NAPOVEDNIK

Danes, 16. junija, na EP

Objavljeno 16. junij 2012 14.00 | Posodobljeno 16. junij 2012 14.00 | Piše: Rok Tamše

V 3. krogu skupine A obe tekmi ob 20.45: Češka – Poljska in Grčija – Rusija.

SKUPINA A, 3. krog

Češka Poljska ob 20.45, sodnik Craig Thomson (Škotska)

Pri Čehih je največja težava poškodba kapetana in organizatorja igre Tomaša Rosickega, ki ima načeto Ahilovo tetivo. Njegov nastop je bil še včeraj pod vprašajem. Vratar Petr Čech pravi, da je z njegovim ramenom vse v redu. Čehi imajo tri točke, Poljaki pa dve. V zadnjih štirih medsebojnih tekmah so Poljaki trikrat zmagali. Čehi bi spet radi dobro odprli tekmo, podobno kot so jo proti Grčiji, ko so v šestih minutah dosegli dva zadetka.

Poljaki živijo za uvrstitev v četrtfinale. Selektor Franciszek Smuda stavi na trdno obrambo in potrpežljivo čakanje na priložnosti v nasprotnih napadih. »Ni nam treba igrati izrazito napadalno. Tudi Italijani se samo branijo, pa zmagujejo. Zakaj ne bi to počeli tudi mi?« pravi Smuda. »Vemo, da Čehom zadostuje že točka za napredovanje. Moramo zmagati. Iz tekme v tekmo smo boljši, upam, da bomo v tretji zmagali,« je odločen Robert Lewandowski. Po odsluženi kazni zaradi rdečega kartona se vrača vratar Wojciech Szczesny, toda vprašanje je, ali bo začel tekmo, saj se je Przemyslaw Tyton odlično izkazal na tekmi z Rusijo.

Grčija Rusija ob 20.45, sodnik Jonas Eriksson (Švedska)

Rusiji je dovolj točka za napredovanje v četrtfinale (zdaj ima 4), Grčija mora zmagati (doslej je osvojila le eno). Ruska igra je čvrsta, hitra, kombinatorna. Jedro moštva sestavlja sedem igralcev Zenita iz Sankt Peterburga, zbornaja komanda pa hoče iti do konca. Sprememb v moštvu nizozemskega stratega Dicka Advocaata ne bo. Rusija hoče osvojiti prvo mesto v skupini A in se tako izogniti četrtfinalnemu obračunu z Nemčijo. Rusi niso izgubili že 16 tekem zapored.

Grki še vedno upajo na čudež. »Vse, kar je bilo, moramo pozabiti. V današnjo tekmo moramo dati vso svojo strast in prepričan sem, da lahko razveselimo grške navijače,« se ne predaja selektor, Portugalec Fernando Santos. V ekipo se vrača kaznovani branilec Sokratis Papastatopulos, v vratih bo namesto poškodovanega Kostasa Halkiasa kar Mihalis Sifakis. Vezist in kapetan Jorgos Karagunis bo odigral 119. tekmo za reprezentanco in se bo izenačil s Teodorosom Zagorakisom.

Deli s prijatelji