovannija Trapattonija, ki zdaj vodi irsko reprezentanco. Prekaljeni strateg jim ne misli delati nobenih uslug: »Pravilno moramo pristopiti tekmi z Italijo in končati dvoboj z dvignjenimi glavami.« Kapetan Irske Robbie Keane je razkril načrt: »Odločili smo se, da se domov ne vrnemo brez točk.«

Deli s prijatelji