NAPOVEDNIK

Danes, 13. junija, na EP

Objavljeno 13. junij 2012 14.00 | Posodobljeno 13. junij 2012 14.00 | Piše: Rok Tamše

V 2. krogu skupine B ob 18. uri Danska – Portugalska, ob 20.45 Nizozemska – Nemčija.

SKUPINA B, 2. krog 

Danska Portugalska ob 18. uri, sodnik Craig Thomson (Škotska)

Danci so pripravili največje presenečenje prvega kroga, ko so z 1 : 0 premagali Nizozemsko. Samozavesti jim tako ne manjka. Ti dve reprezentanci sta se udarili tudi v kvalifikacijah za Euro 2012, v Köbenhavnu so Danci zmagali z 2 : 1. »Zaustavili smo Cristiana Ronalda, zato smo prepričani, da lahko to storimo tudi tokrat. Mislim, da lahko premagamo Portugalsko,« je dejal Simon Kjaer, eden boljših mož na igrišču v tekmi z Nizozemci. Selektor Morten Olsen je previdnejši: »Malce evforije ne škodi, toda z obema nogama moramo ostati na tleh. Proti Portugalski moramo igrati še bolje, saj bodo pod velikim pritiskom.«

Ronaldo je zatajil na tekmi proti Nemčiji, resda pa ni imel prave podpore pri soigralcih. »Fantje bodo morali več narediti za Ronalda. On je golgeter, potrebuje pa uporabne žoge, da potem zaključi s prodorom ali zaključnim strelom. Fantje bodo morali dati več od sebe, Cristiano ne zmore vsega sam,« opozarja nekdanji portugalski as Luis Figo, ki se je odlično ujel z mlajšim kolegom, ko sta še igrala skupaj. Predvsem v napadu bodo morali biti Portugalci konkretnejši, zato se več pričakuje od Helderja Postige, mladega Nelsona Oliveire in Silvestra Varele. »Nadaljevali bomo po svoji poti in gojili dobro igro. Moramo pa popraviti učinkovitost in izzvati srečo, ki nam je v zadnjem obdobju redno obračala hrbet,« je razkril načrt portugalski selektor Paulo Bento.

Nizozemska Nemčija ob 20.45, sodnik Jonas Eriksson (Švedska)

Nizozemcem v tem klasičnem nogometnem obračunu gre za biti ali ne biti, saj so izgubili prvo tekmo z Dansko. Če bodo v prvi tekmi dneva Danci premagali Portugalce, potem morajo »Oranje« premagati »Elf«. Selektor Bert van Marwijk noče niti pomisliti na izpad v predtekmovanju, moral pa bo nekaj spremeniti v udarni zasedbi. Klaas Jan Huntelaaar vodilni strelec kvalifikacij z 12 goli je na tekmi z Danci dobil priložnost v zadnjih 19 minutah. Po poškodbi bo morda nared za igro osrednji branilec Joris Mathijsen, kar bo dobro delo zadnji liniji.

»Med našima reprezentancama ni skrivnosti, poznamo se do potankosti, zato bo to velika tekma. Ne bomo se prilagajali Nizozemcem. Uveljaviti moramo svojo igro in pokazati naše kakovosti. To bo povsem drugačna tekma kot proti Portugalski,« je povedal nemški selektor Joachim Löw, ki po vsej verjetnosti ne bo spreminjal prve postave. Nemčija in Nizozemska sta odigrali sedem tekem na EP in SP. Nemci so zmagali trikrat, dvakrat so zmagali Nizozemci, dvakrat pa je bilo neodločeno.

 

Deli s prijatelji