NAPOVEDNIK

Danes, 15. junija, na EP

Objavljeno 15. junij 2012 14.58 | Posodobljeno 15. junij 2012 15.00 | Piše: Rok Tamše

Ob 18. uri tekma Ukrajina – Francija, ob 20.45 Švedska – Anglija s slovenskim sodnikom Damirjem Skomino.

SKUPINA D, 2. krog

Ukrajina Francija ob 18. uri, sodnik Björn Kuipers (Nizozemska)

Ukrajinci so evforični po uvodni zmagi nad Švedsko (2 : 1), Francozi po remiju z Anglijo (1 : 1) lovijo prvo zmago. Francoski selektor Laurent Blanc se zaveda, da so bili njegovi napadalci premalo nevarni v 16-metrskem prostoru tekmecev. Les Bleus bodo verjetno začeli z isto enajsterico kot v 1. krogu. Na papirju so favoriti, toda Ukrajina ima ob domačem občinstvu tudi nekaj kakovosti na zelenici, sploh v Andriju Ševčenku, ki je Švedom zabil dva gola.

»Pred turnirjem nam je bilo jasno, da bo vsaka tekma zelo težka. Moramo se potruditi, da iztržimo čim več,« je dejal ukrajinski adut Anatolij Timoščenko. »V majhni prednosti smo, ker sta Francija in Anglija remizirali, toda danes moramo spet odigrati dobro in dokazati, da si zaslužimo mesto v četrtfinalu,« pravi selektor Oleg Blohin.

Švedska Anglija ob 20.45, sodnik Damir Skomina (Slovenija)

Angleški selektor Roy Hodgson je med svojim delovanjem v švedskih klubih v 80. letih prispeval k uveljavitvi današnjega modela igre njihove nacionalne vrste. Anglija nikoli ni premagala Švedske na pomembnih tekmah, lani novembra je zmagala prvič po letu 1968 na Wembleyju z 1 : 0. Hodgson tarna nad utrujenostjo igralcev: »Scott Parker in Steven Gerard jih imata preko 30, proti Franciji pa sta morala trdo delati. Nisem edini trener, ki ga skrbi, kako bosta zmogla ponoviti enak napor v štirih dneh.«

Za Švede je ta tekma za biti ali ne biti. Če izgubijo, bodo pakirali kovčke, zato bo selektor Erik Hamren, ki je že v osnovi napadalno usmerjen strateg, svobodnemu Zlatanu Ibrahimoviću v napadu dodal Johana Elmanderja. Zvezno vrsto bi utegnil okrepiti z veteranom Andersom Svenssonom.

 

Deli s prijatelji